Sebevražedný oddíl - Kopanec do zubů

září 13, 2016

Letošní rok přeje komiksům. Především v té filmové podobě. První půl rok nám přinesl nejen spoustu návratů, ale i novinek. Jednou z těch nový "týmovek" je i Sebevražedný oddíl (Suicide squad) z dílny DC. A jak už to bývá zvykem, na vlně popularity filmu se svezla i knižní, tedy komiksová podoba. Nakladatelství BBart tak letos vydalo první svazek s titulem Kopanec do zubů


Sebevražedný oddíl je dosti nesourodá parta, která se skládá z bláznů, magorů, nájemných vrahů a jiných vyvrženců. Někteří měli tu smůlu, že je chytli a musejí si teď odsedět svůj trest. Většinou doživotní. Dostali ale šanci si svůj pobyt ve vězení lehce zkrátit a to tím, že budou vykonávat úkoly, které jsou pro běžné hrdiny podřadné a nechtějí si ušpinit ruce. Kdo se ale pokusí o útěk, vyletí do povětří. 

Kopanec do zubů je první svazek Sebevražedného oddílu, který spadá pod sérii The New 52. Jedná se o takový restart příběhů z universa DC. Stejně jako filmová podoba, tak i tady jsou na začátku představeni jednotliví členové vražedného komanda. A pokud patříte mezi čtenáře, kteří se v komiksech DC trochu vyznají, tak víte, že parta v Sebevražedném oddílu se často obměňuje. V čele pořád stojí Deadshot, jeden z mála, který si zachovává chladnou hlavu a snaží se vykonat to, co je mu nařízeno.


Parta okolo Deadshota je pak asi z půlky jiná, než ve filmové verzi. Nejvýraznější postavou je ale jednoznačně Harley Quinn, Jokerova pravá ruka a dále pak i El Diablo nebo samotný tvůrce tohoto žoldáckého týmu Amanda Waller. Další postavy se pak v komiksu často mění. Někdo umře, někdo zmizí apod. Důležité ale je, splnit misi, ať se děje co se děje. Nasadit do terénu partu zabijáků, kteří se s ničím nepářou, zní asi jednoduše, opak je ale pravdou a i oni mají co dělat, aby si udrželi hlavu na správném místě.

Celý komiks je pak taková jedna zběsilá jízda. Jeden úkol střídá druhý, stejně tak mrtvola střídá mrtvolu. Oproti filmu, který je co se týče násilí lehce umírněný, tady se s tím tvůrci neprali. Násilí je tu všude, stejně jako hlášek nebo krve. Do příběhu se pak lehce vetřou i vzpomínky z minulosti, především o "zrodu" Harley Quinn a její posedlosti ke "Koblížkovi".


Na komiksu se pak podílelo několik kreslířů, ale na první pohled to vůbec není znát. Kresba je hodně barevná, někdy až přehnaně divoká, ale dokonale vystihuje podstatu celého svazku a charaktery všech antihrdinů. Scénář má pak na svědomí Adam Glass, který kromě komiksů píše i scénáře k seriálům, jako například k Lovcům duchů (Supernatural).

Sebevražedný oddíl - Kopanec do zubů patří mezi zábavné a oddechové komiksy. Je to akční, vtipné, často i drsné, násilné, ale pořád to má příběh, který se vyvíjí a dobře funguje. Porovnávat komiks s filmem osobně moc nedoporučuji, příběhově je každý jiný. Pokud vás ale Sebevražedný oddíl baví a chcete víc, komiks je tou správnou volbou.

Český název: Sebevražedný oddíl - Kopanec do zubů | Originální název: Suicide Squad - Kicked in the Teeth | Autor: Adam Glass Série: The New 52: Sebevražedný oddíl 1 Počet stran: 160 | Nakladatelství: BB art
Hodnocení: 4/5

Děkuji Dobrým knihám za poskytnutí komiksu k recenzi.


You Might Also Like

0 komentářů