Sojčák | Lauri a Jaako Ahonen

července 25, 2016

Komiks je pro mnohé čtenáře trochu zvláštní druh literatury. Příběhy v nich obsahují málo textu a tu největší pozornost mají kresby. Existují ale komiksy, které obsahují samo sebou dvě tři věty (a někdy ani to ne) a zbytek příběhu je odvyprávěn jen pomocí obrázků. Jeden takový je i Sojčák, finský komiks, který je takovou moderní pohádkou pro dospělé.


Malý Sojčák žije se svou mámou v obrovském domě, jehož okna jsou celá zabedněná. A žijí zde v naprosté izolaci od venkovního světa. Sojčák se o svou nemocnou matku pravidelně stará, krmí ji a pečuje o obrovský dům. Během svého života nikdy nespatřil světlo světa. Z matčina vyprávění totiž ví, že venku se skrývá velké nebezpečí. 

Hodnotit tento příběh je docela složité, protože každý čtenář v tomto komiksu může vidět něco jiného. I přes téměř úplné minimum textu toho Sojčák dokáže říci opravdu hodně. Stačí jen pozorně vnímat jednotlivé obrazy, které příběh vypráví. V popředí je ale jednoznačně melancholická až hororová atmosféra. Temné kouty, neznámé stíny, všudypřítomné ticho. Panely zachycují nejen celé plochy, ale i drobné detaily. Kolikrát se jeden obraz opakuje několikrát a rozdíly vidíte jen ve změně barvy, stínu či výrazu dané osoby. Proto je důležité Sojčáka číst pozorně, protože ten příběh vypráví kresby, ne text. 


O Sojčákovi se často mluví ve srovnání s Kafkou. Máme tu téma sebepoznání, téma úzkosti a manipulace, přehnané mateřské lásky i duševní nemoci. Proto může tento komiks každý čtenář vnímat jinak, vidět v něm jiné odkazy i narážky. Autoři tohoto díla totiž odvedli opravdu dobrou práci. Čtením knihy sice možná ztratíte půl hodiny, ale přemýšlením nad podstatou tohoto příběhu můžete ztratit mnohem více času. Určitě to ale nebude promarněný čas.

Sojčák je kniha, která upoutá nejen svým zpracováním ale i tím, do jaké hloubky dokáže zajít. A nejedná se jen o všudypřítomné ticho a úzkost. Svým způsobem se jedná o hlubokou fizolofii života, o melancholický a zlověstný příběh, který v sobě má velkou sílu.

Český název: Sojčák | Originální název: Pikku Narhi | Autor: Lauri a Jaako Ahonen Počet stran: 128 | Nakladatelství: Argo
Hodnocení: 4/5


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Moc pěkně napsaná recenze. Mně se Sojčák taky moc líbil, a to komixy nejsou můj žánr :)

    OdpovědětVymazat
  2. já mám na něj spadeno :D jednou :D to provedení je užasný xxx

    OdpovědětVymazat
  3. Jedna z najkrajších recenzií na Sojčáka. Táto kniha si to zaslúži :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty obrazy v knize jsou prostě nádherné (a mrazivé a silné...). Určitě si ji plánuju přečíst. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat