Večer na téma...Sherlock

ledna 05, 2014

Už dlouho jsem nepsala žádný tzv. "vykecávací" článek. Dneska mám ale tu správnou náladu podělit se o něco víc, než jsou recenze. Většinou jsou moje články čistě o knihách. Tentokrát to bude trochu jiné. Knih se to týká, ale dalo by se říci, že jen okrajově. Jedná se o jednu moji malou posedlost. Nebo by se dalo říci pobláznění, které u mě přetrvává už asi tři roky. Seriál Sherlock.

Sleduju seriály. A to hodně. Sice jsem v posledním půl roce docela polevila, ale i tak jich sleduju několik desítek. Mám ale svý čtyři nej a mezi ně patří i britský seriál Sherlock. Co je na něm tak skvělého? Vždyť na motivy knih Arthura Conana Doylea vzniklo nepočítaně filmů. Tohle pojetí je ale jiné. Hlavně tím, že je zasazeno do současné doby a tím si podle mě získal seriál hodně fanoušků. Druhým důvodem je hlavní herecká dvojice.

Upřímně přiznávám, že dokud jsem neviděla Sherlocka, neměla jsem vůbec páru, kdo je Benedict Cumberbatch. Martina Freemana jsem znala ze Stopařova průvodce galaxií a už tam se mi zdál pro roli Bilba dokonalý. Spolu s Benedictem Cumberbatchem mi pak předvedli naprosto neskutečné herecké představení. Už nikdy si nepředstavím v těchto rolích nikoho lepšího, jako tyhle dva. Celý seriál je postavený na jejich hereckém tanci a hlavně na tom, jak skvěle se ti dva doplňují. Samozřejmě i scénář je bravurně napsaný. Seriál se sice ne přímo, ale drží se knižní předlohy. 

A proč zrovna dneska píšu o Sherlockovi? Protože dneska má premiéru druhý a předposlední díl třetí řady. Ano, předposlední. Tento seriál má sice ve světě miliony věrných a bláznivých fanoušků, kteří oddaně milují hlavní postavy, ale každá řada má pouze 3 díly. Jeden díl má sice 90 minut, ale i tak, je to málo! A ještě abych si nestěžovala málo, tak na každou řadu se čeká minimálně rok (na tu třetí dokonce 2 roky). Je to ale seriál, který vás donutí u něj sedět, dokud ho nedokoukáte. Jedna hláška střídá druhou a zpracování celého seriálu je naprosto bombastické.

Takže pokud máte rádi neobvyklé detektivní případy, podivné a šilené vyšetřovatele a ještě šílenější záporáky, tak je tohle pro vás to pravé. Navíc ten britský přízvuk, kdo by ho nemiloval. A taky se přiznám, že jsem seriál viděla už několikrát a že se od prvního zkouknutí ze mě stal takový praštěný fanoušek Benedicta Cumberbatche. Není to sice ten typický krásný herec, ale má neuvěřitelný talent, charizmatický hlas a prostě - kdo by mu odolal? Kdo? Navíc když si zahrál záporáka v posledním Star treku a namluvil draka v Hobitovi, tak jsem mu málem ležela u nohou. 

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Já se na to snad taky začnu dívat :D tolik lidí se z nich posadilo na zadek kolem mě, že budu muset zjistit, čím to je..... no jo, britská klasika,3-6 dílů na řadu :D někdy je za to opravdu nesnáším, ale tak lepší menší počet kvalitních dílů než stovka a byla by to šmíra.

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší seriál na světě! Taky chci na to napsat článek, Benedict alá Sherlock je bezkonkurenční, ale přiznám se že ze všeho nejraději jsem měla Moriartyho a jeho hlášky a celkově jak se choval. Další můj prohřešek je za který ale nemůžu protože jsem od 1 byla bez internetu a tudíž nemohla vidět první díl 3 řady a vypadá to, že na to čas najdu až o víkendu :( V každém případě, pěkný článek, vystihla jsi to dobře hlavně to že Benedict a Martin se skvěle doplňují a nikoho lepšího na jejich role vybrat nemohli. Už abych začala s tou 3 řadou :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já už jsme tak vycucaná euforii, že ani nevím co napsat :D Ted jsem koukala live steem BBC one, kde zrovna dávají ten díl, viděla jsme to do telefonátu s Minecroftem(?) a pak mi vypadl internet, takže jsme naštvaná, ale nechci na to koukat od prostředku, tak si na to počkám do zítra. Miluji Sherlocka, miluji Martina a miluji Benedicta. Tečkaa

    OdpovědětVymazat
  4. Taky miluju Sherlocka, od té doby, co jsem před třemi lety zhlédla první díl, jsem se stala na tomto seriálu absolutně závislá! Máš pravdu, to zpracování a hlavně ti herci jsou dokonalí, jak Benedicta tak Martina jsem si díky seriálu hodně oblíbila, skvěle se na ty role hodí. Akorát to čekání na nové díly jsou vždycky strašná muka. Ještě jsem si nestihla pustit ten první díl nové řady, ale nemůžu se dočkat... ♥ Jsem tím opravdu posedlá! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, super článek :)
    Říkala sem si, že budu muset článek o Sherlockovi nějak procpat na blog (asi zneužiju obssesed with nebo can't live without nebo jak se to jmenuje, teď sem to možná uplně popletla)
    Sherlocka fakt totálně miluju, je to teď můj nejoblíbenější seriál (a dlouho to byl jiný, takže to není chvilkové), já jsem znala akorát toho Freemana, ale vůbec mi to nedošlo (viděla jsem ho v Lásce nebeské jak hrál ty sex scény :D), ti dva jsou tak dokonalí!! (nejenom ti dva, Moriarty, Mycroft a Irene jsou taky skvělí)... já tak nějak pluju na rozhraní jestli milovat Sherlocka nebo Irene :D, nedávno jsem četla článek o Benedictovi a říkal tam, že má problém s babama, že ho vidí jako Sherlocka a ne jako Benedicta, tak sem si říkala, že zahrabu triko I am sherlocked a sbalím ho (mám to nachystané, až se mě zeptá - "And do you know Sherlock?" odpovím - "Sherlock Who?" což v mé hlavě bude chytrý dvojsmysl na Sherlock a Doctor Who, ale pro něj to bude známka toho, že Sherlocka/Benedicta neznám :D)

    OdpovědětVymazat