Skywalker útočí, Zúčtování na pašeráckém měsíci

června 24, 2018

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se dělo poté, když Luke Skywalker zničil první Hvězdu smrti? Jaká dobrodružství potkala princeznu Leiu a Hana Sola, než se všichni potkali na ledové planetě Hoth? Existuje spousta příběhů, která doplňují hlavní filmovou sérii. A to nejen v podobě knižní, tak i v té komiksové. 


Souborné komiksové vydání Star Wars, které nově vyšlo u Egmontu, obsahuje tři příběhy. Dva rozsáhlé a jeden kratší. V tom prvním se autoři zaměřují na postavu povstaleckého pilota a nové naděje rebelů Luka Skywalkera, který se snaží jít po stopách svého otce a hledá všechny možné informace k tomu, aby se stal rytířem Jedi. Vrací se proto na svou domovskou planetu, kde objevuje deník svého mistra a přítele Obi-Wana Kenobiho.

Zúčtování na pašeráckém měsíci pak více přibližuje osudy Hana a princezny Leiai. Hledají nové místo, kde by se mohla usadit a hlavně ukrýt Povstalecká aliance, ale Impérium je jim v patách. Z toho důvodu se ukrývají na odlehlé planetě, kde je čeká docela překvapující setkání v podobě ženy, která má dosti neobvyklé jméno. Sana Solo.


Mezi oběma hlavními příběhy je pak vložena krátká mezikapitola pojednávající o další oblíbené postavě a to starém Obi-Wanovi. Příběh je krátký, výrazně odlišný díky odlišné ilustraci a jedná se o úvodní kapitolu rozsáhlejšího příběhu. Obi-Wan Kenobi zanechal Lukovi starý deník a v něm zaznamenal všechna svá dobrodružství a tohle intermezzo je úryvek z něj.

Tyto příběhy nebudou pro některé čtenáře neznámé. Nakladatelství Egmont již několik let pravidelně vydává Star Wars magazín, tedy krátký sešitový komiks na pokračování. Některá starší čísla se už bohužel těžce shání, souborné vydání má navíc nejen ucelenou podobu, ale i pevné desky a kvalitnější papír.


Kvalita obou hlavních příběhů je značně vysoká. Plynule navazují na filmovou sérii a odkazují i na  další komiksové příběhy. Scénář si vzal na starost Jason Aaron, který už psal třeba o Wolverinovi, Thorovi nebo nově i o Doctoru Strangeovi. Kresbu zpracovali John Cassaday a Stuart Immonen a rozdíl mezi oběma příběhy ale na první pohled vidět není. Dějové linky se odehrávají krátce po čtvrté epizodě a jak jsme zvyklí z filmové i seriálové série převažuje akční složka, která jde ruku v ruce s napětím a dramatem. Objevují se různé narážky, nechybí hlášky a hlavně jsou skvěle vykresleny hlavní postavy. Aaron s jejich charaktery dobře pracuje, posouvá je dál nebo je ukazuje z úplně jiné stránky. Oba příběhy se hodně zaměřují na vývoj samotného Luka a jeho touhu stát se rytířem Jedi, kdy si v nejedné scéně uvědomí, jak mladý a nezkušený stále je.

Příběhům nechybí vážná ani veselá složka, sem tam se objeví i další známé postavy a kromě pozemních bitev si náležitě užijeme i ty vesmírné. Skywalker útočí a Zúčtování na pašeráckém měsíci je skvělým navazujícím médiem, který nedělá zažité značce hanbu. Spíše naopak.

Český název: Skywalker útočí, Zúčtování na pašeráckém měsíci | Autor: Jason Aaron Série: Star Wars 1 Počet stran: 256 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů