Peter V. Brett Blog Tour | Rozhovor s autorem

srpna 30, 2014


1. Co vás vedlo k napsání Války za bílého dne?
Sérii jsem začal psát jako úkol, který jsem dostal ve třídě v roce 1998 na New Yorské univerzitě. Úkolem bylo napsat originální první kapitolu z rozsáhlé fantasy novely. Napsal jsem krátkou kapitolu o chlapci jménem Arlen, který toužil po cestách, ale venku mohl být jen pár hodin během dne. Důvodem byli démoni, kteří v noci vylézali a on se musel ukrývat za magické chrany.

Pracoval jsem na příběhu, ale něco mi unikalo. Stvořil jsem svět plný démonů a chranové magie, ale to mi nestačilo. Potřeboval jsem porozumnět tomu, jak lidé reagují na všudepřítomný strach a jak by s ním žili.

O mnoho let později, po 11. září 2001, jsem pochopil, co to je strach. Ten den jsem totiž v New Yorku byl a pamatuji si každého okolo sebe. Každý se bál a každý reagoval různě. Někteří lidé utekli. Někteří běželi dál, směrem k nehodě. Sledovali to nebo nabízeli svoji pomoc. Někteří stáli na místě jako zmraženi a byli nerozhodní. Tohle byla věc, která mě po následujících let pronásledovala a která silně ovlivnila celý příběh. Tohle není kulturní či politický komentář, ale spíše studie strachu a její vliv na lidi.

2. Jaká je vaše oblíbená postava z knihy?
Mám pocit, že vybrat svého oblíbeného hrdinu je jako vybrat si, které z dětí máte nejraději. Mám tendenci o postavách hodně přemýšlet, i o těch ve vedlejších příbězích a miluju je všechny, opravdu. Myslím, že nejpříjemněji se mi psalo o postavě Bruny. Je to nejstarší žena ve vesnici a přežila dokonce i svoje vnoučata. Smrt očekává každý den a tím se stála odolnou vůči jiným životním výzvám.

3. Kde jste čerpal inspiraci?
Moje inspirace nejvíce pochází z mého vlastního života, komiksů, knih, filmů a televize. Myslím, že většina umělců jde tímto směrem, vstřebávají umění ostatních, smíchají ho se svými zkušenostmi a pak vytvoří něco nového. Není to žádná ostuda, je to prostě povaha umění.

4. Chtěl jste být vždycky spisovatelem?
Vždycky jsem chtěl být profesionálním spisovatelem, ale vždycky jsem to považoval za sen a koníček. Tvrdě jsem pracoval na svých příbězích a tak jsem byl překvapen, když jsem dostal literární agenta, který mě měl zastupovat. Když knihu prodáte velkému nakladateli, je to sen ale jako každý jsem očekával malé vydání. Teďka patřím mezi bestsellery prodávající své knihy ve 20 jazycích. Stále mívám problém tomu uvěřit a čekám, že se z tohoto snu probudím.

5. Jaká byla vaše oblíbená kniha v dětství?
Moje první neškolní kniha bez obrázků, kterou jsem četl, byl Hobit od J.R.R. Tolkiena. Myslím, že jsem tu knihu četl tak stokrát a to je asi také důvod, proč mám tak blízký vztah k fantasy. Nikdy jsem nechtěl psát něco jiného.

6. Jakou knihu právě čtete?
Nedávno jsem dokončil Half a King od Joeho Abercrombieho a Trnového prince od Marka Lawrence. Obě to byli excelentní knihy. Chystám se začít číst knihu The Crimson Campaign, druhý díl Powder Mage série od Briana McClellana.

7. Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Zrovna jsem dokončil psaní čtvrtého dílu The Skull Throne. Jednotlivé aktualizace si můžete přečíst na mých stránkách. Pak chystám další knihu z hlavní série a samostatnou knihu ze stejného světa, ale s jinými charaktery. A potom, kdo ví?

8. Chtěl by jste vzkázat něco vašim fanouškům v České republice?
Určitě! Znamená to pro mě hodně, že lidé, kteří žijí na druhé straně Země, čtou mou práci. Děkuju moc!

Moje webové stránky www.petervbrett.com jsou velmi aktivní. Najdete v nich smazané scény a spoustu materiálu navíc a snažíme se ho pravidelně aktualizovat. Pořádám spoustu zábavných soutěží pro čtenáře o podepsané knihy a další materiály.

Stačí mě sledovat na twitteru @PVBrett nebo na mé facebookové stránce. 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Paráda! :)
    Díky moc za rozhovor, je skvělý.
    Brett působí jako fajn pohodář a je super, že si najde čas na rozhovory s bloggery.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý a moc zajímavý rozhovor, děkuji za něj! :) Jenom doufám, že pátý díl v sérii bude opravdu poslední. :D :)

    OdpovědětVymazat