10 nejlepších knih roku 2017

ledna 21, 2018

Rok 2017 je za námi a polemizovat o tom, jak moc rychle uběhl, nemá vůbec cenu. Čas si prostě běží svým tempem a nám nezbývá nic jiného, než na konci letopočtu psát pěkně kulatou osmičku. Rok 2017 byl ale rozhodně dobrý a to nejen díky knihám, ale i díky různým osobním věcem. Stihla jsem přečíst 110 knih, což je pro někoho hodně, pro někoho málo. Osobně jsem očekávala větší číslo, ale díky tomu, že jsem od podzimu začala studovat druhou vysokou školu a víkendy jsem více trávila na cestách než doma s knihou, tak se ten můj volný čas hodně zkrátil. V tomto článku vám ale představím deset knih, které mě bavily nejvíce. Možná by jich v závěru bylo více, ale říkám si, že deset je takové pěkné číslo, tak proč to zbytečně protahovat.

A jaké byly vaše nejlepší knihy roku 2017?


Doppler

Máte-li rádi severské příběhy, přírodu, zvířátka a spoustu srandy, Doppler je ta pravá volba. Příběh muže, který si prostě sbalí pár věcí, stan a jde bydlet do lesa je nejen hrozně vtipný, ale zároveň i v něčem poučný a k zamyšlení. Už dlouho mě kniha tolik nebavila jako Doppler a věřte mi, po přečtení si budete chtít sbalit mléko, stan a vyrazit ven. Zažít to, co Doppler. Hlavně si najít tak suprového kámoše jako je Bongo. A vyřezat si totem... Tento svěží a humorný příběh, který vás může chytnout za srdce díky své absurditě, byl v loňském roce opravdu velkým překvapením. Bohužel, druhý díl byl naopak pro mě velkým zklamáním.

Co by můj syn měl vědět o světě

Fredrik Backman je můj severský bůh. Neexistuje kniha, která by mě od něj nebavila. Už v první povídce jsem se řezala smíchy a dojetím zadržovala slzy. Backman má obrovský dar. Píše o obyčejných věcech, o běžných lidských problémech, o svým zájmech, o svém životě. A to takovým způsobem, že vás to chytne za srdce, dojme vás to, pobaví až do krajnosti. Backman píše svému synkovi a po dočtení této knihy jsem si přála jedno - být součástí Backmanova života. Backman totiž musí být naprosto boží taťka. Zmatený, bláznivý a přitom plný citu a lásky. Jeho vzpomínky na mládí, první bydlení, zakládání kapely s přáteli nebo vyjádření lásky k jídlu, tím vším se Backman ukazuje v úplně jiném světle a nechává čtenáře nahlédnout do svého nitra. Nevím jak jste se cítili/budete cítit po dočtení, ale já měla pocit, že jsem našla spřízněnou duši.

Ilustrovaný muž

Ilustrovaný muž je sbírka povídek, která vznikla někdy okolo roku 1951. To ji ale vůbec neubírá na výjimečnosti. Většina příběhů se odehrává na planetě Zemi nebo Marsu a zachycují nejrůznější příběhy lidí různého povolání, rasy nebo vyznání. I když se kniha svým pojetím řadí mezi sci-fi čte se jednoduše a poutavě. Ray Bradbury se zaměřuje především na skvěle propracovanou psychologii postav a své čtenáře přivádí na nejrůznější místa i doby, nutí je přemýšlet o životě nebo vnitřních rozporech. A to jak z pohledu dospělého jedince, muže nebo ženy, tak i z pohledu dítěte. Ilustrovaný muž je kniha, která vás pohltí. Pohltí vás svými příběhy, myšlenkami i zpracováním. A i když je staršího vydání, tak je nadčasová a dokáže vyvolat spoustu emocí. Některé povídky totiž nejsou jen zajímavé a poučné, ale i mrazivé a melancholické. A rozhodně stojí za to.

Ritmatik

Ritmatik se žánrově řadí mezi young adult fantasy, ale pokud by si ji chtěl přečíst starší čtenář, určitě nevybere špatně. Napsal ji Brandon Sanderson, můj nejoblíbenější autor a klidně dám ruku do ohně za to, že žádný jeho příběh není ztráta času. Ritmatik je napínavá kniha, se silně vybudovanou atmosférou a zajímavou detektivní zápletkou. Young adult literatura často selhává na nepropracovaném světě, na přítomnosti hloupých hrdinů nebo velkým množství klišé. Ritmatik se těchto chyb naštěstí vyvaroval a představil svěží příběh, originální, chytrý a zábavný. A ty postavy! Ty si určitě oblíbíte.

Winter

Winter, čtvrtý díl Měsíčních kronik, kniha o 765 stranách. A bylo to úžasných 765 stran. Akce, napětí, emoce. Především ty emoce, nečekané scény a vývoj postav a prostě celá série Měsíčních kronik je mega moc úžasná. Pokud bych musela vybrat jednu young adult fantasy sérii, šla bych do Kronik. Ano, dala bych jim přednost i před Skleněným trůnem. Winter je přesně takové zakončení, jaké by si člověk přál a jaké si tato série zaslouží. Marissa Meyer má, a snad v každém článku o ní to zmiňuji, obrovský talent, obrovský! Pokud ji neznáte, neznáte Měsíční kroniky, rozhodně doporučuji. Je to originální, je to zábavné, je to napínavé a zamotané. Prostě skvělé.

