Volání netvora | Filmová verze

ledna 28, 2017

Jsou to téměř tři roky, co se mi do rukou dostala útlá knížka plná nádherných ilustrací. Nečetla jsem anotaci, nečetla jsem žádnou recenzi. Nevěděla jsem o ni vůbec nic. Jen že byla od autora mé oblíbené trilogie Chaos. Byla ve výprodeji, tak jsem si ji vzala. Pak jsem se jeden večer k ní posadila a ta kniha mi zlomila srdce. A to tím správně smutným srdcervoucím stylem, kdy je vám z příběhu hrozně smutně, ale přitom víte, že jste četli něco krásného.


Volání netvora se jako spousta jiných knih dočkalo filmového zpracování. U nás bude k vidění (bůhví z jakého důvodu) až od konce března, v Americe se už kochali na podzim. Jako správný nedočkavec (a tak trochu i rebel) jsem už film viděla. Dneska, asi před hodinou. A řeknu vám, pokud se vám kniha líbila, bude se vám líbit i film. Prostě musí. 

Film naprosto postrádá všechny mainstreamové prvky, které v sobě tolik měli třeba Hvězdy nám nepřáli. Žádná megalomanská reklama, žádný filmový song hrající od rána do večera v rádiu. Vizuálně by film zapadl mezi všechny ostatní "obyčejné" filmy, ale co ho dělá výjimečným, je příběh. Pro někoho prvoplánový, pro někoho s poselstvím. Jak jsem od knihy nečekala nic a nečekala jsem nic ani od filmu. A tak se mi stejně jako kniha líbil. 


Často se mi stává, že když vidím film podle knihy, kterou jsem četla, tak ani ne tak zpracováním jsem zklamaná výběrem herců. Nesednou mi. V mé hlavě vypadali úplně jinak. U Volání netvora nemám žádnou výtku. Po pravdě si ani moc nevybavuji, jestli jsem si hlavní postavy nějak vysnila. Tahle kniha mě totiž dokázala upoutat především svým příběhem a tím, co chtěla říci nejen hlavnímu hrdinovi, ale i nám. A herci byli nejen sympatičtí, ale dokázali se tak krásně vcítit do svých rolí, že jsem jim to věřila od prvních minut. Žádné přehrávání, žádná vynucenost, ale přirozenost a to i u dětského hrdiny.

Příběh je po celou dobu hodně smutný, často i depresivní, melancholický. Prostě víte, jak to skončí. Lehkým odklonem je pak to fantastické dobrodružství, které s sebou přineslo Monstrum v podobě tří příběhů. Ty prvky nadpřirozena jsou v tom filmu i knize ale především proto, aby vážnou tématiku přiblížilo i dětem. Aby pomohli hlavnímu hrdinovi vyslovit to, čeho se nejvíce bál. Své noční můry. Film neoplývá úžasnými efekty, které vám otevřou pusu překvapením. Je svým způsobem pomalý, lehce utahaný, ale s ohledem na vážnost situace to k tomu patřilo. Ta podzimní atmosféra, prostředí maloměsta, všechno tak pěkně sedělo k celému příběhu. Přechod z našeho světa do světa fantazie byl pak ztvárněn zajímavě. Vyprávěné příběhy jsou totiž animované, často připodobněné ilustracím z knihy.


Jak už to u takových příběhů bývá, mají své příznivce i odpůrce. Mě si Volání netvora získalo. Už knižní předloha, která mi ukázala příběh malého chlapce vyrovnávajícího se s vážným problémem, ve mě vyvolala velké množství emocí a myšlenek. Tohle je a jednou i bude citlivé téma pro každého z nás a kdy taková doba nastane, je jen ve hvězdách. Filmová verze se podle mě povedla jak po vizuální stránce, tak i po stránce zpracování samotného tématu. Závěr je stejně jako u knihy velmi silný, ale netlačí na pilu a není zbytečně natahovaný.

Filmů na motivy knih letos bude ještě velká spousta a Volání netvora je určitě jeden z těch, který by neměl projít bez povšimnutí. Stejně jako kniha.

Recenze knihy | Film na CBDB

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ďakujem ti za tento skvelý článok :)! Totižto... Na tento film nedočkavo čakám snáď celú večnosť. Netušila som však, že existuje možnosť pozrieť si ho už oveľa skôr, i keď ako "rebel". Knihu milujem a tak sa veľmi teším, keď si ho v čo najbližšej dobe pozriem :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. Osobně mě přijde hrozně nelogický, dávat film do kina pět měsíců po premiéře v USA. To je pak docela jasné, že se brzo objeví online. XD Doufám ale, že se ti film bude taky líbit.

      Vymazat