Dánská dívka | David Ebershoff

ledna 26, 2016

Einar Wegener byl dánský malíř a do dějin se zapsal jako první známý muž, který zemřel jako žena. V jeho životním příběhu tak můžeme sledovat jeho pomalou proměnu a uvědomění, že se narodil ve špatném těle.

Příběh založený na skutečné události začíná ve chvíli, kdy Greta požádá svého muže o neobvyklou věc. Oba dva se živí jako malíři a Greta dokončuje jeden ze svých obrazů. Její modelka ale nedorazila a ona potřebuje obraz domalovat. Einar se tedy nechá přemluvit a obleče se do ženských šatů. Mít na sobě šaty, punčochy a dámské boty je ale nakonec pro Einara velmi příjemné. A právě tato událost v něm probudila to, co v sobě ukrýval celý život. Ve svém nitru totiž ví, že je ve skutečnosti ženou.


Dánská dívka je románové zpracování životních osudů dánského malíře Einara Wegenera. Příběh se odehrává ve dvacátých letech, tedy v době, kdy lidé na některé věci pohlíželi jinak, než dnes. Přiznat se veřejně třeba k homosexualitě by znamenalo nejen společenskou vyděděnost, ale i pobyt v psychiatrické léčebně. Lidé se tak báli vyjít s pravdou ven, ukrývali svou pravou osobnost a žili život ve lži a strachu. Einer se ale svého snu nechtěl vzdát.

Svůj příběh autor vypráví jak skrze Einara, tak především prostřednictvím jeho ženy Grety. I když se na první pohled zdá, že tím nejhorším a nejtěžším prochází právě Einar, není to pravda. Sama Greta si prošla velmi těžkým procesem, kdy se rozhodla přijmout svého muže takového, jaký je. Autor zachycuje proměnu jejich vztahu, vzájemnou podporu a přijetí nové skutečnosti. Gretina láska a pomoc byla pro Einara světlým bodem v tom, aby nechal ženu v sobě naplno probudit. Manželčina oddanost pak vyvrcholí v roce 1930, kdy mu sama najde způsob, jak dostát svého snu.

Samotný Einar je v knize vykreslen velmi zvláštně. Svým čtenářům je představen jako velmi nenápadný muž, nadaný malíř a člověk, který žije radši ve stínu, než na výsluní. Už od dětství byl velmi citlivý, zakřiknutý a stydlivý. Manželství s Gretou bylo spíše přátelské, ale díky společné lásce k umění si velmi rozuměli. Jeho Lili je jeho vlastním obrazem, stejně citlivá, romantická, choulostivá na dotek, přesto ale svá, uvědomělá. Einarova duševní přeměna a hledání vlastní identity je popsaná lehce, emotivně a sugestivně.

Dánská dívka je velmi citlivý příběh o jednom neobvyklém manželství. Einarův život inspirovaný pravdivou událostí je sondou do duše člověka, který hledal nejen sám sebe, ale musel se postavit téměř nepřekonatelným překážkám a přitom tou nejtěžší bylo jeho vlastní nitro.

Český název: Dánská dívkaOriginální název: The Danish Girl | Autor: David Ebershoff Počet stran: 376 | Nakladatelství: Domino
Hodnocení: 3/5

Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Knížka mě zaujala hlavně kvůli filmu, který jde do kin a z nějakého důvodu mě ani moc neláká si ji přečíst :/ . Stejně ale doufám, že k tomu jednou budu mít příležitost a náladu. :)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat