Muž z vysokého zámku | Philip K. Dick

července 09, 2016

Alternativní světy čtenáře odjakživa bavili a stále baví. Představit si ale naprosto jiný svět, který má vlastní dějiny, kde obyvatelé nemusí být pouze lidé a kde existuje naprosto jiný druh vlády, je jedna věc. Představte si ale jinou verzi našeho vlastního světa. Světa, kde druhou světovou válku nevyhráli Spojenci, ale nacistické Německo a Japonsko.


Píše se rok 1962 a svět žije pod nadvládou dvou velikánů. Holocaust z mapy vymazal nejen Židy, ale i Slovany a dokonce i Afriku. Poslední přeživší se snaží svoji totožnost skrýt všemi způsoby a není nic neobvyklého na obchodování s otroky. Po atomovém útoku na USA si Německo a Japonsko rozdělili zdevastovanou zemi mezi sebe a lidé se se svými problémy obracejí na starobylou Knihu proměn, která jim pomáhá vidět budoucnost. 

Příběh zachycuje osudy hned několika postav. Robert Childan, který obchoduje se starožitnostmi. Frank Frink, utajený židovský uprchlík mající talent na výrobu padělků. Juliana, Frankova žena, která ho opustila. A další. Další postavy, které utváří celý příběh a dokonale vystihují danou situaci. Philip K. Dick se každé postavě věnuje rovnoměrně, lehce nastiňuje její minulost, současnost, její cíle, touhy a především proměnlivost každého jedince. Postavy řeší otázky existenciální i praktické a téměř se vším se obrací na zmíněnou Knihu Proměn. Dějem pak zamíchá ale naprosto jiná kniha, zvaná Kobylka zalehla zlehka, která vypráví o tom, jak by to vypadalo, kdyby válku vyhráli Spojenci. 

Muž z vysokého zámku je kniha, která se už může řadit mezi tzv. klasiku ve sci-fi žánru. Philip K. Dick za ni obdržel prestižní cenu Hugo a je považována za jednu z nejlepších knih, které autor napsal. Podivínský spisovatel je známý svou propracovaností, ojedinělým stylem psaní a docela neobvyklými tématy, na které měla vliv jeho drogová závislost a psychické poruchy. 

Hodnocení knihy je pro mnohé čtenáře docela obtížné. Autor dokázal příběh skvěle vystavět, píše realisticky a zároveň i podivně. Svými slovy totiž dokáže čtenáře pěkně zamotat a znepokojit zároveň. Charakteristika jednotlivých postav, která sahá až do psychologické roviny, je sice jasná, ale není přesně určené, kdo je tou hlavní postavou, kdo je ten tahoun. Všechno se prolíná a proplétá v obrovském klubku plném různých dějových momentů, logických i nelogických situací.

Asi nejzajímavější částí knihy je autorova vize našeho světa. Autor dokázal pracovat s nejrůznějšími momenty a událostmi, které byly pro druhou světovou válku důležité a čtenářům pak nastínil vlastní verzi. Do pozornosti pak staví témata jako schopnost vnímat realitu, pravdu nebo napodobování. Zajímavá je i reakce jednotlivých protagonistů na knihu Kobylku zalehla zlehka. V knize sice válku vyhráli Spojenci, ale docela jinak, než je to v naší realitě. Hrdinové jsou tak knihou znechuceni i fascinování zároveň a nedokážou se od ní odtrhnout. 

Muž z vysokého zámku je kniha, která spojuje několik motivů a je na jednu stranu velice zajímavá, až fascinující. Zároveň dokáže být i svým způsobem snová a mimo realitu. Právě vnímání reality spojené s předstíráním, napodobováním, falešností nebo osobní krizí je jedním z nejdůležitějších motivů. Z toho důvodu kniha nezaujme velikou škálu čtenářů, protože bude pro mnohé jen divným příběhem. Když ale dokážete číst mezi řádky, najdete v ní něco víc, něco co vás donutí zapřemýšlet nad světem a nad lidským jednáním.

Český název: Muž z vysokého zámkuOriginální název: The Man in the High Castle | Autor: Philip K. Dick Počet stran: 248 | Nakladatelství: Argo
Hodnocení: 4/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. O knížce jsem ještě neslyšela, ale teď jsi mě na ni nalákala. Zní to rozhodně zajímavě, a trošku děsivě :-) Určitě si ji přečtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdysi jseji si četla a musím říct, že jsem měla potíže ji dočíst... Vůbec mě to nedokázalo nadchnout ani zaujmout a přitom mám tenhle žánr docela ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to vážně skvěle!:) Povedená recenze;)

    OdpovědětVymazat