Zrádné srdce

února 09, 2019

Nové místo, nové možnosti, noví spojenci i nepřátelé. Co čeká Liu a Rafa na území plném barbarů, násilí a bezpráví? Kdo jim pomůže? A kdo zradí?

Zrádné srdce je druhá část trilogie Kroniky pozůstalých a bohužel splňuje typickou roli vycpávkových dílů. Dějově kniha úzce navazuje na první část, svým čtenářům ale představuje nové místo dění. Lia se totiž dostává na území svého nepřítele, kde vládne jiný režim a lidé zastávají docela jiné hodnoty, než je zvyklá. 


Lia společně s Rafem poznává krajinu Vendy, blíže se dostává k jejímu vedení i samotnému vládci nebo sleduje dění mezi obyvateli trpící hlady. Prochází si potupou i pomluvami, je nucena dennodenně lhát a přetvařovat se. Poznává nové zvyklosti a dostává se do víru plném intrik a zrady. Zrádné srdce není akční ani strhující díl plný překvapivých momentů, autorka se spíše zaměřila na drobné události a na jednání hlavních postav. Ti jsou postaveni hned před několik překážek a díky tomu se mohou více či méně projevovat jejich dobré i špatné vlastnosti.

I když se na první pohled zdá, že samotná Venda je zajímavá a má dosti materiálu ke zkoumání, samotný výsledek už tolik nebaví. Je utahaný, plný zbytečných popisů, odboček, často i hloupých dialogů. Kniha by se dala očesat minimálně na třetinu a kdyby byla součástí prvního nebo až třetího dílu, určitě by tato dějová linie byla poutavější a to podstatné by se dostalo do popředí.

Po dějové stránce tak kniha zaujme až v samotném závěru. To předtím je jen zbytečná a nezáživná vata, kde často některé scény splývají. Dialog střídá dialog, snídaně snídani a pořád se dokola řeší ty stejné věci. Žádný vývoj, žádný posun. Až asi posledních 50 stran zahýbe s děje a otočí ho skoro o třistašedesát stupňů. Taková by ale měla být celá kniha. Pečlivě budovat příběh, atmosféru a připravovat čtenáře na finále, které je zvedne ze židle. To se ale bohužel neděje. Konec možná překvapivý je, ale ne tím dobrým způsobem.

Vývoj a chování hlavních hrdinů pak bohužel také není nic ojedinělého. Autorka sice pitvá jednotlivé dialogy do podrobností, často je to ale zbytečné a nemá to vliv na vývoj dané postavy. A hlavně to nemá hloubku, postrádá to tu pravou motivaci a emoce. Hlavní postavy jsou tak často jak přes kopírák a předvídatelní.

Zrádce srdce tak v závěru vychází jako velké a zbytečné zklamání. Autorka se v tomto díle dost plácá, zbytečně ho natahuje a vůbec nepracuje se svými hrdiny a celkově i s příběhem, který zabrzdila na jednom místě. Kniha je tak nudná, často až zmatená. Potenciál tu stále je, ale je hodně potlačený. Třetí díl snad všechny tyhle nedostatky hodí širokým obloukem pryč a předvede nám, jak má správná young adult fantasy vypadat.

Český název: Zrádné srdce | Originální název: The Heart of Betrayal | Autor: Mary E. Pearson | Série: Kroniky pozůstalých 2 Počet stran: 360 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 2/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů