Recenze: Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled

srpna 27, 2014

Český název: Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled
Originální název: The Statistical Probability of Love at First Sight
Autor: Jennifer E. Smith
Počet stran: 221
Nakladatelství: Argo
Goodreads | CBDB


Anotace: Kdo by si byl pomyslel, že pouhé čtyři minuty dokážou všechno změnit?
Sedmnáctiletá Hadley zažívá snad nejhorší den svého života. Letí do Londýna na svatbu svého otce a ženy, kterou v životě neviděla. Navíc o pouhé čtyři minuty zmešká svůj let a uvízne na newyorském letišti. Čekání jí zpříjemní přitažlivý mladík, s nímž se seznámí v odbavovacím prostoru. Jmenuje se Oliver, je to Brit a má sedadlo 18C. Hadley 18A!
Román o rodinných vztazích, druhých šancích i prvních láskách se odehrává během 24 hodin a roli v něm hrají osudné náhody i rozmary času, které zamotají život dvěma mladým lidem.

"...čtyři minuty, což není nijak zvlášť moc, když o tom člověk uvažuje: jedny reklamy v televizi, přestávka mezi vyučovacími hodinami, doba, za kterou se v mikrovlnce připraví jídlo. Čtyři minuty, to není nic."

Přesně tohle si říká Hadley, která nejspíš prožívá svůj nejhorší den. Zmeškala svůj let do Londýna. O pouhé čtyři minuty! Po pravdě se ji do Londýna moc nechtělo. Jede na svatbu svého otce a jeho nové ženy, kterou v životě neviděla a kterou ve skrytu duše odsuzuje za to, že zničila jejich rodinu. Nezbývá ji nic jiného, než čekat dlouhé hodiny na další let a doufat, že se stihne na svatbu dopravit včas. Mezi ostatními čekajícími se ale cítí osamělě a tak ji nevadí zaplést se do hovoru s klukem, který, stejně jako ona, čeká na svůj let.

Už z názvu knihy je patrné, že Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled bude spíše pro dívčí stranu čtenářů. Ano, je to romantická kniha. A přiznám se, že já  na tenhle druh knih už moc nejsem. Dostalo se mi ale skvělého doporučení a řekla jsem si, proč ne. Má to dvěstě stran, to tě nezabije. Čekala jsem příběh, který je odhadnutelný od prvních stran a který bude zahlcen jedním kliše za druhým. Ale víte co? Ta kniha možná je v něčem málo kliše, ale na druhou stranu se jedná o zajímavý příběh plný hlubokých myšlenek a citů.

Celý příběh se odehrává prakticky během jednoho dne. Od večera, kdy jede Hadley na letiště až do druhého dne. Zajímavostí je, že každá kapitola je označená časem. Čas v Americe a čas v Anglii. Během těchto 24 hodin máme možnost nahlédnout do hlavy jedné sedmnáctileté holky, která si pomalu začíná přiznávat, že odchod jejího táty ji výrazně ovlivnil v životě. Svoje rodiče brala jako dokonalý pár, který nikdy nikdo nerozdělí. Stačil ale pracovní pobyt v Londýně a vše se změnilo. Hadley tak svého otce neviděla více jak rok a jeho novou ženu zná jen z emailů.

"Věděla jsi, že lidi, co se potkají při třech různých příležitostech během čtyřiadvaceti hodin, mají o devadesát osm procent vyšší pravděpodobnost, že se sejdou znova?"

 A pak tu máme část s Oliverem, neznámým mladíkem, kterého Hadley potkala na letišti a který s ní pak nakonec sdílel i celý let do Londýna. S Oliverem si rozumí od prvního okamžiku. Během letu se navzájem poznávají a prozrazují o sobě nejrůznější věci. Hadley je Oliverem okouzlena, ale trochu ji mate cíl jeho cesty, který je tak trochu tajemný.

Statistická pravděpodobnost lásky na první pohled ale není jen o lásce mezi dvěma lidmi. Je především o rodině. Hadley v průběhu 24 hodin vzpomíná na dobu, kdy je táta opustil, a jak se přitom cítila ona a její matka. Jak moc je rozvod zasáhl. Uvědomuje si svoje chyby, jak se chovala a co udělala. Přiznává si svoji častou dětinskost i touhu po věcech, které se už nikdy nestanou skutečností. Ve skrytu duše se tátovi bojí odpustit a má strach poznat jeho novou rodinu. Především kvůli mámě, ale také kvůli sobě.

Kniha je opravdu milá a vhodná na odpoledne k čaji nebo kávě. Lehce romantický příběh dvou sympatických postav končí zajímavě a jsem ráda, že se nejednalo o čistou romantiku pro holky. V knize se řeší hned několik možných situacích v životě a vypráví o chování lidí a následcích, které si pak nesou. Protože ne vždycky je všechno takové, jak si naplánujete a někdy vám osud musí dát pořádnou facku, aby jste si vážili věcí, které máte.


Další knihy s podobným tématem najdete na arara.cz
Zdroj: obálka | obrázek1 | ukázka z knihy

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Knížka vypadá opravdu dobře, doufám, že si ji v nejbližší době přečtu

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je hádám štěstí, že jsem si ji včera koupila :) Vypadá dobře a tvoje recenze mě utvrdila v tom, že se mi bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu si chci už dlouho přečíst, ale ještě sem si ji nekoupila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tuhle knížečku dostala od úžasné Nikolky a chystám se jí číst v neděli na Den nepřečtených knih tak jsem ráda, že se Ti líbila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu jsem si dneska koupila tak jsem ráda, že jsem neudělala chybu. :)

    OdpovědětVymazat
  6. O knizce uz jsem hodne cetla, hkavne pozitivne, takze ji dam mozna taky sanci :)

    OdpovědětVymazat