Lykke

března 18, 2018

Štěstí. Kdo by ho nechtěl mít. Člověku ke štěstí někdy stačí jen obyčejný pocit, někdo ale potřebuje hmotnou věc. Někteří lidé třeba neví, jak takové štěstí hledat a kde. O Dánech se často mluví jako o nejšťastnějším národu na světě. Proč to tak je? Jaký je jejich klíč ke štěstí? Kde Dánové ukrývají své lykke?

Meik Wiking je ředitel institutu pro výzkum štěstí v Kodani a zároveň je i autor knihy Hygge - prostě šťastný způsob života. Z Hygge se v poslední době stal fenomén a lidé zjišťují, že zapálená svíčka, vůně čerstvé kávy nebo nohy zabalené huňatou dekou dokážou opravdu navodit pocit štěstí a pohody. Hygge v sobě ukrývá ale mnohem více. Lykke je dánské slovo pro štěstí a tato kniha je malý průvodce o tom, jak to své pravé štěstí najít.


Kniha je rozdělena na devět kapitol, v které autor řeší jednu konkrétní věc, například peníze, zdraví, laskavost nebo důvěra. Každé téma autor dopodrobna rozebírá, uvádí nejrůznější příklady, historky ze života, porovnává Dánský život s životy v jiných zemích, čím je dané téma výjimečné, na co by si lidé měli dát pozor, na co se zaměřit a v závěru vybízí čtenáře k nejrůznějším úkolům. Uvádí také různé tipy na štěstí nebo případové studie. Celá kniha je, stejně jako Hygge, obohacena o typicky instagramové fotografie nebo barevné ilustrace, které při čtení navozují správnou pohodovou atmosféru.

Lykke jako celek nepřináší čtenářům nic co by zásadně změnilo jejich pohled na svět. Spíše dává do popředí a upozorňuje na to, čeho by si člověk měl všímat více, čeho by si měl vážit a že štěstí není o jen materialitě. Štěstí můžeme najít v každodenní projížďce na kole, v povídání si s přáteli, v pomoci druhému nebo i v obyčejném tichu. Štěstí nemá být o penězích a když už, máme si kupovat zážitky.


Najít tu správnou cestu ke spokojenému životu je i není lehké, záleží hodně na lidských preferencích. Autor v knize uvádí nejrůznější inspirativní příběhy o životě šťastných lidí, nejvíce ale dává do kontrastu život Dánů s ostatními. A to je možná jediné negativum knihy, protože Dánsko je naprosto odlišná země s jinými typy lidí, jinými zvyky, společenským uspořádáním i politikou. Lidé v Dánsku mají jiné možnosti a je trochu obtížné jít po stejné cestě za štěstím. I přes to si ale lze z Lykke něco vzít, naučit se něčemu novému nebo si uvědomit něco, co nás dosud míjelo, co jsme přehlíželi.

Lykke se, stejně jako Hygge, řadí mezi populárně naučné knihy, která má svým čtenářům ukázat, jak žít více šťastně. Není nutné ji brát doslova nebo aktivně plnit jeden úkol za druhým, spíše jde o pochopení hlavní myšlenky. Být šťastný znamená hledat dobro nejen okolo sebe, ale i sami v sobě. Koukat se na svět pozitivně a projevovat více vřelosti. Osvobodit se od strachu a nebát se snít. Být pesimistou totiž nikdy nikomu nepomohlo.

Český název: Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě | Originální název: The Little Book of Lykke | Autor: Meik Wiking Počet stran: 288 | Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů