Severský literární salón | Island

května 26, 2016


V rámci kampaně #ReadNordic, která vrcholila na Světě knih, se konalo prakticky půl roku spoustu besed nebo autorských čtení. Brněnská pobočka Skandinávského domu na konci každého měsíce v Moravské zemské knihovně pořádala setkání Severského literárního salónu. Hlavním tématem toho posledního setkání byl Island. A já, jako poctivý posluchač, jsem si zapsala několik zajímavostí:

- na Islandu žije okolo 300 000 obyvatel a je považován za zemi čtenářů
- stopy literatury můžete vidět všude, v taxíku, v kavárně na ubrousku nebo dokonce i v parku na lavičce
- každý desátý Islanďan vydal knihu
- psaní knih je státem velice podporované, na Islandu tak můžete klidně být spisovatel z povolání, ale prosadit se a přijít s něčím originálním, je velice těžké
- v současnosti nejznámější islandský spisovatel Sjón byl dvorním textařem zpěvačky Bjork
- nejčtenější ženská spisovatel Yrsa vystudovala stavební inženýrství (což je mi osobně velice blízké, protože jsem stejný obor studovala na vysoké škole)
- v islandštině vyšla kompletně všechna díla Milana Kundery, v češtině naopak ne
- když si na Islandu objednáte v restauraci Kohoutí ocas, dostanete koktejl
- nejznámější a nejlepší česká překladatelka knih z islandštiny je Helena Kadečková

V rámci tohoto setkání se pak rozebírala kniha Výhonek osmilisté růže od Audur Ava Ólafsdóttiry. Pořadatelky nám o knize něco málo pověděly, přečetly pár ukázek a dokonce nechaly promluvit i odbornici na botaniku. Věděli jste třeba, že existuje okolo 20 milionů druhů růží? Nebo že růže vlastně nemá trny, ale ostny. Těch informací bylo opravdu hodně a všechno bylo zajímavé a poutavé. A zakončeno to bylo taky originálně, ochutnávkou pravé islandské čokolády. S mořskou solí.

Byli jste taky na nějaké podobné akci? Nebo chodíte pravidelně na podobná setkání?

You Might Also Like

7 komentářů

  1. Krásne si to zhrnula. Bola si aj na predchádzajúcich salónoch? Ja iba na prvom, kedy sa hovorilo o knihe Kima Leineho a minulom, zameranom na Fínsko. A Island samozrejme. Tá čokoláda bola výborná :)
    Dúfam, že podobných akcií bude v Brne stále viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a bohužel, tohle byl můj první salón. Chystala jsem se na Lauru Sněžnou, ale něco mi do toho vlezlo. Tak snad si to vynahradím na jiných akcích. :)

      Vymazat
  2. Na žádný takový akci jsem zatím nebyla, ale chystám se...asi už 3 měsíce :) Už bych se měla fakt dokopat, vypadá to moc zajímavě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento salón byl v rámci Readnordic poslední, ale pevně věřím, že něco takového bude znovu. Kdyžtak sleduj facebookové stránky Skandinávského domu a nebo když mě něco zaujme, tak to budu sdílet na facebooku :)

      Vymazat
  3. Eliška, žiaľ, Ťa sklamem. Island bol v rámci Severského Literárneho Salónu posledný.
    Našťastie, v spolupráci s MZK a ich partnenrom SABDIGITAL bol posledný salón streamovaný a jeho záznam je možné dohľadať na youtube.

    OdpovědětVymazat
  4. Island mi vždycky přišel kouzelný a sním o tom, že bych se tam třeba jednou jela podívat :)

    OdpovědětVymazat