Stránky světa | Kai Meyer

listopadu 07, 2016

Příběhy o knihách jsou pro milovníky knih velkým lákadlem. Protože v těchto knihách je pozornost věnována právě tomu, co máme rádi nejvíce nebo to patří mezi naše velké koníčky. Knihy. Příběhů o nich je spousta, ať už z doby minulé či současnosti. Jsou ale i příběhy magické, plné nadpřirozena a záhad. A takové jsou i Stránky světa.


Patnáctiletá Furia žije se svým otcem a mladším bratrem v Cotswoldsu, v sídle, kde se ukrývá obrovský labyrint plný knih. V této obrovské knihovně bibliomantů, kde je nutno dávat pozor doslova na vlastní život, žijí knih svým vlastním životem a to doslova. A Furia zoufale touží najít svou dušeknihu. Už na to má totiž věk a nemůže se dočkat, až se ona sama stane bibliomantkou a bude moci pomocí knih dělat neuvěřitelné věci. Než si ji ale ta pravá kniha vyvolí, pomáhá otci lovit prázdnoknihy, mocné předměty schopné navždy pohltit a zničit literaturu. A ta poslední výprava se jim stane osudnou.

Stránky světa je první díl z plánované trilogie od německého autora Kai Meyera. Tento autor není u nás neznámým pojmem a v českém jazyce mu vyšlo už několik knih (Černý čáp, Vodní královna,...). Ve své nové sérii nám Meyer představil naprosto jinou realitu, kde mezi obyčejnými smrtelníky žijí i lidé, kteří vládnou zvláštním druhem magie. Série se svým pojetím a díky věku hlavních postav řadí mezi young adult literaturu, tedy literaturu pro dospívající.

Hlavní dějová linie se točí kolem postavy Furie, které se jednoho dne změní život od základů. V jednu chvíli měla prakticky všechno a najednou bojuje o to poslední, co ji zbývá. Díky nízkému věku hrdinky a vyprávění z jejího pohledu je příběh psán dosti lehce až naivně. Furie ale vyrostla ve světě, kde existuje magie, bibliomantika nebo stínkoust a tak je nutné číst pozorně. Oproti běžným knihám z tohoto žánru jsou Stránky světa poněkud složitější. Kai Meyer vymyslel originální a velmi propracovaný příběh, který ale přenáší na svět naprosto nové pojmy a skutečnosti. Orientovat se v této knize od úplného začátku tak může být pro některé čtenáře kapku složité, ale při pozorném čtení si zvyknete na autorův trochu odlišný styl a především se pohltíte jeho světem. Světem, kde mají knihy obrovskou roli a moc.


Od prvních stran je jasné, že autor má velice bujnou fantazii a to je také tím největším tahákem celé knihy. Z jeho vyprávění, samotného příběhu i charakteristikou postav na vás dolehne ta láska, kterou autor má. Láska ke knihám. Jeho příběh je zajímavý a složitý, ale přesto poutavý, nepředvídatelný a často až sarkastický. Charakteristika samotných hrdinů už sice není tak dokonalá, ale to se dá, pokud umíte přimhouřit oči, lehce přehlédnout. Kniha patří mezi young adult, ale osobně bych ji řadila mezi takové ty lehce pohádkové příběhy, kdy se hrdinové nechovají na svůj věk a čtenářům to nevadí, protože je to baví. Baví je ten příběh, ať už je občas sebevíc naivní, občas hloupý a naplněný zbytečnými vedlejšími vsuvkami.

Stránky světa je přesně ten typ knihy, která bude vyčnívat. A to jak svou zvláštní, ale pěknou obálkou, tak především svým příběhem. Je jiný, je zvláštní. Hlavními hrdiny jsou mladí dospívající lidé, kteří v každé třetí kapitole musí prchat před kulkami nebo nebezpečnými pronásledovateli. A všechno jim to překvapivě vychází, i za cenu malých ztrát. Takže ano, občas je to pěkně divoké, ale pořád se držíme toho magického světa pro mladé čtenáře. Světa, který je ale občas trochu více zamotaný, jako by autor měl v hlavě příliš mnoho nápadů a potřeboval je co nejrychleji ze sebe dostat.

V žánru young adult, který v sobě nese prvky nadpřirozena nebo magie, jsou Stránky světa ojedinělé. A to je jen dobře. Číst pořád o tom stejném časem omrzí. A i když je kniha svým způsobem zvláštní a komplikovanější, najde si své příznivce. Protože koho by nebavilo číst knihu o knihách. Navíc o knihách, díky kterým můžete dělat neuvěřitelné věci.

Český název: Stránky světa | Originální název: Die Seiten der Welt | Autor: Kai Meyer Série: Stránky světa 1 Počet stran: 392 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 3,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Stále nevím, zda do knihy jít nebo ne. Láká mě to, ale zároveň mi to přijde takové dost bláznivé, tak se toho trochu bojím :D
    Jinak skvěle napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Mě osobně přišla zvláštní a četla jsem ji na mé poměry dosti dlouho, ale za zkoušku nic nedáš. Vždycky je dobré, přesvědčit se na vlastní oči, zda kniha za to stojí nebo ne. :)

      Vymazat
    2. Taky se mi libi tva recenze;). Mne se libila hodne, je akcni a zajimava.

      Vymazat
  2. Já jsem hodně zvědavá na tuto knihu, už dlouho se na ni chystám, tak doufám, že se k ní dostanu hodně brzo. Tvá recenze mě nalákala zase o trochu víc :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. :)
      A to jsem si říkala, že moje recenze není až tak moc pochvalná :)

      Vymazat