Doctor Strange - Cesta podivných

června 18, 2018

Marvel je stále velké lákadlo a taky zdrojem obrovského množství zajímavých superhrdinů a záporáků. Jedním z nich je i Doctor Strange. Cesta podivných je úvodní částí sólové série od Jasona Aarona, který napsal u nás docela známé Skalpy vycházející u nakladatelství Crew


Aaronovo pojetí tohoto netradičního hrdiny je dosti odlišné, než jsou čtenáři zvyklí z dosud vydaných komiksů. Samotný Strange je už sám o sobě díky své magii jiný hrdina, ale tohle zpracování ho posouvá zase o kousek dál. Ve svém úvodu čtenáře seznamuje, jak to se Strangovou magií vlastně je. Všechno má svou cenu a to i magie. A tak na pozadí všech kouzel a mystiky můžeme vidět unaveného a zhrouceného čaroděje, který musí za využití magické síly zaplatit. A to dost nepříjemným způsobem.

Hlavní dějová linie pak začíná ve chvíli, kdy do Strangova domu zavítá nová návštěvnice s jistým problém. Díky tomu se pak rozpoutá řada událostí, na jejichž pozadí se děje něco mnohem závažnějšího. Něco, co může ohrozit magii samotnou.


Doctor Strange je postava, která většinou hostuje v jiných sériích nebo velkých událostech. Svou vlastní sérii měl v devadesátých letech a teď se po dlouhé době dostal do rukou člověka, který psal například o Wolverinovi nebo Thorovi. Aaron pojal Strange tak trochu po svém a nejen svého hrdinu, ale i celý příběh představil jako kupu podivných a šílených událostí, kde se prolínají různé druhy magie a nebezpečí. Všechno ale dobře funguje. Úvod je dobře seznamující a hlavní dějová linka se pomalu začíná rozjíždět v něco monstrózního.

Zmíněné Aaronovo pojetí dýchá na čtenáře z každé stránky. Cesta podivných je totiž podivná ze všech možných úhlů. Samotný Strange je dosti ujetá postava a jeho pohled na magii a daň, kterou za použití musí odvést, je až nelidsky krutá. Být čarodějem prostě není žádná výhra a plně se tomuto poslání oddat chce pevnou vůli a taky dosti velký smysl pro spravedlnost. Komiksu nechybí akce nebo vtipné hlášky a v duchu celého příběhu i dosti pestrobarevné kresby, často nepřehledné a stejně ujeté. Dohromady to tvoří zábavný a rozmanitý mišmaš.


Doctor Strange - Cesta podivných je skvělý začátek do nové série, která zachycuje osudy superhrdiny jehož hlavní zbraní je mystika a magie. Úvodní díl čtenáře především seznamuje, ale pomalu si buduje cestičku k něčemu většímu, kde ale nepůjde o záchranu světa, ale o záchranu samotné magie. V řadě současných komiksů, které vychází na našem trhu, je Cesta podivných hodně jiná, zvláštní, ale zároveň zábavná a zajímavá. Komiks je navíc vhodný nejen pro znalce Marvelovského univerza, ale i pro ty, kteří Strange znají pouze z plátna kin.

Český název: Doctor Strange - Cesta podivných | Originální název: Doctor Strange, Vol. 1: The Way of the Weird | Autor: Jason Aaron Série: Doctor Strange 1 Počet stran: 136 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů