Něco málo o tom, jak jsem se zbláznila... do Brandona Sandersona

března 25, 2015

Už dlouho jsem tu nebyla s nějakým vykecávacím článkem a myslím, že jsem našla to pravé téma. Na začátku roku jsem si sepsala pár knižních předsevzetí a jedno z nich bylo, abych začala číst Brandona Sandersona. Na tohohle autora jsem tak z 98% slyšela jen samou chválu a také je mi už pár let doporučován. Bohužel nepatřil mezi jediné autory, o kterých jsem slyšela jen to dobré a tak mi to docela dlouho trvalo, než jsem začala číst jeho knihy. Letos jsem se ale zařekla, že do něho půjdu a to ve velkém. 

V únoru jsem tedy začala s Metalurgem a došla ke druhému dílu Mistborn série... A jak dopadlo moje očekávání? Sanderson se rozhodně zapsal mezi ty fantasy autory, které budu nadosmrti uctívat a od kterých bych byla schopná přečíst si i popsaný toaletní papír. Ano, až tak silná slova volím. A pokud jste od něj ještě nic nečetli, tak to musíte okamžitě napravit a určitě mi pak dáte za pravdu.

Brandon Sanderson píše fantasy literaturu a jeho příběhy jsou úžasně komplikované, detailně propracované, někdy i šokující a srdcervoucí. Čtou se ale jedním dechem a sama jsem kolikrát koukala s pusou dokořán, protože jsem nedokázala pobrat, jak úžasně píše. Přečetla jsem zatím tři jeho knihy za necelé dva měsíce a rozhodně je budu řadit mezi nejlepší knihy letošního roku.

Momentálně mám rozečtený tři další. Ano, tři další Sandersonovy knihy a to naráz. Nevím sice, jak moc budu skákat od jedné k druhé, protože do toho čtu ještě recenzáky, ale momentálně se nacházím ve stavu, že musím mít nějakou Sandersonovu knihu rozečtenou. 

Moje "posedlost" došla i do takové fáze, že čtu i slovenské knihy. U našich sousedů totiž vyšel Metalurg a Ritmatik. A obě knihy se už pěkně hřejou u mě na poličce. Číst ve slovenštině mi totiž nikdy nedělalo problém. A když už zmiňuji Metalurga, ten u nás v únoru vyšel jako Ocelové srdce. A taky se už vyjímá vedle svého slovenského bratra. No zkrátka, jsem trochu blázen, ale ne jediný. Na Goodreads mám pár kamarádů (vy víte, o kom mluvím ;), kteří tuhle posedlost se mnou sdílí a jsme schopní si k rozečteným Sandersonovým knihám psát vtipné komentáře. 

Takže když shrnu tento nicříkající článek - knihy od Brandona Sandersona si musíte přečíst. Je to opravdu jeden z těch autorů, kteří si tu pozornost zaslouží. A je jedno, jestli máte rádi fantasy nebo ne. Jeho knihy vás psychicky vyždímají, donutí vás ponocovat, smát se a brečet nad osudy hrdinů. Donutí vás nevěřit tomu co čtete, protože někdy je to až tak OMFG moment, že tomu prostě nechcete věřit a přitom to je pravda. Donutí vás milovat věci, nad kterými normálně ohrnujete nos. Např. nemáte rádi politiku? V Mistbornovi ji budete milovat.

A takhle bych mohla pokračovat dál a dál a vyjmenovávat další a další věci, které se mi líbili v Sandersonových knihách. Mám za sebou teprve tři knihy a dokázali mě totálně odrovnat. Co bude až ho dočtu celého?

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Já mám vždycky takovou radost, když se objeví někdo nový, kdo zbožňuje Sandersonovu tvorbu! :D On je prostě skvělý autor. Mně se minulý měsíc podařilo dokoupit všechny jeho knihy, které jsou v knihkupectvích u nás volně dostupné, takže teď mi zbývá už jen ta zpropadená Elantris. :) U Ritmatika zvažuji, že bych si pořídila to slovenské vydání, ale vzhledem k tomu, že k němu druhý díl vyjde bůh ví kdy, tak asi není na co spěchat, jop. :) A v současné době se už neuvěřitelně těším, až budu mít po maturitě, protože mám po knihách od Sandersona docela absťák a teď je číst nemůžu. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som so Sandersonom začal keď som vyhral Ritmatika, a asi som bol medzi prvými na Slovensku, kto ho držal v rukách, ale zo začiatku som mal problém sa do toho začítať, ale potom som to zhltol asi za deň, po asi dvoch týždňoch čo mi to ležalo v poličke :D A potom som bol natešený keď mal výjsť Metalurg a keď som sa dozvedel o Mistbornovi tak som neváhal a objednal, najlepšie rozhodnutie v živote. A potom prišla Cesta kráľov a tak ďalej :3 Do začiatku leta si snáď pokúpim všetky jeho knihy...

    PS: neviem či si myslím dobre, že patrím medzi tých kamarádov ale ak áno...muhehe :3
    PPS: už čítaš Ritmatika?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ne asi :D jasně, že patříš....a neprovokuj s Ritmatikem :D

      Vymazat
  3. Mňa na poličke tiež čaká Ritmatik, ktorý ma zaujal témou a kresbami. To bude moja prvá kniha od Sandersona a potom sa uvidí. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Od Sandersona jsem zatím nic nečetla, ale bratr už ano a je jím okouzlen .) Tak jsem zvědavá,jestli mu taky propadnu, až si přečtu Ocelové srdce :)

    OdpovědětVymazat
  5. Robím v kníhkupectve ale nikdy som si nevšimla, že Cesta Kráľov je od toho istého autora čo Metalurg.

    OdpovědětVymazat