Peter V. Brett Blog Tour | Pouštní kopí

srpna 27, 2014

Pouštní kopí neboli v originále Desert Spear je druhý díl Démonské série. Kniha vyšla jak v originále, tak i v českém jazyce v roce 2010 opět u nakladatelství Triton. Pro rok 2010 byla na Goodreads nominována v kategorii fantasy a celkově se dočkala hodnocení 4,25 od 31 584 čtenárů. 

Tento díl čtenáře zavádí do úplně nového prostředí. Líčí především střet dvou kultur, dvou odlišných světů. První svět je ten známý, kde prožívají svoje osudy Arlen, Leesha a Rojer. Snaží se společně s ostatními přežít každou noc útok smrtonosných démonů. Je to ale svět, kde si lidé cení ostatních, respektují se, pomáhají si a brání se. V tom druhé světě je ale dána pozornost boji, boji proti démonům. Člověk jako jednotlivec nezmůže nic, moc má pouze skupina. 

Pouštní kopí se rozrůstá o další hrdiny. Tentokrát je pozornost soustředěna na Jardira, muže s mocí, kterého jeho lid oslovuje Osvoboditel. Stejně jako u známých postav, tak i tady se autor zaměřuje na dvě doby - současnost a minulost. Máme možnost poznat Jardira jako malého kluka a vidět jeho postupný vývoj a dospělost. V současnosti je pak zachycena jeho vláda a odhodlání porazit démony navěky. Zároveň je zobrazen střet životu na jihu a na severu. Každá kultura má svoje zvyky a obyčeje, mají odlišné názory na život. Spojuje je ale jedna věc. Osvoboditel. Kdo jím ale bude?

Pouštní kopí je jiné. Je to jiný příběh a přesto stejný. Čtenáři se dostane pohled na druhou stranu. Dozvídá se o zvycích a pravidlech krasijského lidu. A i když se nakonci prvního dílu zdálo, jak krutí a nemilosrdní jsou, tak tento pohled všechno vyvrací. Jsou krutí, ale trochu jiným způsobem.



„A jakpak to víš?“ zeptal se Jardir.

„Protože Osvoboditel už přišel,“ odpověděl pastýř. „Tetovaný kráčí tmou a jadrnci prchají před jeho zrakem. Zachránil Osvoboditelovu Kotlinu před naprostou zkázou a teď si to vyřídí i s tebou.“

Co si budeme povídat, Pouštní kopí skvěle navazuje na první díl a jedná se často o knihu ještě lepší. A přitom se o druhých dílech tak často mluví, že jsou nejslabší. Tady je to opravdu naopak. Děj je narvaný od začátku do konce. Přibude více postav a to hodně zajímavých postav. Jen málokdy autor dokáže ukázat pohled na odvrácenou stranu a tady se ji dočkáme se vším všudy.

Opět se jedná o knihu, u které vydržíte sedět od rána do večera. Jsou tam části které překvapí, znechutí ale i uhranou. Brettův svět ale není procházkou růžovým sadem, svým hrdinům hází klacky pod nohy a když už si říkáte, že jste připraveni na všechno, stále vás něco překvapí. Pokud vás tedy Peter V. Brett zaujal svým prvním dílem, dlouho nečekejte a vrhněte se na Pouštní kopí. Ono na tom něco bude, když tuhle sérii neustále doporučuji a přesvědčit se musíte jen na vlastní oči.

Pouštní kopí mezi blogery

Peter V. Brett se při psaní druhého dílu Démonského cyklu opravdu vytáhnul. S klidem ho zařadím po bok takových mistrů jako je Martin, Rothfuss či Tolkien. Konečně něco jiného než upíři, konečně perfektně zpracovaný svět, konečně něco nepředvídatelného. Za mě deset hvězdiček, zcela bez debat. Co je dobrý, to je dobrý, tečka.


Poté, co blíže poznáte Jardira a Abbana, se asi od druhé třetiny Pouštního kopí opět setkáte s Tetovaným, Leeshou a Rojerem. Tyto postavy zrají jako víno, jsou čím dál zajímavější a skutečnější. Nejedná se o klasické černobílé hrdiny, jež vždy vědí, jak se zachovat správně, ale každá z nich jedná podle toho, co jim napoví jejich srdce


Děj nenavazuje přímo na první díl Tetovaného, ale vše se odehrává zároveň a místy se určité situace protnou. To se mi moc líbilo, vidět určitou situaci zpětně z jiného pohledu, a pomohlo mi to lépe některé postavy poznat. Nic není jen černé a bílé.


Ve srovnání s prvním dílem u mne stojí Pouštní Kopí o stupínek výš, možná to bylo znalostí postav a prostředí, možná tou romantickou linkou, nejspíše však komplikovanou osobností Jardira. Mám radši rozervané hrdiny, o kterých se nedá jednoznačně říct, zda jsou dobří či zlí. 


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Brett se každým dílem překonává..:)
    Pouhým prvním dílem se katapultoval na místo mého oblíbeného autora a dalšími nahodil pro ostatní autory laťku neskutečně vysoko...

    OdpovědětVymazat