RC Review: Čtyřka

listopadu 14, 2014

Český název: Čtyřka
Originální název: Four
Autor: Veronica Roth
Série: Divergence 0,1 - 0,4
Počet stran: 192
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: Young Adult, Dystopia
Goodreads | CBDB

Anotace: Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. 
O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.
×××××××××××××××××××××××××××× 

Osudy hlavních hrdinů Divergentní série nám už jsou známy. Co jim ale předcházelo? Spisovatelka Veronica Roth se rozhodla nastínit svým fanouškům minulost jednoho z hrdinů a to konkrétně Tobiase neboli Čtyřky.

Čtyřka: Divergentní povídky je soubor čtyř krátkých novel, zachycující osudy jedné z hlavních postav, Tobiase. První tři povídky popisují jeho osudy ještě před prvním dílem. Čtenář tak může konečně vidět, jaké to bylo žít v domácnosti násilnického otce a jak těžké pro Tobiase bylo odejít ze své vlastní frakce. Jako Škrob to pak v nové frakci neměl lehké. Zvyky odevzdanosti se ho pořád drželi a zvyknout si na nový způsob režimu pro něho byla životní výzva. Brzo ale poznal, že se pro Neohroženost narodil. Získal nejen poprvé v životě přátele, ale dostalo se mu i uznání, které nikdy ve společnosti svého otce nedostal.

V poslední, čtvrté povídce je pak narychlo nastíněn Čtyřkův vztah s Tris v průběhu prvního dílu. Jejich první setkání, společně strávené chvíle, vzájemné poznávání, překonávání svých nočních můr a nově získaná důvěra. Vypravování z pohledu této postavy je jiné a čtenář se s tím mohl poprvé setkat už ve třetím díle. Zajímavostí je, že původně chtěla Veronica Roth psát celý příběh z Tobiasova pohledu, nakonec si ale vybrala Tris.

Jednotlivé povídky jsou psány jednoduše a zřetelně. Tobias se totiž tolik nezaobírá svými pocity nebo myšlenkami jako Tris. Je to převážně samotář a je pro něho nezvykem pracovat ve skupině nebo bavit se. Postupně, jak si zvyká, tak se mění i jeho charakter. Už si nenechá mluvit do toho, jak by se měl chovat, nenechá se šikanovat ani zastrašovat. Jde si tvrdě za svým a nebojí se postavit ani vůdci sekce. Proto ho nerozhodí, když se dozví o své matce nebo když objeví utajené spiknutí. Právě naopak, rozhodne se proti tomu bojovat.

Čtyřka: Divergentní povídky jsou svižnou a čtivou jednohubkou, která potěší především fanoušky divergentní trilogie. Příběhy z pohledu hlavního mužského hrdiny jsou zajímavé a zavedou nás dál do jeho minulosti a osvětlí i něco málo z jeho chování. Dozvíte se nejen, proč si vybral svoje tetování nebo jak moc ho zasáhla pravda, týkající se jeho mrtvé matky. Pro čtenáře, kteří mají rádi dystopické příběhy je tohle čtení nezbytností.

Děkuju knihkupectví Neoluxor za poskytnutí recenzního ebooku.
Zdroj: obálka obrázek |

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Já nevím jak ty to děláš, že máš recenzi vždy o mnoho dřív než ostatní, ale máš to krásně napsáno. Sama si tuto novelku chci zakoupit, protože to vypadá skvěle a bude se to hodin do série :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuu a brzo to mám proto, že jsem ji dostala od Neoluxoru ještě před vydáním :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Zase jsi mě předběhla :) Recenzi na Čtyřku mám naplánovanou na zítra :D Mimochodem jsem ho četla anglicky, takže jako jednu z mála knih už před vydáním v češtině :)

    OdpovědětVymazat
  4. Boze :) ja se na tu knizku tak tesim :)

    OdpovědětVymazat
  5. Píšeš opravdu kvalitní a super recenze, hrozně tě obdivuju! :)
    A moc se na čtyřku těším! Miluju Divergenci!

    OdpovědětVymazat