RC Review: Před záhrobím

ledna 06, 2014

Český název: Před záhrobím
Originální název: This Side of the Grave
Autor: Jeaniene Frost
Série: Noční lovci 5
Počet stran: 223
Nakladatelství: FANTOM Print



Anotace: Poloviční upírka Cat Crawfieldová a její upíří manžel Bones bojovali o svůj život, stejně jako o svůj vztah. Jen co zvítězili v poslední bitvě, objevuje se další hrozba: Catiny nové, nečekané schopnosti mohou narušit dlouholetou rovnováhu mezi nadpřirozenými bytostmi…
Upíři záhadně mizejí, šíří se zvěsti o tom, že se chystá mezidruhová válka. Jakýsi fanatik podněcuje napětí mezi upíry a ghúly, a pokud se tyto dvě mocné skupiny střetnou, mohou při tom trpět i nevinní smrtelníci.
Cat a Bones musejí nyní vyhledat pomoc u nebezpečného „spojence“ – samotné královny ghúlů v New Orleans. Cena, kterou zřejmě zaplatí za její pomoc, by však mohla znamenat větší hrozbu než samotná válka – nemluvě o následcích, které si Cat nedokáže ani představit.

Ve světě upírů, ghulů a čarodějnic se neustále něco děje. O tom ví své i upírka Cat a její manžel Bones. Ještě nedávno bojovali v bitvě proti nepříteli, který se nesnažil je zabít, ale navždy je odloučit. Po těžce vybojovaném vítězství, které se neobešlo bez obětí, musí ale Cat čelit novému a mnohem horšímu nebezpečí. Někdo se snaží v jejich utajeném světě vyvolat mezidruhovou válku.

Když se z Cat stal plnohodnotný upír, myslela si, že tím vyřeší spoustu problémů. Především zabrání dalším spekulacím o jejích nadpřirozených schopnostech. Naneštěstí se z ní stal trochu neobvyklý upír. Má totiž ráda ne lidskou, ale upíří krev a kromě toho dokáže na chvíli převzít schopnosti od dárce upíří krve. A tahle výhoda/nevýhoda se nelíbí vůdci ghúlů Apollyonovi. Začne proto mizet jeden upír za druhým.  Apollyon  se totiž rozhodl vyvolat mezi oběma světy ještě větší nenávist a rozbroje, které by měli za následek válku upírů a ghúlů. Kromě možného vyhlazení jednoho z druhů by měla válka děsivý dopad na lidský svět. Proto se Cat a Bones rozhodnou najít takového spojence, který by dokázal zvrátit blížící se události.

Po poněkud slabším čtvrtém díle je autorka Jeaniene Frost opět v plné síle a servíruje nám jednu akci za druhou, spoustu nečekaných zvratů a hlavním hrdinům nenechá chvíli oddechu. Naštěstí to jsou ale upíři, a tak nepotřebují trochu spánku. Zápletka sama o sobě je dosti propletená, ale dobře zpracovaná. Cat s Bonesem postupně odhalují, kdo stojí za podivným mizením upírů a jejich návštěva u královny ghúlů v New Orleans je správně mrazivá.

Kromě úvodní dvojice se v knize mihne dosti známých tváří. Kromě Spadea a Mencherese dostane zatím největší prostor upír Vlad. Vlad patří mezi nejzajímavější vedlejší postavy a vzpomínky z minulosti bývají hodně dramatické. Jeho postavu si muselo oblíbit hodně čtenářů, protože Jeaniene Frost věnovala postavě Vlada dvě spin-off knihy doplňující sérii Noční lovci. A z těch novějších postav nejvíce vybočuje již zmíněný Apollyon, který si pomocí svých společníků vytvořil okolo sebe status nemilosrdného vůdce ghúlů.

Před záhrobím je typická urban fantasy. Naštěstí je ale napsaná tak, že baví celou dobu. Zápletka je zajímavá, chvílemi pěkně dramatická, hrdinové se dostávají z jednoho průšvihu do druhého, ale naštěstí mají jeden druhého. Navíc je příběh okořeněný vtipnými hláškami a někdy i nepředstavitelnými situacemi. Bones si díky nové schopnosti své manželky nejednou užije krušných, ale i těch mnohem příjemnějších chvil.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

0 komentářů