Recenze: Nadpozemská

září 08, 2012


Český název: Nadpozemská
Originální název: Unearthly
Autor: Cynthia Hand
Série: Nadpozemská 1
Počet stran: 360
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: Zjistit, že jste částečně anděl, není zrovna běžná rutina ani procházka růžovým sadem, zvlášť když víte, že máte naplnit na Zemi poslání, že máte úkol, který byl svěřen jedině a právě vám, ale nikdo vám neřekne, jaký ten úkol přesně je. Nicméně Clara, hlavní hrdinka trilogie Nadpozemská, se s tím statečně pere. Dokonce se snaží zjistit, kdo je ten pohledný kluk, kterého vídá ve svých snech a který zjevně nějak patří k jejímu poslání. Má ho zachránit? Je tohle smyslem jejího života?

---

Moje teprve druhá kniha s tématikou andělé. První byla Pád od Lauren Kate a ta mě vůbec nebavila. Takže jsem se dlouho rozmýšlela přečíst tuhle knihu. A jak mile mě překvapila. Nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout, jak moc mě bavila. 

Dějově je kniha sice jednoduchá a předvídatelná, ale to vůbec nevadí. Nadpozemská se čte tak dobře, že jsem ji byla schopná přečíst na jeden zátah. Hlavní hrdinka Clara, která je z jedné čtvrtiny anděl, dostane poslání ve formě vizí. Ve svých vizích stojí uprostřed hořícího lesa a před sebou vidí neznámého kluka. Poté co zjistí poznávací značku auta, se se svou andělskou matkou a bratrem přestěhuje do Wyomingu a nastoupí na zdejší střední školu. Tam se hnedka setkává s neznámým klukem - Christianem a s Angelou, Wendy a její bratrem Tuckerem. 

Nebudu popisovat celý děj, abych nespoilerovala, ale kniha je vážně dobrá a zábavná. Clara je taková ta hrdinka, se kterou se člověk rád ztotožní - krásná, chytrá a dobrá kamarádka. Celý děj se snaží porozumět svým vizím a svým andělským schopnostem - jako např. létaní. Hodně ji s tím pomáhá kamarádka Angela a její matka. Nejvíce jsem si ale užívala scény s Wendyným bratrem Tuckerem. Ten se ze začátku chová jak vesnický buran a pořád si z Clary utahuje. Postupem času - hlavně po Clariných narozeninách se z ní a Tuckera stávají kamarádi - tráví spolu více a více času, chodí rybařit, skákat do vody a pozorovat východ slunce. 

Konec knihy byl pro mě docela předvídatelný, ale to mi vůbec nevadilo. Kniha mě bavila a hodně. Oblíbila jsem si nejen Claru ale i její kamarádky a Tuckera. Kromě děje zaujme kniha i velmi zajímavou obálkou. Nakladatelství CooBoo, u kterého kniha vychází, zachovalo původní obálku. Dle mého názoru bývají originální obálky nejlepší. Nadpozemská končí docela uzavřeným dějem, ale autorka už na příští rok chystá vydání třetího dílu. Na druhý díl - s originálním názvem Hallowed - se hodně těším a jsem zvědavá, zda se udrží na stejné úrovni a kvalitě jako díl první. Knihu bych doporučila všem fandům young adult, fantasy a andělské tématiky.



You Might Also Like

2 komentářů

  1. Strašně se na knihu těším a hned jak bude čas přečtu si ji. Zatím na ni jen koukám v knihovničce. Moc hezká recenze. :)
    Zvu tě na svůj blog. :)
    http://calm-of-books.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat