U kávy o kávě a kávovinách | Jozef Augustín

září 29, 2016

Káva. Existují lidé, kteří ji nepijí vůbec. Pro někoho je káva naprosto obyčejný doplněk k jídlu. Někteří jedinci ale považují kávu za téměř posvátnou pochutinu, která dokáže rozjasnit celý den energií a pozitivní náladou. Do jaké skupiny by jste se řadili vy? A věděli jste, že pití a i samotný vznik kávy není nic jednoduchého?


Už v úvodu samotné publikace autor zmiňuje dnešní dobu. Uspěchanou dobu. Lidé se pořád za něčím honí, stresují se a nemají dostatek času na to, aby na chvíli "vypnuli." Slovo relaxovat se v dnešním hektickém období považuje skoro za sprosté slovo. Proč tomu tak ale je? Je až neuvěřitelné, co dokáže s dnešním člověkem udělat chvíle pohody a klidu. Posedět s přáteli nebo dobrou knihou. A dát si k tomu šálek kvalitní a vynikající kávy. 

U kávy o kávě a kávovinách je jedinečná kniha, která vás lehce zábavnou, ale poučnou formou seznámí s kávovinami od začátku do konce. Slovo káva je arabského původu a znamená vzrušení a sílu. A čtení této knihy bude pro mnohé čtenáře opravdovým rozprouděním krve. Než se ale dozvíte něco o samotném vzniku této oblíbené pochutiny, tak vás autor zavede do daleké historie. Seznámí vás se zeměmi, kde se pití kávy rozšířilo jako první, kdo se považuje za největší kávové milovníky nebo jak se tato pochutina začala objevovat po celém světě. 

Následuje pak část o kavárnách a jejich vzniku, dělení a podrobný popis jednotlivých kavárenských zařízení. Autor zde dosti vyzdvihuje tzv. zlaté pravidlo, které hlásá, že káva se má pít v klidu a nikdy ne o samotě. Založení kavárny není nic jednoduchého, nezáleží jen na financích, ale kde si danou kavárnu chcete zbudovat. V knize najdete nejrůznější rady, pokyny nebo doporučení. Jako doplněk slouží i výčet nejslavnějších a nejoblíbenějších kaváren po celém světě, které rády navštěvují i slavné osobnosti.


Velice obsáhlá a detailní část knihy je pak samotný vznik obyčejného kávového zrnka. Celý proces je nejen zdlouhavý, složitý a klade důraz na kvalitu, má ale i několik způsobů a variant. Je nejen důležité znát půdu, ve které chcete kávovník pěstovat. Podstatné je i zvolit si správný a vhodný způsob technologie zpracování, pražení nebo mletí kávovníkových zrn. A to není zdaleka všechno. I když je tato část dosti odborná a technická, pořád se jedná o poutavé a zajímavé čtení. Autor pak text občas doplňuje i o své vlastní zkušenosti nebo poznatky.

Jozef Augustín patří mezi mistry ve svém oboru a svou lásku ke kávě rád šíří dál. Jeho vyprávění o historii nebo současném pěstování kávovníku a jeho zpracování otevře obzory nejednomu čtenáři. Pití a vznik samotné pití povyšuje na úroveň umění a pokud hledáte nejrůznější způsoby domácí přípravy kávy, najdete v publikaci zajímavé a prověřené recepty.

Kniha U kávy o kávě a kávovinách vyšla poprvé už před šestnácti lety a za tu dobu se stala biblí pro mnohé baristy a milovníky dobré kávy. A nové rozšířené vydání přináší mnohem více. Mnohem více kávy a zajímavostí. Věděli jste třeba, že se průměrně vypije 400 miliard šálků ročně? Nebo že počátek v kavárnictví leží v Mekce? A že kromě známých způsobů tepelného zpracování kávy existuje i příprava kávy "za studena"? Tohle a mnohem více se dozvíte v této publikaci, která by měla patřit mezi povinnou výbavu všem, kteří podlehli tomuto černému moku.

Český název: U kávy o kávě a kávovinách | Originální název: Pri káve o káve a kávovinách | Autor: Jozef Augustín Počet stran: 360 | Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 3,5/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jojo, já jsem také docela už dlouho milovník kávy... Velice si to užívám, sice je to občas takové nepříjemně divné, když tu kávu nemám, ale jinak je to velice fajn :) Užívám si svou závislost na kávě :-D A ještě k tomu teď přišla taková menší závislost na čtení nějakých zpravodajských webů ... Takže to jsou už 2 závislosti :D Ještě začnu snad kouřit!

    OdpovědětVymazat
  2. Já se teda "závislosti" na kávě úspěšně vyhýbám. Ale nejspíš za to může to, že u mě vede káva bez kofeinu a ještě ideálně z fair trade výroby. :) Navíc dnes se už dělají kávy bez kofeinu i v premiových kvalitách, takže to nejsou jen takové ty "splašky" za pár korun z obchoďáků. :) A vyhnete se tím tomu, že vám kofein roztahuje cévy a vy si tak kupujete energii na dluh. :)

    OdpovědětVymazat