Všechny barvy duhy

prosince 05, 2021

Všechny barvy duhy, unikátní sbírka young adult povídek s LGBT tématikou. Známá česká jména mezi bookstagramery, knižními influencery nebo i mladými autory.

Jedenáct různorodých povídek o nejrůznějších problémech, které může současný mladý člověk mít. Homosexualita, bisexualita, transgender, vystoupení ze své komfortní zóny, veřejné přiznání, asexualita nebo i nebinarita. 🌈

Krátké příběhy pokrývají jen malý zlomek života hlavních hrdinů, ale jsou to okamžiky, které pro ně něčím znamenaly nebo budou znamenat. Moment uvědomění, první setkání, vzpomínka na minulost, víkend s kamarády nebo i obyčejná návštěva veřejné toalety. Směs povídek je opravdu různorodá, stejně jako jsou jejich autoři. Ve sbírce najdete odlehčené příběhy o návštěvě hudebního festivalu až po drsný příběh plný násilí. Světlo střídá tmu, černo střídá duhu.

Povídky se mi osobně hodnotí nejhůře, o to náročnější to je, když je každá od někoho jiného. Nejvíc bych ale vypíchla tyto tři autory - Alžbětu Bílkovou, Radka Blažka a hlavně Martinu D. Antonína. Citlivé, výstižné a na krátký rozsah komplexní povídky, ve kterých bylo obsaženo vše podstatné - problematika, charakter postavy a jeho boj/vyrovnání se s tím, co ho trápí, co ho postihlo. U těchto tří jsem si obzvláště říkala, že by byl lepší delší rozsah.

Navíc velkým tématem povídek a vlastně i celé knihy je podpora - podpora přátel i rodiny, podpora cizích lidí, podpora sama sebe. Přijetí toho, jaký kdo je. Překonat strach, přejít tu hranici, která vám brání být sám sebou. A je to krok častokrát hodně těžký.

Sbírka sama o sobě je hodně oddechová, střídají se dobré povídky s průměrnými, ale to je celkově individuální pohled. Poselství knihy je ale jasné. Tak ji zkuste a uvidíte.

You Might Also Like

0 komentářů