Fantasy a sci-fi klasika, kterou se chystám číst

ledna 19, 2017

V poslední době se často setkávám s dotazy na klasiku. Ať už se to týká booktuberů nebo čistě jen blogerů, čtenáře často zajímá, co číst k maturitě nebo jaká klasika by jim neměla uniknout. A proto se obrací na své oblíbené blogy a prosí o doporučení. Na střední škole jsem klasiku četla hodně, v rámci povinné četby, ale i ve vlastním zájmu. Můj nejoblíbenější žánr je ale převážně fantasy literatura a když se tak zpětně podívám, klasických fantasy nebo sci-fi knih v mém seznamu přečtených není.


Mám už za sebou Tolkiena, Adamse nebo Herberta, kdysi dávno jsem četla Válku světů od Wellse, ale jinak nic moc. Rozhodla jsem se proto trochu nahlédnout do starší literatury a vybrala jsem si zatím jednáct titulů, které bych ráda přečetla a také zrecenzovala. Jestli to stihnu během letošního roku, to nevím, ale ráda bych.

Tady je tedy seznam knih, které plánuji číst. Válku světů jsem už četla, ale mám chuť si ji přečíst znovu. Filmové zpracování jsem viděla několikrát, ale pamatuji se, že kniha byla dosti jiná. Nejvíce natěšená jsem ale na Blade Runner, protože mám ráda filmovou verzi a pak na 451 stupňů Fahrenheita. Četla jsem minulý rok komiks a ten byl naprosto skvělý.

1. Blade Runner
2. Nadace
3. Den trifidů
4. Stroj času
5. 451 stupňů Fahrenheita
6. Svět podle prota
7. Frankenstein
8. Ilustrovaný muž
9. Válka světů
10. Neviditelný
11. Válka starého muže

Četli jste některou z knih, které jsem si vybrala? Zajímal by mě váš názor, popřípadě zda máte doporučení na jinou další klasiku, kterou bych si určitě měla přečíst. A jak vlastně jinak vnímáte čtení klasické literatury? Nejen fantasy, ale všeobecně. Čtete rádi starší knihy? Máte své oblíbené autory? Já dodnes nedám dopustit na světový realizmus, který mě na střední bavil asi nejvíce, především ruští spisovatelé jako Dostojevkij apod.

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Tolkiena jsem četl taky. A z toho seznamu mám přečtený jen Den trifidů. Od Asimova povídkovou knihu Já robot. Od Dicka jsem myslím četl Minority Report a jiné povídky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Minority Report jsem úplně zapomněla a to znám taky filmovou předlohu. Díky za připomenutí. :)

      Vymazat
  2. Svět podle prota (s malým p :)) miluju, je to jedna z knih, který mě v životě nejvíc ovlivnily. Den trifidů mám taky na seznamu, stejně tak Válku světů. Jinak z klasiky obecně je taková moje vysněná meta Moby Dick, vlastně ani nevím proč... ale jednou ho prostě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se Světem podle prota jsem se myslím inspirovala zrovna u tebe, psala jsi o něm na blogu. :)

      Vymazat
    2. Och, to mě těší :) O to víc doufám, že si to čtení užiješ :)

      Vymazat
  3. Tolkiena mám přečteného nesčetněkrát, je to takový můj přístav, do něhož se ráda vracím. Osobně bych si chtěla přečíst ještě něco od C.S. Lewise, kromě Letopisů Narnie. V poslední době vychází tolik fantasy titulů, že ty starší docela upadají v zapomnění, takže rozhodně dobrý nápad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo Letopisy, na ty bych taky zapomněla. Ty jsem taky četla kdysi dáááávnooo XD
      A Tolkien je láska. Na celý život ;)

      Vymazat
  4. Tak z tvého seznamu jsem četla Svět podle Prota a líbilo se mi to moc, tak jsem pak zvědavá na tvůj názor :)

    OdpovědětVymazat