Temná věž: Bitva na kopci Jericho

září 16, 2018

Závěrečný střet mezi temnotou a světlem je na spadnutí. Kdo vyhraje? Kolik lidí bude zase obětováno? Od pádu Gileadu uběhlo už devět let a Roland se svou skupinou žije v neustálém stínu. Musí se ukrývat a bojovat o holý život v samotné divočině. Jejich existence ale dostane nový cíl, když dojde k prasknutí Paprsku podpírající Temnou věž.

Rolandova domovina byla zničena, teď ale hrozí něco mnohem horšího. Společenství bylo rozbito, Gilead padl a Roland společně s jeho ka-tet čelí výpadu mutantů a žoldáků. Ze všeho nejvíc ale touží po pomstě. Po krvavé pomstě. Proto se Roland celým svým srdcem upne k Temné věži a k Paprsku, který by ho k ní měl dovést.


"Středosvět umírá, přátelé. To víme. To... a ještě něco: Musíme najít způsob, jak to zastavit, protože tu prostě není nikdo jiný, kdo by to udělal. Pokud neuspějeme, svět kolem nás zmizí. To nedopustíme. a první krok k tomu, abych tomu zabránili..."

Svět, který nám byl v prvním díle představen, se rozpadá a role mladého pistolníka se dramaticky změnila. Viděl zemřít svou životní lásku, stal se svědkem skonu své rodiny, prošel si těžkým a neúspěšným bojem za svou domovinu. Teď žije ve vyhnanství, sžírá ho celá škála emocí a hledá svůj cíl, svou pomstu.

Bitva na kopci Jericho je pátý díl komiksové Temné věže, který zároveň uzavírá první epochu příběhů z tohoto světa. Ověřený tvůrčí tým se tak vrhl na další atmosférickou jízdu, která se stává více a více temnější. Titul tohoto dílu sice slibuje něco velkolepého, ale nenechte se zmýlit. Hodně se tu řeší otázka pomsty, zrady nebo oddanosti, ale samotné velké bitvy je tu pomálu. Příběh sám o sobě pak nepřináší nic překvapujícího, spíše trochu vykrádá starší části.



I když je na začátku komiksu zmíněn časový posun, není to na celkovém příběhu znát. Nevyvinul se ale spíše zasekl v čase. A tím bohužel ztrácí celý příběh na své výjimečnosti. Postrádá větší hloubku, nepředvídatelnost a proslovy hlavních postav vyznívají do ztracena. Tragičnost tady dýchá téměř z každé stránky, což umocňuje i samotný závěr, který má do epického vyvrcholení hodně daleko.

Bitva na kopci Jericho je hodně rozporuplné zakončení. Někoho uspokojí, někoho ne. Někdo dostane úctyhodné finále, někdo nastavovanou kaši. Příběh se vyvíjí až moc rychle a tvůrci tak trochu zapomněli na své hrdiny, na jejich pocity i na pocity svých čtenářů. Velká bitva by měla dostat velký prostor a to jak po dějové i emocionální stránce, v tomto případě se ale tvůrci asi snažili mít to co nejdříve za sebou a spoustu věcí opomenuli.

Touto částí je tak ukončena jedna dějová linie, následující komiksy by měly už věrně kopírovat známé dění z knižní předlohy. Temná věž se v komiksové podobě uvedla ve velkém stylu, který ke konci začal dosti pokulhávat, ale pořád má co ukázat a čím zaujmout. Slabší vývoj totiž vždycky podrží povedená a pro tento svět už specifická kresba.

Český název: Temná věž - Bitva na kopci Jericho | Originální název: The Dark Tower, Volume 5 - Battle of Jericho Hill | Autor: Stephen King, Robin Furth,... Série: Temná věž 5 Počet stran: 144 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

0 komentářů