Sůl moře | Ruta Sepetys

září 19, 2016

Druhá světová válka je událost, která se navěky zapsala do lidské historie. V literatuře je to prakticky nevyčerpatelné téma. Je tolik významných i méně významných událostí, které se staly a o kterých by měli lidé vědět. Především ti, kteří si takovou hrůzu nikdy neprožili, protože jen díky vědění můžeme zabránit tomu, aby se minulost opakovala.


Florian, Joana, Emilia a Alfred. Čtyři mladí lidé, kteří si byli naprosto cizí. Narodili se v jiných zemích, s jiným jazykem, zvyky i životní vírou. A nebýt války, tak by se nikdy nepotkali. Jejich cesty se ale shodou náhod střetli v osudovém setkání na lodi Wilhelm Gustloff. Tato loď se v roce 1945 stala centrem obrovské tragédie. Deset tisíc lidí, včetně hrdinů této knihy, bylo nuceno z hodiny na hodinu bojovat o holý život.

Ruta Sepetys je americká spisovatelka, která se proslavila knihou V šedých tónech. Její tvorba je zajímavá tím, že píše literaturu pro dospívající čtenáře, přitom ale zpracovává vážná témata. Témata o válce, lidském utrpení, bolesti, hrůzách, ale i o lásce, síle přátelství a rodinném poutu. A i přes vážnost jsou její příběhy zpracovány s citem, bez zbytečných příkras a hlavně jsou realistické, procítěné a často i mrazivé.

Příběh je vyprávěn z pohledů všech čtyř hrdinů, což může být proč čtenáře trochu matující, ale rozhodně je to dobrá autorčina volba. Díky tomu máme možnost nahlédnout do hlavy každé postavě. Každá totiž měla svůj vlastní život a každou potkala jiná tragédie. Život za války byl těžký nejen pro Polské obyvatele, ale prakticky pro každého, kdo s něčím nesouhlasil, kdo vybočoval. Autorka v tomto příběhu zachytila jak život člověka, který je už jen svým původem odsouzen k smrti, ale i život člověka, který žije uvnitř režimu a nebo žije životem lháře.

Sůl moře je stejně jako předchozí autorčiny knihy příběh velice citlivý, hlubokomyslný a silný. Zachycuje jak osobní tragédii jedince, tak i velké skupiny. Potopení lodi Gustloff je ukázka toho, že je nakonec jedno, jakým jazykem mluvíte nebo jaký máte původ, to nejdůležitější je vlastní přežití. Tato námořní tragédie, při které zahynulo okolo devíti tisíc lidí, je a bude pro mnohé čtenáře velkou neznámou, protože se o ni mluví jen sporadicky. Přitom se jedná o jednu z nejhorších válečných událostí. Naštěstí existují ale takoví spisovatelé, jako je Ruta Sepetys, kteří se rozhodnou toto téma přiblížit širokému okolí a poukázat na to, co se v minulosti dělo.

Jsou věci, na které je lepší zapomenout. Na druhou stranu jsou ale takové, které je lepší si připomenout, ať už jsou sebevíc těžké. A na minulost by jsme zapomenout neměli. Týká se nás všech. Sůl moře je krásný, ale smutný příběh jedné tragédie, který ale zároveň ukazuje, jak lidé dokáží bojovat o své přežití a svůj život. O Rutě Sepetys se často mluví, že je to famózní spisovatelka. Umí nejen skvěle vykreslit a realisticky zachytit příběh i danou dobu, ale umí vdechnout život i zajímavým charakterům, kteří jsou různorodí a plastičtí. A dokazuje to nejen v této knize, ale v celé své tvorbě.

Český název: Sůl mořeOriginální název: Salt to the Sea | Autor: Ruta Sepetys Počet stran: 352 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 4/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Od Ruty jsem zatím nic nepřečetla, i když kladných recenzí mám přečtených nespočet. Už jsem si málem pořídila Potrhaná křídla, ale nakonec jsem se rozhodla šetřit penízky. A když už, tak dám dřív šanci asi V šedých tónech. Sůl moře vypadá zajímavě. Vždycky mě lákaly knihy za války, i když jich zatím mám přečtených převelice málo.

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, ze pises o knizkach. Ale oprav si ten text, mas tam tolik hrubek, ze he to uplne skoda...jestli chces, muzu ti s tim pomoci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není problém, klidně napiš, kde chyby jsou.

      Vymazat
    2. Hledala jsem na tebe kontakt, ale nenašla jsem. Kdyžtak mi napiš na email terezavrskova@seznam.cz

      Vymazat