Páté roční období

září 23, 2020


Páté roční období - hojně oceňovaná kniha i celá trilogie. První díl zaslouženě, na zbytek se chystám. Dlouho už mě ale kniha tak moc nevykolejila a nepřekvapila svým vývojem a koncem. A tady jsem i brečela dokonce! Wau, posledních zhruba 30-40 stránek je brutální jízda, kdy nestačíte dýchat a otáčet stránky, protože tady převládají reakce tipu "co se to sakra děje". 

Příběh sám o sobě je hodně zajímavý - tématika období, konce světa a životy lidí, kteří ale nespadají mezi "obyčejné" jedince. Celý si to nese takovou uvolněnou, pomalou atmosféru a sledujete vyprávění tří postav... A ti lidé jsou největší zajímavostí celé knihy. V tomhle světě jsou tihle jedinci bráni jako věci, jako něco, co můžete použít, zneužít a využít ve prospěch své věci. Nikoho nezajímá, jak se cítí, jaké mají plány, jaký chtějí mít život. Prostě se musí řídit tím, co se jim řekne. Jsou totiž jen zbraní, prostředkem a jejich osud je každému fuk. Na jednu stranu je sice hodně cool být výjimečný, ale za jakou cenu. Ztrátu lidství a svobody?


Páté roční období není zpočátku lehká četba, je náročná, ale jak se postupně dostáváte do celého příběhu, poznáváte ten svět, jeho fungování, tak je to až fascinující. Člověk ale neví, zda je tu něco, co by úplně obdivoval. Pochmurnost a melancholie se totiž táhne od začátku do konce. Je to ale dokonalá ukázka toho, že i místo, kde najdete "nadpřirozeno" nemusí být něco, kam byste se hned chtěli podívat. Kniha navíc disponuje opravdu propracovaným příběhem a čtenáře čeká nejedno překvapení. Je dobré si tak všímat různých narážek a nečíst to jen jako odpočinkovou četbu.


Páté roční období je povedená kniha a ráda ji každému, kdo holduje náročnější ale kvalitní fantastice, doporučím. Autorka vás do svého světa prostě hodí a postupně, s ohledem na děj, vás se vším seznámí. Nic neskrývá, záleží hodně na vás, čeho si všimnete hned a čeho až na konci. A je to skvělý, ty pojítka, narážky a souvislosti. Fascinoval mě ten svět, často mě i mrazilo z pocitů hlavních postav, bylo mi smutno z jejich osudu. 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Už dlhšie ju mám na zozname, lebo tuším, že by mala vyjsť aj v slovenčine, minimalne to bolo avízované :D Tak snáď sa k nej v sk alebo aj cz verzii dostanem :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle sérii už chvíli koukám, furt jsem si nebyla jistá jestli ji chci, ale přesvědčila si mě. Píšu ji na wishlist. Pomalejší fantasy já ráda! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nečetl jsem, ale díky za tip. Koukal jsem na knižní databáze ale tam to nemá zase tak moc pozitivní hodnocení. Ale dám tomu šanci. Vaše tipy se mi zatím vždycky, až na pár výjimek líbily. Každopádně jakmile to seženu a dostanu se k tomu, tak vám dám vědět, zda jsme se tentokrát shodli nebo se v tomto případě naše vkusy rozcházejí. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha pro mě byla příjemným překvapením, doporučila mi ji kamarádka a nechala jsem se zlákat, ač normálně tento žánr úplně nevyhledávám. A také rozhodně doporučuji! Já to tedy četla po večerech, konečně jsme se dočkali dřevěné terasy , tak jsme mohli trávit i večery venku a myslím, že mi spousta těch narážek unikla, tak se těším, že si knihu přečtu někdy více uceleně třeba na dovolené.

    OdpovědětVymazat