Gemina

srpna 12, 2018

Skoková stanice Heimdall je docela nudné místo. Blíží se ale slavnost ke dnu Terry a pozornost většiny se tak upíná na tento významný okamžik. Stereotypní život Hanny, rozmazlené dcery velitele stanice, a Nika, žijícího v gangu, ale naruší nečekaný útok nepřátelské a po zuby ozbrojené skupiny. Začíná tak nejen boj o záchranu všech na Heimdallu, ale také boj o život na lodi Hypatie, která je každou hodinou blíž a blíž.


Gemina je pokračování sci-fi trilogie Akta Illuminae, kterou má na svědomí dvojice Amie Kaufman a Jay Kristoff. Young adult série už na sebe upoutala svým prvním dílem a to především díky svému zpracování. Značně obsáhlé oba díly vyčnívají díky plastový přebalům a příběhům, které nejsou vyprávěny běžným způsobem. Stejně jako Illuminae, tak i Gemina je plná chatových konverzací, emailů, vzkazů, nákresů, map a kreseb. Nechybí ani černobílé fotky, bezpečnostní záznamy, počítačové kódy nebo nejrůznější dokumenty, které společně vypráví o osudu stanice Heimdall.

Příběh Geminy se odehrává na jiném místě a s novými hlavními hrdiny. Celkový koncept ale zůstává hodně podobný Illuminae. Až na pár výjimek se jedná o skoro stejnou zápletku, máme tu opět dvojici holka - kluk a nečekané zvraty v závěru knihy. Gemina ale ve srovnání s prvním dílem vychází o něco lépe. Po dějové stránce je bohatší a více propracovanější, ústřední dvojice je o chlup sympatičtější a množství akce se minimálně ztrojnásobil.


Celá ústřední linka je hodně jednoduchá a i přes všechny nadšené ohlasy si musíme přiznat, že není ani moc originální. Svoje kouzlo si tato série získala především díky neobvyklému zpracování nebo skvěle vygradovaným závěrům, které nechávají některé čtenáře v šoku. Celé to spolu dobře pracuje, především v Gemině je to krásně znát, protože autoři už věděli, do čeho jdou. Největší posun je viditelný na samotných charakterech, kteří sice zprvu vypadali jako kopie Ezry a Kady z Illuminae, ale postupem času u nich začalo docházet k výrazným posunům.

Gemina se odehrává během velmi krátké časové doby, ale i za tu chvíli dokázali Hanna i Nik ukázat širokou paletu zajímavých vlastností. Nejedná se ale o běžně smýšlející teenagery, protože na rozdíl od běžných lidí žijí na vesmírné stanici. Hanna vyrostla po boku otce velitele, který svou vášeň pro vojenskou taktiku nebo bojová umění přenesl na svou dceru. Naopak Nik zase žil na okraji společnosti, v drsném prostředí plném násilí a podvodů. Oba dva jsou stejně jako dvojice z prvního dílu ztělesněním typického klišé, které v young adult knihách najdete, ale i přes to mají něco do sebe.


Zajímavých sci-fi knih je na dnešním trhu poměrně málo, proto je dobré, že i v rámci young adult literatury mohou čtenáři najít něco zajímavého. Gemina je slušným pokračováním, které je po dějové stránce kvalitativně stejné jako první díl, ve vykreslení a vývoji hlavní dvojice je ale o něco lepší. Gemina disponuje především akčními scénami a dokáže mile i nemile překvapit. Kniha se nese ve vážnějším tempu, ale nesnaží se příliš tlačit na pilu a hravě zakomponovává i prvky humoru, který nejvíce ztělesňují samotní hrdinové. Konec knihy si pak připravil hodně výživnou půdu pro závěrečný díl, kde se určitě spojí osudy všech a snad si pro nás tvůrci připravili velké finále.

Český název: Gemina | Originální název: Gemina | Autor: Jay Kristoff, Amie Kaufman Série: Akta Illuminae 2 Počet stran: 672 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tohle je jedna z mých nejvíc oblíbených sérií :-) Potřebuji trojku :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na ni těším, hlavně po dějové stránce, jak se to bude vyvíjet :)

      Vymazat