Čtenáři z Broken Wheel doporučují | Katarina Bivald

října 02, 2016

V knihách můžeme najít spoustu příběhů. Příběhů o lásce. A týká se to jak lásky mezi dvěma jedinci, tak i mezi přáteli nebo i v rodině. Existují ale i jiné druhy lásky. Třeba láska ke knihám. A přesně v těchto knihách, knihách o knihách, bývá krásně zachycena ta vášeň, ta touha. ta potřeba číst. Ukazují jakou moc mohou knihy mít a co nám, čtenářům, může dát psané slovo. 

"V knížkách mohla být kýmkoli a kdekoli. Mohla být neoblomná, krásná, okouzlující, vybavit si správnou repliku ve správnou chvíli a... něco zažít. Něco opravdového. Něco, co se dělo opravdovým lidem."


Čtenáři z Broken Wheel doporučují je označován jako feel-good román, tedy kniha, která ve vás vyvolá jakýsi pocit pohody, radosti a odpočinku. Vypráví příběh Sary, která se ze svého rodného Švédska vydala na americký kontinent navštívit ženu, se kterou si několik měsíců dopisovala a vyměňovala knihy. Městečko Broken Wheel ji ale už od prvního okamžiku připravilo nejedno překvapení.

Příběh Sary je tak trochu možná i příběh některých z nás. Sára je samotářka, s módou se nekamarádí, její rodina ji moc nerozumí a jejími nejlepšími přáteli jsou příběhy na stránkách knih. Doma pracovala v knihkupectví a po dvou letech dopisování se rozhodla svou přítelkyni přes dopisy navštívit. Sara očekávala týdny plné krásných rozhovorů o knihách a nakonec to skončilo úplně jinak. Postava Sary je doslova a do písmene ztělesněná láska ke knihám. Ona je nejen čte, ona jimi žije a často jim dává přednost před reálnými lidmi. A vůbec se nebojí to říci na rovinu.

"Tu noc strávila Sara v Amyině knihovně hodiny, přemýšlela nad tragičností toho, že psané slovo je nesmrtelné, zatímco lidé ne,..."

Kromě hlavní dějové linky, která se točí okolo Sary, se v knize objeví i spousta jiných a zajímavých postav. Městečko nebo spíš vesnička Broken Wheel je sice opravdu malé, ale za zdmi domů se ukrývají další životní příběhy, které jsou nemálo zajímavé, jako ten Sary. Na Broken Wheel je ale kouzelné to, jak jsou všichni přátelští, vzájemně si dosti pomáhají a povětšinou drží při sobě. A hlavně se dokáží přemluvit do různých šílených věcí. Pokud patříte mezi čtenáře, kteří sledovali seriál Gilmorova děvčata, tak i vám možná bude Broken Wheel chvílemi lehce připomínat městečko Stars Hollow. 


Čím ale kniha vyniká nad běžnými feel-good romány je to, jak krásně zachytila atmosféru maloměsta a především jak zobrazila lásku ke knihám. V příběhu naleznete nepřeberné množství myšlenek, názorů i citátů. Všechny ty narážky a odkazy ale dokonale do příběhu pasují a vůbec nepůsobí nuceně. Čtenáři z Broken Wheel doporučují je autorčina prvotina a vůbec to není znatelné. Autorka hravě a s lehkostí vykreslila pocity každého milovníka knih, tu potřebu zjistit vůni každé nové knihy nebo jak moc se čtenář dokáže do knihy položit a nevnímat realitu.

"Cítíš to? Vůně nových knih. Nepřečtená dobrodružství. Kamarádi, které jsi ještě nepoznala, hodiny čarovného úniku ze skutečnosti, které čekají jen a jen na tebe."

Čtenáři z Broken Wheel doporučují je naprosto oddechové čtení, nenáročné a čtivé. Příběh Sary a obyvatel Broken Wheel je krásnou ukázkou života na malém městě, kde se každý zná. Romantická linka je nenásilná a rodinné příběhy ostatních obyvatel jsou velmi úsměvné a dokonce občas i zajímavější než hlavní příběh. Žádné velké dramatické zvraty ale nečekejte. Tento příběh se nese většinou na vlně klidu a pohody a i když je jasné, že se tohle může stát jen v knihách, budete upřímně zvědaví, jak to všechno vlastně dopadne. Čtenáři z Broken Wheel je tak dokonalá kniha pro každého knihomola a zároveň je to i dobrá volba pro ty, kteří ještě nevědí, jak velkou moc má slovo.

Český název: Čtenáři z Broken Wheel doporučují | Originální název: Läsarna i Broken Wheel rekommenderar | Autor: Katarina Bivald Počet stran: 400 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 3,5/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Jé, tak to zní ale opravdu dobře... Tvoje recenze mě nalákala. Nějak jsem si předtím nečetla, o čem kniha je, jen jsem věděla, že ji čteš, ale to maloměsto ve Švédsku a nepokrytá láska ke knihám se mi líbí. Mám takové příběhy moc ráda. Příběhy o příbězích. Stránky o síle slov. Knihy o knihách. Vypadá to, že budu muset knihu zkusit. :)

    OdpovědětVymazat