Láskou ji nespoutáš

června 26, 2018

Sociální sítě hýbou světem. Takový Instagram pomáhá svým uživatelům sdílet své zážitky pomocí fotek a krátkých videí. Alespoň ze začátku to tak bylo. Dneska na Instagramu najdete téměř všechno od fotek z dovolené až po propagaci různých výrobků a služeb. Stejně tak můžeme sdílet i své myšlenky, pocity a názory. A to pomocí prostých vět nebo třeba poezie.


Největší boom okolo moderní instagramové poezie přišel s knihou Mléko a med od Rupi Kaur, která ve svých příspěvcích psala o životě žen, rovnoprávnosti nebo vztazích a rozchodech. Díky tomu se zvedl o tento druh poezie zájem. Jak Rupi Kaur, tak i Atticus nepíší pro nás klasické verše. Spíše se jedná o jejich myšlenky a názory v jedné větě, která je vhodně rozkouskovaná do řádků.

Bedlivě sleduj
ten zázrak, který nastane,
když dáš druhému
takovou pohodu a klid,
že je prostě sám sebou.

Kniha Láskou ji nespoutáš se skládá ze tří částí - Láska, Ona a Divokost. Jednotlivé texty jsou pak obohaceny černobílými fotografiemi, které dokonale vystihují daný moment nebo myšlenku. Všechny básně se především točí okolo lásky, jsou jednoduché a stručné. Prostá jedna věta, která ale dokáže často říci více než obsáhlý text. Atticus řeší vztah mezi dvěma jedinci, píše o nové lásce, o rozchodu, o ztrátě, o ženské duši nebo jen o prosté procházce pod noční oblohou či projížďce krajinou. Zamýšlí se nad tím, co v něj vyvolá popíjení alkoholu, co je to lidská samota nebo jaké jsou lidské touhy a sny.

Prošla si peklem,
a přestože její démony nikdo neviděl,
všichni viděli tvář,
která je přemohla.


Stejně jako v případě knihy Mléko a med, i Láskou ji nespoutáš je hodně individuální četba. Jsou čtenáři, kteří v těchto verších najdou smysl života, pomohou jim od problémů nebo je pohladí po duši. Pro jiné to budou běžná slova, nic neříkající. Občas je ale nutné číst mezi řádky, hledat spojitosti nebo narážky. Samantha Shannon, autorka série Kostičas, ve své knize Vidořád napsala: "Slova jsou všechno. Slova dávají křídla dokonce i těm, kteří jsou pošlapáni, zničeni tak, že nelze doufat v uzdravení." A právě v této sbírce, nebo i v jiných knihách, jsou prostá a jednoduchá slova ukázána v trochu jiné roli a pozici. Často k pochopení dané věty nebo myšlenky poslouží obrazová příloha, která je opravdu dobře zvolená.

Nečekala na rytíře.
Čekala na meč.

Malým překvapením možná bude, že Láskou ji nespoutáš není autorova prvotina. V českém překladu již vyšla kniha Příprava na příští život, která ale žánrově i zpracováním patří do běžné beletrie. I tady se ale čtenáři setkali s autorovou jednoduchostí, která hraničí se strohostí a minimalismem.

Láskou ji nespoutáš není revoluční kniha. Díky moderní době a způsobu prezentace se ale dostala do širšího povědomí. A stejně tak byla i přijata čtenáři, kteří ji mají buď rádi nebo ji odsuzují a to nejen pro své zpracování. Názor si tak musí spravit každý z nás a i když je kniha převážně zaměřená na téma lásky, je na čtení vhodná jak pro ženy, tak i pro muže. Otázkou na závěr ale zůstává, zda není zbytečné přesouvat tyto myšlenky do papírové podoby. protože občas i sociální sítě mají své kouzlo.

Český název: Láskou ji nespoutáš | Originální název: Love Her Wild Autor: Atticus Počet stran: 240 | Nakladatelství: Ikar
Hodnocení: 3,5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mne sa moderná poézia páčia naozaj iba v podobe citátov na internete a sociálnych sietiach. V podobe knihy som tam ešte žiadnu mágiu nenašla. Myšlienky pekné, autor sa s tým vždy natrápi, ale veľa krát to zničí preklad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám na to dosti podobný názor :)
      To že to vzniklo na internetu mělo podle mě svůj účel.

      Vymazat