Mango nepadá daleko od stromu

listopadu 21, 2021


Příběh 12leté Clary, která žije na exotickém ostrově. Na místě, které je pro Claru víceméně nudné a obyčejné. Až na jednu drobnost. Clara si nepamatuje loňské léto a tak si z ní kamarádi dělají často srandu. 

Letošní léto by ale mělo být takové, jako obvykle. 

Do městečka ale zavítala návštěva v podobě nové dívky a tak je pozornost všech upřena na ni.

Útlá knížka vypráví příběh jednoho léta, kdy se Clara vypořádává nejen s novým objektem zájmu ale také se svou vlastní hlavou. Vše se točí okolo její nejlepší kamarádky, její rodiny, důvěry a bezpráví. Clara mluví o tom co má ráda, jak tráví čas nebo čím ji štve její okolí. A na to, že je jí 12, je dosti všímává a i když se často brání a ví, že by třeba neměla, tak naplno řekne to, co si myslí, jak se cítí. A není toho málo.

Není se ale úplně čemu divit, protože Clara žije na místě plném přetvářky a odsudků. Obyvatelé ostrova sice mluví o komunitě a držení při sobě, jakmile ale trochu něčím vybočujete, zle se vám povede. A do toho se pomalu vkrádají útržky vzpomínek a lehké náznaky toho, co se minulé léto stalo.

Kniha mě zaujala tím, že je "podobně laděná jako Ostrov lhářů". A tady jsem bohužel díky tomu narazila. Pokud Ostrov lhářů totiž neznáte, tak je to pro vás dobře. A pokud jste knihu četli... Tohle je totiž taková verze pro mladší čtenáře. Tím, jak je kniha útlá, postrádá větší hloubku a záběr na jednotlivé charaktery. Na druhou stranu to ale může být i účel, protože příběh vypráví Clara a té je 12 let. A pochybuju, že by takto mladá slečna nějak zadumaně víc hloubala nad smyslem života a mezilidských vztahů. Kniha je tedy spíše lehčí na čtení, ale realistická a zároveň má v sobě nádech něčeho tajemného.

Mango nepadá daleko od stromu je jednoduše milá knížka, hlavně pro mladší čtenáře, kteří teprve objevují, co to znamená přátelství a důvěra mezi lidmi.
.
.
.
.

Za knihu děkuji @yoli.cz 😊

You Might Also Like

0 komentářů