RC Review: Losing It

listopadu 26, 2014

Český název: Losing It
Originální název: Losing It
Autor: Cora Carmack
Série: Losing it 1
Počet stran: 248
Nakladatelství: Jota
Žánr: Contemporary, New adult, Chick lit
Goodreads | CBDB

Anotace: „Jak to, že jsem pořád ještě panna?“ ztrápeně si opakuje každý den při pohledu do zrcadla Bliss Edwardsová, na první pohled úspěšná a bezproblémová studentka herectví obklopená množstvím přátel, kteří však absolutně netuší, čím se jejich pohledná a inteligentní kamarádka užírá. Hodlá skoncovat s panenstvím – jenže ten pravý stále ne a ne přijít.

V okamžiku, kdy se její sexem protřelá kamarádka Kelsey dozví, že Bliss není přes svůj „handicap“ ani lesbička, ani nehodlá odejít do kláštera, navleče ji do úzkých šortek a trička s tak velkým výstřihem, jaké by si samotná Bliss nikdy neoblékla. A potom ji s prohlášením „konečně si vrzneš“ odtáhne do blízkého baru, kde ji po konzumaci několika panáků na kuráž vybízí, aby si našla kvalitního milence na jedno použití. Bliss prchá zbaběle na záchod, ale cestou narazí na zajímavého mladíka jménem Garrick, zabraného do čtení Shakespeara. Neplánovaně přeskočí jiskra a Bliss má tu noc skutečně šanci prožít pohádkový sex…, ze kterého však na poslední chvíli s mnoha nepodařenými výmluvami vycouvá.

Další den ráno, první hodinu posledního semestru, Bliss málem omdlí: zjišťuje, že Garrick, který před necelými osmi hodinami ležel nahý v její posteli, je jejím novým profesorem!
×××××××××××××××××××××××××××× 

Bliss chodí do posledního ročníku na vysoké škole. Studuje herectví a místo aby řešila, co bude dělat po škole, řeší to, že je stále panna. Má toho už plné zuby, a proto se se svým problémem svěří své praštěné kamarádce Kelsey. Kelsey nemíní promarnit ani den a obleče sebe i Bliss do žhavých oblečků a zapadnou do prvního baru, který Kelsey zná. Najít ale známost na jednu noc se Bliss ve skrytu duše příčí, a tak je pro ni překvapením, když při útěku potká zajímavého kluka čtoucího si Shakespeara. Jiskra překročí a Kelsey má tak šanci zbavit se svého trápení. Nakonec ale couvne, což se ji pak ukáže, jako nejlepší nápad. Druhý den ve škole totiž zjistí, že neznámý mladík je jejím novým profesorem.

Losing it se na první pohled může zdát jako tuctová kniha s předvídatelným dějem a ufňukanými hrdiny. Ale... Je tu láska na první pohled? Ano, dalo by se to říci, ale všechno je kapku složitější. V Losing it nejde jen o tu pravou lásku, či o sex. Bliss stojí před jedním z největších rozhodnutí ve svém životě a to, jak se rozhodne, ovlivní celý zbytek jejího života. To, že řeší také své panictví by se dalo označit jako jakýsi unik od reality, jako snahu na chvíli zapomenout a nemyslet na blížící se konec školního roku.

Autorka Cora Carmack se ve své prvotině nezaměřila jen na romantickou linku. Obsáhla také těžké a složité vztahy na vysoké škole, zaměřila se na přátelství, tužby nebo na prostý život lehkomyslného vysokoškoláka. Svým čtenářům tak chtěla ukázat, že vysoká škola není jen procházkou růžovým sadem. Je to především o hledání zodpovědnosti, hledání vlastních priorit a o touze dosažení svých snů. Vždycky to ale není lehké, protože představy jsou vždycky jiné než realita. 

Hlavní postavy příběhu - Bliss a Garrick - byli charakterizováni hodně zajímavě. Bliss zapálená studentka a Garrick nespoutaný, upřímný a jdoucí za svým. Navíc Brit. Tohle je dvojice, která se od sebe nemohla odtrhnout od prvních chvil, i když tomu docela pomohl i alkohol. Oba dva byli ale sympatičtí, sami o sobě zajímaví a hlavně se chovali přiměřeně svému věku. Nechovali se puritánsky, ani moc vyzývavě. Oba dva byli prostě úplně normální, se svými problémy, koníčky a praštěnými nápady.

Losing it mě překvapilo. Čekala jsem něco naprosto jiného a nakonec jsem dostala dobrou knihu, která v sobě nese zajímavé myšlenky a názory. Kniha se navíc četla neuvěřitelně rychle, takže těch dvě stě a něco stran má každý přečtený za chvíli. Pár stran navíc by příběhu jen pomohlo, konec se mi totiž zdál trochu uspěchaný. I přes to se jedná o odpočinkovou četbu, která nejen že řeší téma zakázané lásky, ale i přátelské vztahy a budoucí život. Autorka vás donutí zamyslet se, ale také se i pořádně a od srdce zasmát.

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí knihy na recenzi.
Zdroj: obálka | obrázek1

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsaná recenze! NA knihu už jsem četla strašně moc skvělých recenzí, tak doufám, že si ji časem taky přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak teď jsi mě navnadila a hned jdu knížku shánět :D

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím samé kladné názory, to bych u této knihy nečekala.. asi si ji taky přečtu :)
    www.fantasy-maniak.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že knížka bude perfektní, až budu mít náladu na něco čistě romantického. :) Díky za recenzi!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělá recenze, musím souhlasit :) Kniha se tváří jako klasický young adult román, ale člověk tam najde i hlubší myšlenky. Je to moje srdcovka.

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som túto knihu čítala už pred rokom ale na voľný preklad. Ale psssst. O tom akože nikto nevie! :D
    Chcem si ale prečítať originál. Dostala som sa aj k druhej časti ale už ma to zaujímalo menej a menej. Nie zlé ale ani najlepšie :)

    OdpovědětVymazat