Mrazivý oheň | Amanda Hocking

října 20, 2016

Únik od reality. To a mnohem víc nám knihy nabízí. Spousta čtenářů ráda vyhledává nejen příběhy o životních osudech jiných lidí, ale také příběhy, ve kterých žijí nadpřirozené bytosti. Trpaslíci, elfové, čarodějové a nebo také trolové. Autoři nám už představili několik verzí víl, čarodějů, ale i draků. A podobně jsou na tom i trolové v knihách Amandy Hocking.


Bryn Avenová žije mezi Kaniny. V jednom z mnoha království trolů, které leží ukryté na kanadském území. Díky nečisté krvi to ale měla už od dětství těžké. Potýkala se s šikanou a ani na prahu dospělosti to nemá o nic lehčí. Proto se snaží ze všech nejvíce. Nejvíce dře, nejvíce pracuje. Chce se dostat mezi elitu, která chrání a stojí po boku krále a královny. Aby dosáhla svého cíle, umanula si, že se oprostí od zábavy, koníčků a také lásky. Její odhodlání a víra jsou pak zkoušeny ve chvíli, kdy se objeví nepřítel, který málem zabil jejího otce.

Amanda Hocking svůj svět, kde vedle obyčejných smrtelníků žije i ukrytá komunita trolů, představila už v trilogii Dědička. Svůj nápad se pak rozhodla rozšířit v další sérii, kde se zaměřila opět na troly, ale na jiný královský rod - Kaniny. Trolové v jejím podání jsou ale úplně odlišní, než je známe. Vypadají prakticky jako lidé a někteří disponují zvláštními schopnostmi. Jejich říše je rozdělená na několik království a ta jsou pak ukryta v našem světě. 

Mrazivý oheň je kniha, která se žánrově řadí mezi fantasy young adult. Svým zpracováním, dějem i charaktery je typickou ukázkou tohoto žánru. Bohužel, ale ničím nevyčuhuje z davu. Amanda Hocking nastínila zajímavý příběh, ale nevyužila skrytý potenciál. Kniha je velice čtivá, ale tím, jak ho autorka prezentovala, tak zapadne mezi desítky dalších a podobných příběhů. Samotná hlavní zápletka, návrat nebezpečného Konstantina Blacka, je hodně uspěchaná a nedotažená do patřičných detailů. Některé scény se často zdají až nelogické.

Větší pozornost je pak dána hlavní hrdince a jejímu duševnímu rozpoložení, kde se střetávají city ke svému šéfovi a touha pomstít se. Kniha je vyprávěna právě z pohledu Bryn, a tak je čtenář seznámen se vším, o čem přemýšlí nebo co má zrovna v plánu. V tomto případě by knize asi více sedělo vyprávění ze třetí osoby. Bryn totiž není nijak originální postava. Před ostatními se představuje jako umanutá, vzdorovitá osoba, která si jde za svým. Uvnitř sebe sama si ale může podat ruku s jakoukoliv jinou zamilovanou puberťačkou.

Amanda Hocking se ve své sérii zaměřila především na vztahy mezi troly a lehce nastínila jejich komunitu. Mrazivý oheň je velice odlehčený příběh s trochu akční zápletkou, která ale v záběru zůstala nedořešená a pokračování se čtenář dozví nejspíš v dalším díle. Magická říše, ve které se příběh odehrává, by si zasloužila mnohem více pozornosti, stejně jako lepší vykreslení postav. Bryn, která neoplývá žádnou schopností, se totiž od lidí prakticky vůbec neliší. Jestli to byl záměr nebo ne, to už je na každém čtenáři, jak to posoudí. Autorka ale mohla více popustit uzdu své fantazie a zajít do větších detailů, více si pohrát s jednotlivými charaktery a udělat z nich něco víc než tuctové jedince, které najdete ve stovkách dalších knih pro dospívající. 

Mrazivý oheň je nenáročná kniha pro mladší čtenáře, kteří moc nevyhledávají příběhy s hloubkou a originálním zpracováním. Kniha se čte velmi lehce a rychle a hlavní hrdinka dokáže zaujmout, pobavit, někdy ale i naštvat. Příběh se zaměřuje spíše na mezitrolí vztahy než na výrazný posun v ději. Otevřený konec a nastínění čehosi tajemného v závěru pak slibuje zajímavý začátek dalšího dílu.

Český název: Mrazivý oheň | Originální název: Frostfire | Autor: Amanda Hocking Série: Kroniky Kaninu 1 Počet stran: 271 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 2/5
Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. No... nevím jestli by mě knížka úplně bavila, ale myslím, že jako odpočinková knížka by mohla být zajímavá. :)
    Hezká recenze. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  2. Tak nízké hodnocení? To vidím prvně :) Na tuhle knihu se teprve chystám, tak snad nebudu zklamaná.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano :( kniha mě bohužel vůbec nebavila. Jsem ale asi jediná, všem se jinak líbí XD :)

      Vymazat