Živí mrtví - Totální válka část první

března 14, 2017

Svět, který jsme znali, už není. Je pryč. Mrtví povstali z hrobu a požírají živé. Rickově skupině se do cesty postavil už kdejaký nepřítel a nemrtví rozhodně nepatří mezi to nejhorší, co potkali. Spíše naopak, živí zabíjejí živé a mrtví se jim smějí.

Spasitelé jsou drsná sebranka. To už všem Negan ukázal při prvním setkání. Vybudovali si okolo sebe atmosféru strachu a smrti. A všichni, kteří přežili a nechali se zlomit, jim poslušně zobou z ruky a plní jejich úkoly. Tentokrát je ale situace jiná. Válka je na spadnutí. Rick se sice nechal zlomit, ale o to víc je teď odhodlaný spojit síly s ostatními komunitami a navždy zničit vládu teroru a krve.


Komiksová série Živí Mrtví se těší obrovské oblibě a to nejen díky seriálovému zpracování, ale také díky samotnému příběhu. Kolik z nás si vybaví dobrý postapokalyptický příběh s oživlými mrtvolami? Živí mrtví patří rozhodně mezi to nejlepší, co můžete z tématiky zombie najít. Komiksová předloha, kterou k životu přivedl Robert Kirkman, má v současné době už 27 svazků a v českém jazyce nedávno vyšel svazek dvacátý. První část dlouho očekávané Totální války.

Živí mrtví je sice série o zombie apokalypse, ale když čtete jeden díl za druhým, uvědomíte si, že zombie nejsou ten největší nepřítel. Jsme jím my, lidé. A tento svět, kde se společnost rozpadla prakticky ze dne na den, kde přestala fungovat vláda, je jen ukázkou toho, co v lidech je. V lidech se ukrývá velké zlo a to jen čekalo na ten správný moment, aby se dostalo na povrch. Největším hybatelem posledních dílů je jednoznačně skupina Spasitelů, kteří v čele s psychopatickým Neganem terorizují okolní komunity a nutí je podřizovat jejich režimu.


Totální válka je událost, kterou každý čekal. A i když už jsme za těch devatenáct dílů mohli vidět všechno možné, od nečekaných událostí přes ztráty oblíbených postav, autoři pořád dovedou příběh posunout na další úroveň. První část Totální války má skvěle rozjetý začátek. Rick společně s ostatními komunitami vymyslel plán a ten teď postupně realizují. Negan si ale nenechává nic líbit a i on ukazuje, co má ukryté v rukávu. Hodně se tu bojuje, hodně se tu střílí. A oběti padají na obou stranách. Vývoj některých událostí je překvapující a hlavně je to pořádně emotivní. Každou stránkou, každým panelem příběh graduje a Negan určitě trhl rekord v počtu sprostých slov v jedné větě.

Živí mrtví nikdy nebyl příběh pro slabší žaludky. V seriálu se tolik drsných a krvavých scén neobjevuje, ale v komiksu mají autoři naprosto volnou ruku. Díky černobílému zpracování si tak můžeme jen domýšlet, jak moc krvavý určitý panel je. Totální válka je masakr, to bezesporu. A mrazivých situací, kdy už to vypadá, že jsou hlavní postavy hozeny za samotnou hranici lidskosti, těch je tu opravdu hojně. Jsou to drobné momenty, ale o to víc vyvolají emocí. A záporák Negan se jednoznačně pasuje jako nejvýraznější protivník, proti kterému dosud Rick stál. Jeho filozofování, vlastní pohled na svět a až vtipná chladnokrevnost z něj dělá postavu, kterou je těžké si (i přes to, co udělal) neoblíbit.


Knižní nebo komiksové série, které se táhnou přes velké množství dílů, mají často tendenci upadat na kvalitě. Ano, i Živí mrtví občas nabídnou průměrnější díl, ale ty kvalitní, ty zajímavé a strhující naprosto převažují. I po tolika dějových obratech tato série neztrácí na kvalitě a dokáží slušně zamíchat dějem. Jak dopadne Totální válka, kdo nakonec přežije a kdo se stane živou mrtvolou, na to si ale budeme muset ještě chvíli počkat.

Český název: Živí mrtví - Totální válka část 1 | Originální název: The Walking dead - All Out War Part 1 | Autor: Robert Kirkman, Charlie Adlard Série: Živí mrtví 20 Počet stran: 136 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Serial Walking je pro mě topka. Především tedy starší dily,ale i tak. Ale popravdě jsem přemýšlela i o komiksu, stojí to za to,ze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj taky :) z řady seriálů, které sleduju, je tento jeden z nejvíc top top :) První asi tři rady jsem viděla snad 3x už :-D
      Jinak komiks určitě doporučuji, je mnohem více surovější a drsnější, některé postavy sice už umřeli nebo některé ještě žijí (popř tam vůbec nejsou jako miláček Daryl), ale je to taky skvělé. A i tady jsem první díly četla několikrát a chystám se je pořídit komplet domů. Většinu jsem měla z knihovny totiž.

      Vymazat