RC Review: Zrada Temného elfa

června 11, 2013

Český název: Zrada Temného elfa
Autor: Michaela Burdová
Série: Křišťály moci 1
Počet stran: 292
Nakladatelství: Fragment




Anotace: Vítejte v Mianthilii, čarovné zemi elfů! Síly dobra a zla stojí proti sobě! Temní a Bílí elfové se dávají do boje o sedm křišťálů moci, jejichž prostřednictvím je možné ovládnout celý svět. Dle proroctví může křišťály najít a získat pouze obyčejná venkovská dívka Neilin, která však o svém poslání nic netuší. Dívky se snaží zmocnit Temný elf Izgraël, proti kterému stojí bojovník bílých elfů Arwin. Jak dopadne boj dvou mocných znepřátelených sil? Podaří se Neilin najít a získat první z mocných křišťálů?

---

Mianthilie je bájná země, kde žijí především elfové a lidé. Celé zemi vládne temný elf Isgraël, který kdysi dávno zradil své bratry a sestry. Chtěl totiž získat všechny Křišťály moci, aby mohl ovládnout celý svět. Neposkvrnění ale Křišťály ukryli a svázali je s proroctvím. Pouze Vyvolený může Křišťály najít a s jejich pomocí nastolit mír na zemi.

Uběhlo několik stovek let a Isgraël konečně našel svého posledního bratra. Předtím než ho zabil, se podíval do jeho mysli a dostalo se mu tak úplného znění Proroctví. Vyšle proto svého nejlepšího bojovníka, aby našel ne Vyvoleného, ale Vyvolenou. Je to dívka Neilin, která nemá o svém poslání tušení.

Velmi povedená fantasy série od české autorky Michaely Burdové nás závádí do světa nadpřirozených bytostí a boje dobra se zlem. Kniha je vyprávěna z pohledů hned několika postav - Vyvolené Nielin, Nieliny sestry Leji, Isgraëlovy dcery Terien nebo bojovníka Sorgana a vesnického chlapce Wyla. Hlavní dějová linie tak byla doplněna i vedlejšími událostmi, které pak v závěru měli vliv na hlavní příběh.

Hlavní postava Nielin se podstatnou část knihy snaží vzpamatovat z vyvraždění své rodné vesnice a se svým údělem Vyvolené. Jejím úkolem je totiž najít všechny ukryté kameny a s jejich pomocí svrhnout krutou vládu Isgraëla. Zpočátku tento úkol nechce přijmout, ale díky svému ochránci, tajemnému elfovi Arwinovi, se rozhodne pomstít svou rodinu. 

Zrada Temného elfa má i pár nedostatků. Především je to neustále omílané téma záchrany světa a svrhnutí temných sil. S tímhle jsme se už setkali ve spoustě fantasy knih. V knize pak bylo použito některých výrazů, které se pro tento druh knih nehodí. Nedokážu si představit, že by se král do někoho zabouchl. Lepší by bylo použít jiných slovních výrazů.

Kniha je to ale přesto povedená a já jsem zvědavá na pokračování. Končí totiž hodně otevřeně a ten konec je velmi dobrý. V příběhu sice nenajdete moc epických soubojů, řeší se spíše hodně mezilidské vztahy, než akce. To se může ale v dalších dílech změnit. 

Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. 

You Might Also Like

0 komentářů