Recenze: Stopařův průvodce Galaxií

července 21, 2014

Originální název: Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Autor: Douglas Adams
Série: Stopařův průvodce Galaxií 1
Počet stran: 146
Nakladatelství: Argo
Goodreads | CBDB


Anotace: První část "pětidílné stopařské trilogie", kterou autor původně koncipoval jako rozhlasovou hru pro stanici BBC. Tato bravurní parodie na sci-fi je dnes již klasické dílo. Komplikovaný a originální příběh začíná zničením Země, která musí udělat místo nové galaktické dálnici. Hlavní hrdina příběhu, docela obyčejný, ale sympatický pozemšťan jménem Arthur Dent, má to štěstí, že s pomocí svého přítele Forda Prefecta, údajně nezaměstnaného herce, z nehož se vyklube mimozemšťan, stopne kosmickou loď, a tak se mu podaří uniknout z místa katastrofy.
 


Stopařův průvodce Galaxií. Ručník. Maniodepresivní robot Marvin. Myslím, že každý, kdo aspoň trochu čte, ví, o čem mluvím. Tato útlounká knížka a parodie na sci-fi je v současné době už klasika, která si získává každý rok nové a nové čtenáře. A čím je tento úvodní díl do trilogie o pěti díle tak skvělý? Prostě vším! Douglas Adams totiž vymyslel příběh netypického hrdiny Arthura Denta, který má doslova z prdele kliku. Jako pozemšťan a tak trochu ignorant se jako jediný člověk zachrání před totálním zničením planety Země. Ve vesmíru se totiž bude stavět mezigalaktická dálnice a Země ji stojí v cestě. Takže nezbývá nic jiného, než Zemi poslat do věčných lovišť. Arhur se pomocí svého kamaráda mimozemšťana, kterého mimojiné považoval za člověka, dostane na palubu Srdce ze zlata a tím započne jeho vesmírné dobrodružství.

"Dneska je určitě čtvrtek," hroutil se Arthur nad svým pivem. "Já ty čtvrtky prostě nezvládám."

Stopařův průvodce Galaxií vznikl původně jako rozhlasová hra vysílaná od roku 1978. V tištěné podobě se dočkala pěti dílů. Celá série je ale autorem považována za trilogii. Už nad tímhle označením se musí člověk pozastavit. A není to jediné. Úvodní díl je doslova nabitý vtipnými hláškami, sarkastickými poznámkami či vsuvkami. Nechybí i trochu přisprostlé nebo nechutné příhody, ale všechno je to skvěle a humoristicky podané, že kniha baví téměř každého. Douglas Adams vytvořil svět plný kultovních postav a situací, které se často citují i v jiných knihách či filmech. Nejznámější je asi tzv. Ručníkový den, kdy se celý svět, na autorovu počest, zahalí do ručníku a vydá do ulic.

Pokud jde o ručníky, Stopařův průvodce Galaxií o nich říká hned několik věcí.
Ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Především má značnou praktickou cenu - můžete se například do něj zabalit, aby vám nebyla zima, když poskakujete napříč chladnými měsící planety Jaglan Beta.

Douglas Adams jednou prozradil, že nápad na Stopařova průvodce Galaxií ho napadl, když ležel opilý na poli v Innsbrucku a pozoroval hvězdy. Takže nejen celá kniha, ale i její vznik se dá považovat za hodně bizardní. Celá série vypráví příběh Arthura a jeho společníků a nese v sobě pořádnou dávku humoru, neuvěřitelných a až nenormálních situací. Jednou z kultovních postav je třeba i maniodepresivní robot Marvin. Jeho hlášky a poznámky jsou jedny z nejlepších částí celé knihy.

"Život," pronesl chmurně Marvin, "si můžeš hnusit nebo ho můžeš ignorovat. Ale líbit se nemůže nikomu."

Kromě známých postav má velmi výraznou roli i samotný průvodce. Čtenář se v průběhu děje s malou elektronickou knihou seznamuje stejně jako Arthur. Stopařův průvodce je totiž nezbytnou věcí, která dělá Arthurovi společnost po celou dobu a objevuje v ní jednu zajímavost za druhou. Díky ní se třeba dozví, že Země je převážně neškodná a co má očekávat od Vogonské poezie. Nejdůležitější je ale její heslo - Nepropadej panice!

"Jen klid," uspokojoval ho Ford, "hlavně žádnou paniku!"
"Kdo tu mluví o panice?" odsekl Arthur. "Tohle je zatím jenom kulturní šok. Počkej, až se zorientuju a seznámím se situací. Pak teprve začnu panikařit!"

Poprvé jsem Stopařova průvodce Galaxií četla před pár lety. Nedávno jsem si četbu této unikátní knížky zopakovala už po čtvrté. I když od prvního čtení uběhlo několik let, pořád se dokážu nad touto knihou od srdce zasmát a ráda se k ní vracím. Proto bych ji každému, ale opravdu každému doporučila jako povinnost. I když možná nemusíte sci-fi, tak by se vám to mohlo líbit. Je to naprosto odlišné zpracování a ten humor dostane téměř každého. Takže popadněte ručník a vzhůru do toho!


Další knihy Douglase Adamse najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2 | úryvky z knihy 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. budem sa musieť po tejto sérii niekde kuknúť :) veľmi ma zaujala ... a samozrejme aj tvoja recenzia ma posunula o niečo bližšie k tejto sérii :)

    OdpovědětVymazat
  2. Se Stopařem jsem letos začala, rovnou v originále, abych si to pořádně užila. :D První dva díly jsem přelouskala neskutečně rychle a musím říct, že je to úžasná série se skvělými postavami. Hlavně Marvin the Paranoid Android. :D

    OdpovědětVymazat