Arcanum odhalené - Kosmírská sbírka

února 01, 2019

Série Mistborn, plánovaný desetidílný cyklus Archiv bouřné záře, trilogie Zúčtovatelé, fantasy pohádka Elantris nebo komiks White Sand a spoustu dalších. Brandon Sanderson je spisovatel mnoha tváří, magických systémů i originálních světů. Dopsal nedokončenou sérii Roberta Jordana Kolo času a na americké univerzitě vede přednášky o psaní fantasy knih. Každá jeho série je samotný svět, jiná magie, jiní hrdinové. A přitom mají některé něco společného.


Podtitul knihy Kosmírská sbírka odkazuje na unikátní konstelaci, kterou Brandon Sanderson vytvořil. Každý příběh se odehrává na určitém místě, planetě. A každý tento svět je součástí jednoho - kosmíru. Kosmírská sbírka tak obsahuje šest částí, jako je šest světů, které můžete najít v Sandersonových knihách. Celá kniha je tak plná krátkých nebo delších povídek, které vychází ze Sandersonových sérií.

Každá část je rozdělena na tři další. První je taková předmluva, seznámení s danou planetární soustavou, zmínka o vzniku, velikost a několik zajímavostí. Následuje pak jedna nebo více povídek, u které je vždy na začátku poznámka o tom, kam ji může čtenář zařadit v rámci série do které náleží. A poslední část je pak samotný autorův dovětek, kde v krátkosti zmiňuje, za jakým účelem povídka vznikla, kdy se autorovi zrodila v hlavě nebo jak trnitá může být cesta k vydání příběhu.


Brandon Sanderson patří k obdivuhodným spisovatelům a dokazuje to s každou novou knihou. Během tvorby napsal a stále píše velké množství zajímavých doplňujících příběhů, které byly k vidění i v jiných sbírkách. Arcanum odhalené je ale první svazek, který obsahuje všechny podstatné prózy zobrazující nejen planetární, ale především magické systémy. Jednotlivé povídky jsou tak různorodého charakteru. Vypráví příběh o úplně nových, ale i o známých postavách, často se objeví i protagonista, jehož osud nedopadl třeba moc dobře nebo je obestřen tajemstvím o svém původu. Některé povídky navazují přímo na zmíněné série, některé se odehrávají jen na stejném místě, ale v jiném čase. Všechny ale obsahují drobné střípky se Sandersonového vesmíru.

Nejobsáhlejší část knihy zabírají povídky točící se okolo sérií Mistborn a Archiv bouřné záře. Utajená historie je pro čtenáře poutavá nejen svým příběhem, ale především návratem jedné hlavní postavy z Mistborn série. Jak sám Sanderson podotkl, je to tak trochu "vykolejený" příběh, který se dotýká celé původní trilogie, je takový nostalgicky krásný a čte se jedním dechem.

Ostrokrok je pak určitě asi nejočekávanější povídka, protože zasahuje do světa Bouřné záře. Mezi Sandersonovy záliby patří pečlivé utváření postav a tak se v této povídce seznamujeme blíže s Lift, zatím vedlejší postavou rozsáhlé série. Ostrokrok je napínavý příběh s nádechem tajemství a nepřeberným množstvím narážek, které budou znát čtenáři prvních dvou dílů série. Nejen v této povídce, ale i v jiných se Sanderson věnuje drobným detailům, přihazuje nové poznatky, nová místa a všechno propojuje a dělá komplikované. Čtenáři jeho knih jsou ale na tento styl vyprávění zvyklí, stejně tak i na potřebu napsat toho mnohem více, než kdo očekává.

"Původní plán rozsahu této novely byl 18 000 slov. Ovšem skončila na 40 000. No, dobře. To se někdy někomu stane. (Zvláště když ten někdo jsem já.)"


Co se týče zajímavosti, tak za zmínku stojí rozhodně povídka Bílý písek. Jedná se o prolog a úvodní část rozsáhlejšího celku, který ale v klasické písemně podobě nevyšel. Sanderson pro zveřejnění použil pro něj neobvyklé médium a to komiks, který v originálním jazyce má už dva díly. V Kosmírské sbírce si ale čtenáři přečtou nejen tuhle komiksovou variantu, ale i to, jak by Bílý písek vypadal v psané podobě. Povídka je tak zajímavá nejen díky svému obsahu a opět ojedinělé verze magického systému, který je tu v krátkosti nastíněn, ale i díky možnosti porovnat dvě různá média vyprávějící stejnou situaci.

Arcanum odhalené je obsáhlá sbírka, ve které se odráží autorova nekončící imaginace. Příběhy, které Sanderson vytvořil, dostávají díky vzájemnému propojení téměř nový pohled a posouvají jeho tvorbu na úplně jinou úroveň, než je člověk zvyklý u fantastických autorů. Stačí si jen prolistovat samotnou knihou, blíže si prohlédnout mapy planetárních soustav nebo hledat spojitosti v černobílých ilustracích. Spousta autorů se nezaměřuje jen na jeden svět a jeden příběh. Vytváří další a další. To stejné dělá i Sanderson, ale on své příběhy propojuje a tvoří úplně nový vesmír. Díky tomu se stává tolik oblíbený a z Kosmírské sbírky dělá literární poklad, který by neměl chybět čtenářům Sandersonových knih.

Český název: Arcanum odhalené - Kosmírská sbírka Autor: Brandon Sanderson | Originální název: Arcanum Unbounded: The Cosmere Collection Počet stran: 608 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů