RC Review: Kostnice u sv. Jakuba

července 21, 2014

Český název: Kostnice u sv. Jakuba
Autor: Aleš Svoboda
Počet stran: 96
Nakladatelství: Omega
Goodreads | CBDB


Anotace: Kniha Kostnice u sv. Jakuba popisuje chronologii objevení podzemních prostor historického osária v roce 2001 a jeho postupné úpravy, které vedly v roce 2012 ke zpřístupnění celého komplexu veřejnosti.
Objasňuje také historii kostela sv. Jakuba a někdejšího svatojakubského hřbitova, zvyky, rituály a další zajímavosti, související s pohřbíváním na jednom z největších městských hřbitovů v Brně.
Publikace dále přináší informace o archeologických i antropologických nálezech uskutečněných v celém průběhu stavebních prací a přípravy expozic. Detailně seznamuje s důvody,které vedly odborníky a historiky k rozhodnutí tuto výjimečnou a svým způsobem bizarní expozici zřídit a zachránit ji tak před zničením.
Nadčasovost této historické památky popisuje nejen z pohledu materiálního, ale především z pohledu duchovního rozměru, který brněnskou Kostnici povyšuje na mimořádný a zcela ojedinělý artefakt s neobyčejnou vypovídací hodnotou.

Kostnice u svatého Jakuba byla ještě před začátkem nového tisíciletí ukrytá v temnotě. V roce 2001 ale nastal zlom a historikové objevíli v brněnském podzemí doslova poklad. Po dlouhém zkoumání, ohledání, důkladné rekonstrukci a opravách pak mohla kostnice v roce 2012 spatřit světlo světa a stala se přístupnou pro celou veřejnost. V průběhu stavebních prací a přípravy pro zpřístupnění archeologové získali nové a nové informace z historie jednoho z největších městských hřbitovů v Brně. Svatojakubská kostnice se tak díky svému objevu stala druhou největší kostnicí v Evropě.

Aleš Svoboda, inženýr a projektant, je autorem několika publikací, týkající se brněnského podzemí a dokumentu Historická mapa podzemí města Brna. Svou novou knihou, Kostnice u sv. Jakuba, ukázal veřejnosti těžkou a složitou cestu, jakou musela kostnice projít. Mimojiné objasňuje historii samotného kostela a vyzdvihuje zajímavosti posmrtného života. Jakým způsobem byli lidé pohřbeni, jaké zvyky a rituály se prováděli a jak se městský hřbitov vyrovnával s nárůstem zemřelých.

Kostnice u sv. Jakuba je kniha, která zaujme především fotografiemi než textem. Útlá knížka obsahuje z poloviny nádherné až mrazící fotografie, které zachycují současnou podobu kostnice. Některé fotky, plné kostí jsou fascinující a neuvěřitelné, jaké množství těl se musí v kostnici nacházet. Kromě současných fotek je kniha plná i historických snímků a map. Zajímavá je i část o náhrobních kamenech, které byli v průběhu odkrývání objeveny.

V textové části jsou pak zachyceny nejranější počátky kostela sv. Jakuba, zajímavosti  svatojakubského hřbitova, detaily týkající se objevení náhrobních kamenů a k jakým rekontrukcím došlo v průběhu stavebních prací. Zmíněna je i současnost a jakou pozici kostnice v české národní kultuře má.

Kostnice u sv. Jakuba je velmi ojedinělá a pozoruhodná památka naší země. Její nadčasovost z duchovního hlediska z ní dělá mimořádný artefakt, jehož hodnota je nevyčíslitelná. Při pročítání a prohlížení jednotlivých fotek pak chcete jen jedno - vidět kostnici naživo.

Kostnice sloužily v minulosti po celé Evropě především jako „skládky kostí“, tedy jako odkladiště lidských ostatků z vykopaných hrobů. Pomáhaly uvolnit místo na městských hřbitovech dalším pohřbům a nebyly určeny k vystavování a veřejné prezentaci. V barokní době se však funerálních témat a mysteria smrti začalo využívat cíleně. Smrt, boží soud, peklo a nebe byla témata úzce spojená s křesťanským duchovním životem a věřící obyvatelstvo doslova fascinovala. Všechny přírodní úkazy, pohromy a válečná běsnění byly nazývány Božím trestem a předzvěstí blížícího se úpadku lidského pokolení a nadcházejícího konce světa.

Děkuju nakladatelství Omega za poskytnutí recenzní knihy.
Zdroje: obálka | urývek z knihy

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Studuju v Brně tři roky a za tu dobu jsem v kostnici ještě nebyla. Ne že bych nechtěla, ale pořád nějak nemůžeme s nikým najít společný volný čas. A teď se mi tam chce ještě víc, ach jo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejný problém, já tu studuji už pět let a taky nic. :D Bavila jsem se ale s Verunkou z Knižního přátelství, že by jsme tam mohly zajít. A už se mi ozvalo více lidí, že by měli zájem, takže by jsme z toho mohli udělat nějakou hromadnou akci ;)

      Vymazat
  2. Znám jen kostnici v Kutné Hoře:/ Brno teda musím navštívit

    OdpovědětVymazat