Blade Runner

Blade Runner je sci-fi klasika. Příběh se odehrává v daleké budoucnosti, drsné a nehostinné. Zvířata téměř vyhynula a lidé kolonizují jiné světy. Svět technologií ale umožňuje lidem kupovat si zvířata umělá, elektronická. Jejich cena je ale obrovská... Philip K. Dick vymyslel velmi temnou vizi světa, nadčasovou a odpuzující. Ve svém asi nejslavnější románu řeší otázku lidskosti a empatie, nadřazenosti a zoufalství. Kniha je oproti filmu taková více komplikovaná, ale v jádru má to stejné. A každý v ní může vidět něco jiného. Je to svým způsobem lehké varování, varování před technologií, přehnaným vývojem a snahou překonat něco, co by se překonávat nemělo. Hranice mezi člověkem a replikantem totiž může být hodně tenká.

Vidořád

Druhé pokračování série Kostičas je jízda od začátku do konce. První díl byl možná ze začátku kapku složitý, ale Vidořád tyhle "nedostatky" nemá. Čte se krásně a i když se po dějové stránce neděje nic závratného, je to návykové čtení. Občas totiž není potřeba nacpat do knihy co nejvíce zvratů a akce. Důležité je, aby se příběh dobře vyvíjel, aby každou stránkou rostl dál a dál. A Vidořád roste do dalekých výšin, seznamuje čtenáře s dalšími a dalším věcmi, nechává je ztratit se v zatuchlých uličkách a ukolébává je na melancholické atmosféře alternativního Londýna. Samantha Shannon je obrovský talent a na to, jak mladá spisovatelka to je, tak má fantazii na rozdávání. Ten svět je temný a drsný, ale zároveň fascinující a lákavý. Vidořád není klasickým druhým dílem, svého předchůdce hravě přeskakuje. Hlavní postavy jsou pak kapitolou sami o sobě. Jejich vývoj je přirozený, skoro až nenápadný. Posledních asi sto stran knihy vás pak totálně vycucne a možná i psychicky vydeptá. Prostě plný počet pro Vidořád.

Elantris

Další kniha od Sandersona a rovnou jeho knižní debut, který se konečně po tolika letech dočkal druhého a rozšířeného vydání. Elantris je fantasy pohádka s krásnou myšlenkou, originálním světem a magickým systémem. Máme tu téměř vzorovou ukázku dobra a zla, boj za ty správné hodnoty a nečekané obraty. A i když se pohybujeme ve světě nadpřirozena, tak samotné rozuzlení toho největšího tajemství je jednoduché a logické. Pokud tedy stále přemýšlíte, zda se začíst do Sandersonových příběhů, možná nastal ten pravý čas. Není nic lepšího, než začít prvním románem, protože pak už dostanete jen lepší a lepší příběhy.

Spící obři

Sci-fi žánr mám hodně ráda, ale v literární sféře jsem ještě hodně pozadu. Novinka Spící obři mě ale mile překvapila. Příběh psaný v podobě rozhovorů odhaluje významný objev a zároveň rozehrává hodně divokou hru. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a přečetla jsem ji všehovšudy za dva dny. Na debut je napsaná opravdu dobře a autor se jak s příběhem, tak i s formou jak je napsán, pěkně popral. Kniha navíc není čistokrevná sci-fi, ale mixuje v sobě politický thriller.

Star Wars Rogue one: Velký obrazový průvodce

Pokud patříte mezi fandy Star Wars, jako třeba já, a rádi čtete i knihy, tak bych vám rozhodně doporučila tohoto průvodce k filmu Rogue One. Je to kniha doslova natřískaná informacemi o filmu, postavách, ději, bitvách, no prostě o všem, co by vás mohlo zajímat. Text pak doprovází krásné fotografie, nákresy a různé zajímavosti nebo pozoruhodnosti, které by vás třeba ani nenapadly zkoumat nebo řešit. (Btw. V roce 2017 vyšel i průvodce pro film Star Wars: Poslední z Jediů nebo rozsáhlá kronika Star Wars Rok za rokem, ty jsem zatím ale bohužel nečetla, ale to v letošním roce určitě napravím.)

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Winter je krásná závěrečná kniha, celé série <3 Ilustrovaný můž zní strašně dobře :)
    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, tak to je pořádné číslo :) Já měla minulý rok, hlavně teda tu první polovinu, takovou čtecí krizi (zrovna před maturitou), takže jsem knížek nepřečetla ani dvacet. Nálada se mi vrátila až ke konci roku a teď je to v plném proudu, takže na příští rok mám výzvu na 50, což bych dát mohla, ale vzhledem k dalším činnostem u mě víc určitě ne :D
    Jinak mezi nejlepšími knihami, které jsem za rok 2017 přečetla by určitě byl Kunderův Život je jinde, The Perks of Being a Wallflower a potom z literatury faktu Tyranie a absyntovka Všem sráčům navzdory... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný výběr knih :) Četla jsem zatím z nich pouze Ritmatika, ale ten se mi líbil :) V hledáčku mám ale i Elantris (vážně mám te´d chuť přečíst si vše od Sandersona), Dopplera a Vidořád :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem cetla akorat Winter a to byla fakt pecka... A Vidorad, i tam to bylo vyborne...

    OdpovědětVymazat
  5. Měla by sis přečíst Dívku od vedle, když nám včera zesnul autor! Budeš plakat strachy.

    OdpovědětVymazat