Naslouchač

září 19, 2018

Najít povedenou a hlavně i originální fantasy knihu je v dnešní době velmi těžké. Najít kvalitní fantasy mezi českými spisovateli je snad ještě těžší nebo jsem až do letošního roku hledala špatně. Okolo Naslouchače se ale poslední rok točila atmosféra nadšení a když vyšel druhý díl Faja, strhla se doslova lavina.

Naslouchač je příběh z daleké budoucnosti, kde je svět rozdělený na dvě části. V jedné žijí lidé a druhá je plná smrtonosných plynů, které tu zůstaly jako výstraha toho, co válka dokáže udělat se světem. Aby ta nebezpečná část nezničila tu obyvatelnou, tak vznikl štít. K jeho výrobě je ale potřeba vzácného nerostu - sklenitu, který dokáží těžit pouze sklenaři. A mezi sklenaři se narodila třináctiletá Ilan...


Naslouchač je první díl původní české fantasy od Petry Stehlíkové. Svět, který nám představila, se tváří jako klasická fantasy odehrávající se v minulých časech, s nádechem tajemna a magie. U Naslouchače to ale neplatí! Tohle je dystopie, ukázka daleké budoucnosti, kde svět prošel obrovskou změnou a díky špatným lidským vlastnostem se z něj stalo místo útlaku, nouze a strachu. Sklenit totiž není jen obyčejný nerost. Kromě ochrany před smrtonosnými plyny poskytuje lidem i něco víc a pro jeho získání jsou schopni čehokoliv. I války.

A v tomhle světě žije Ilan, která má navíc tu smůlu, že patří mezi sklenaře, utlačovaný národ žijící prakticky v otroctví. Jsou obyčejnými lidmi nenáviděni a zároveň jsou nepostradatelnou součástí k získání sklenitu. Je těžké určit, kdo je na kom závislý. Její svět je ale plný hladu a smrti, plný bolesti a utrpení. Aby její život nebyl ještě větší noční můrou, její matka spáchá závažný čin. Obětuje její identitu za cenu života běžného sklenaře. Ilan tak žije celou dobu ve lži a přetvářce. Jedno jediné slovo by ji mohlo zradit. Od narození tak musí být obezřetná a pozorná, protože matčin zločin by zničil celou rodinu.

Příběh Naslouchače sledujeme prostřednictvím Ilan, která v samotném úvodu vysvětluje fungování světa takového, jak ho zná ona a její matka. Vypráví o dávné válce, o skrytém nebezpečí a o životě mezi sklenaři v otrockém prostředí. Jako dětská hrdinka vidí svět ale trochu jinak, než dospělí vypravěči. A pokud patříte ke čtenářům, kteří mají nedůvěru v dětské vypravěče, nebojte se. Petře Stehlíkové se povedlo svou hrdinku zobrazit až neskutečně realisticky, s typickou dětskou naivitou i moudrostí. Ilan je o to víc zajímavá, protože musí skrývat svou identitu a navíc se dostane do světa, který je pro ni velkým neznámým a tak ho objevuje společně se svými čtenáři.


Kromě sympatické a často i tvrdohlavé (v dobrém slova smyslu) hrdinky tato kniha vyniká propracovaným a komplexním světem. V průběhu celé knihy autorka zmiňuje různé střípky z minulosti, zdůrazňuje důležité situace a události, odkrývá komunitu sklenařů, jejich zvyky a způsob života. Do toho všeho jsou pak zamíchané nejrůznější nové pojmy, které dodávají celé knize na autentičnosti. Když se pak tyhle všechny body spojí do jednoho a přidá se lehký a návykový autorčin styl, vtipné dialogy a napínavá akce, dostanete český literární poklad.

Naslouchač je kniha, která vám totálně rozhodí představu o české literatuře. Máme spoustu kvalitních spisovatelů, které nás pravidelně zásobují novými příběhy, ale z úplně jiného žánru. Naslouchač vás chytne od první stránky, vtáhne vás do svého drsného ale zajímavého světa a na konci vás vyflusne v lehce dojaté náladě a s velkým očekáváním toho, co přinese pokračování. Navíc dává do popředí důležité morální hodnoty jako je důvěra, pravda, naděje, oddanost nebo rodinná pouta.

Mezi stovkami knih, které jsem přečetla, je jen malá hrstka těch, které bych si ráda přečetla znovu a Naslouchač je jednou z nich.

Název: Naslouchač | Autor: Petra Stehlíková | Série: Naslouchač 1 Počet stran: 374 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Výborná recenze, mě se Naslouchač hrozně líbil a už se těším, až se začtu do pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Na Faju se taky moc těším, už na mě kouká na poličce xD

      Vymazat
  2. tahle serie je skvela, uz se nemuzu dockat dalsiho dilu

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem dočetla druhý díl a i ten je stejně povedený jako první. Už se nemůžu dočkat pokračování!

    nemam-cas.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojku už mám doma a trochu si ji šetřím, protože každý kdo ji četl, mě varuje, že umřu nedočkavostí na třetí díl. XDDD

      Vymazat