Živí mrtví - Není cesty zpět

srpna 27, 2018

A všechno jde pomalu, ale jistě zase do háje. Komunita se bortí, spolupráce selhává, nedůvěra se dere na povrch a nepřítel udeřil tvrdě a nelítostně. Smutek, bolest, rozčarování i nenávist zaplavila všechny srdce. Je to začátek nové války?

"Žili jsme na maloměstě, ale stejně jsem zažil věci... lidi si vždycky hrozně ubližujou, to se nikdy nezmění. Viděl jsem hrůzy, o kterých jsem nemohl mluvit... a hlavně bych NIKDY ani nechtěl."

Šeptači provedli něco, co se neodpouští. Něco, na co je nutné odpovědět a co se nesmí přehlížet. Ticho před bouří se mění a dosahuje svého vrcholu. Komunita se otřásá v návalu emocí. Strach je nutí zapomínat a dělat chyby. Stará nepřátelství jsou zapomenuta, nyní musí všichni spojit své síly a vymyslet dokonalý plán pomsty. Vymyslet tu správnou odpověď.


Čtyřiadvacátý díl Živých mrtví končil velkým a bolestným překvapením. Drama na pozadí zombie apokalypsy se silně přiostřuje a Šeptači ukazují, co jsou ve skutečnosti zač. Rick, jako vůdce komunity, čelí další výzvě a i když si všichni mysleli, že už je nic nedokáže překvapit, opak je pravdou. Vztahy se bortí, lidé se topí ve strachu a nevědomosti. V této části je sílící se napětí opravdu výrazné, z každé postavy sálá bezmoc i naštvanost zároveň. Stačí málo, blbá poznámka, nevhodný pohled a je zle.

"Po tom, co se stalo... je normální bejt VZTEKLEJ. Měli bysme bejt vzteklí všichni. Proč jsi TY tak klidnej?!"

Není cesty zpět je jeden z těch poklidnějších dílů, alespoň co se akce týče. Emocí ale tento díl doslova dýchá a věnuje se široké škále hlavních protagonistů. Sledujeme jejich vyrovnávání se se situací, jejich beznaděj a touhu ublížit. Někdo drží své emoce v sobě, někdo je dává najevo, je ale důležité jak danou situaci vyřešit. Rick čelí čím dál většímu tlaku a řešení bohužel není jen jedno. Tak i tak může dojít k dalším ztrátám a lehce napjatá atmosféra z předchozích dílů začíná ztrácet půdu pod nohama.


Živí mrtví jsou dokonalou ukázkou lidského dramatu, kde díky mnoha protagonistům můžeme vidět nejrůznější lidské stránky. Ticho před bouří disponuje hravými a údernými dialogy, kde se řeší kdo z koho. Dokáže Rick zase dát všechno do pořádku? Je stále dobrý vůdce? Jak na situaci nahlíží ostatní? Šeptači sami o sobě se pak v několik scénách ukazují v novém úhlu pohledu a dokazují, že pořád v některých zůstalo trochu lidskosti. A pak je tu Negan, který si zatím sedí v klidu v temnotě, pohlíží na celé dění a vyčkává. Čeká na příležitost k úderu nebo na možnost začít novou kapitolu? V tomhle díle a díky celé situaci se řeší hned několik dilemat, která mají vliv na budoucnost celé komunity.

"Bojím se, že se vrátíme k tomu, jaké to bylo. Vzpomínám si na tu dobu, než jsme přišli sem... než jsme objevili ostatní komunity a začali se cítit BEZPEČNĚ... a mám z ní vyloženě HRŮZU."

Nová dějová linka točící se okolo Šeptačů přináší nové komplikace a nové výzvy pro přeživší. Po válce s Neganem vybudovali nový svět, který se pro ně stal symbolem nadějné budoucnosti. Budoucnosti, kde se dá žít, vychovávat děti a zestárnout, i když za hradbami obchází oživlé mrtvoly. Šeptači tuto idylku ale narušili a zároveň ukázali, jak naivní všichni byli. Nikdy to totiž nebude dokonalé, nikdy to nebude podle představ a je jedno, v jakém světě žijeme. Nastal proto čas se zvednout a postavit se nové výzvě čelem.


"Před naším prahem stojí samo zlo. Vrhá na nás svůj stín. ŠEPTAČI jen tak neodejdou... a už nám předvedli, čeho jsou schopní. V takovou chvíli se nemůžeme zabíjet navzájem. V takové chvíli se MUSÍME SEMKNOUT, abychom ty ŠEPTAJÍCÍ ZRŮDY VŠECHNY POBILI! Umlčíme ten jejich šepot JEDNOU PRO VŽDY!"

Český název: Živí mrtví - Není cesty zpět | Originální název: The Walking Dead - No Turning Back | Autor: Robert Kirkman, Charlie Adlard Série: Živí mrtví 25 Počet stran: 144 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

0 komentářů