RC Review: Vyvolení

června 10, 2013

Český název: Vyvolení
Originální název: Secret Lives
Autor: Gabriella Poole
Série: Temná akademie 1
Počet stran: 255
Nakladatelství: Fragment

Anotace: Darkova akademie je škola jako žádná jiná! Každý semestr se stěhuje na nějaké nové úžasné místo a studují tu jen neuvěřitelně krásní a inteligentní mladí lidé. A čím více se toho nová zahraniční studentka Cassie Bellová o Akademii dozvídá, tím je zvědavější...Jaká zlověstná tajemství střeží Vyvolení – skupina vybraných studentů, kteří se od nezasvěcených drží dál? Kdo je tajemný cizinec, který se v noci potuluje po chodbách? A co se doopravdy stalo před rokem, kdy tu za záhadných okolností zemřela studentka? Cassie zjišťuje, že vědět málo je sice nebezpečné, ale vědět příliš mnoho ji může zabít.

---

Darkova akademie je prestižní univerzita v Paříži, kterou navštěvují děti bohatých a vlivných rodičů. Jednou za čas dá škola možnost studia obyčejným studentům a poskytne jim stipendium. A tímto studentem je Cassie Bellová, která v pobytu na soukromé univerzitě vidí naději na lepší život.

Cassie většinu svého života prožila v pěstounských rodinách nebo v dětském domově. Díky tomu a šikaně jedné dívky má hodně pošramocené sebevědomí. Během prvního dne nástupu do školy si nejen vyslouží přezdívku stipendistka, ale pozná, že její studenti nejsou nic jiného, než rozmazlení a panovační fracci. Naštěstí je Cassiina spolubydlící normální holka a od ní se dovídá o tajemném školním spolku. Členové si říkají Vyvolení a dostat se do něj je velmi obtížné. Cassie by si Vyvolených nevšímala, nebýt toho, jak podivně se chovají k ostatním studentům a ke svým učitelům. Jakoby jim celá škola patřila.

Příběh knihy je velmi jednoduchý a chvílemi trochu zmatený. Některé části knihy vypadají, že jsou vložené navíc a mění tím celkový pohled na děj, který se zdá neuspořádaný. Gabriella Poole často nastíní situaci, ale nedokončí ji. U této předvídatelné knihy je lepší nepřemýšlet a nepozastavovat se třeba nad tím, že školu prakticky ovládají studenti. A kdo a co jsou záhadní Vyvolení? Konečná zápletka a odkrytí tajemství studentů se autorce vydařilo, protože nikdy nic není takové, jak to bývá. 

Hlavní postava Cassie je ten typ hrdinky, kterou si člověk oblíbí nebo ji nebude mít rád. Chvílemi se chová neohroženě a zničehonic je z ní naivní holka, která neví, co chce. Chování ostatních studentů bylo vykresleno taky podivně. Více jak polovina se chovala panovačně, krutě a nadřazeně. Především skupina Vyvolených. Nejvýraznějších z nich byla krásná Kateřina, která nejvíce toužila po moci a po ovládnutí všech Vyvolených.  Jediným světlým bodem byla Cassiina kamarádka Isabella, která i když měla bohaté rodiče, chovala se normálně a jako správná kamarádka.

Kniha Vyvolení není dokonalá, ale má vzrůstající tendenci a zajímavý potenciál. Otázkou tedy zůstává, jak se bude autorka vyvíjet v dalších dílech. Jednodušší a odhadnutelný příběh, kde všechno ovládají studenti, je určený spíše mladším čtenářům, kteří nad knihou nemusí tolik přemýšlet. Zajímavé a otevřené ukončení pak vybízí ke čtení dalšího dílu, který se odehrává v New Yorku.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi. 
Recenzi najdete také na jejich stránkách

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Sériu mám na wishliste, len kedy sa k nej dostanem, tak to je otázne :) Ale určite by som si ju chcela prečítať :)

    OdpovědětVymazat