Moje první Listování | s Robertem Fulghumem

června 12, 2016

Znáte LiStOVáNí? V poslední době je to dosti populární věc. Jedná se o cyklus scénického čtení, kdy si herci hrají (a to doslova) s knihou. Je to takové zvláštní divadelní představení, kdy je čtenářům interpretována nějaká kniha v podobě čtení a doprovázeno je to nejen hudbou, ale i rekvizity, kostýmy nebo třeba komunikací s diváky. 


A já jsem včera byla na svém prvním Listování, kde se divadelní představení točilo kolem povídky z knihy Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Tuto knihu napsal americký a u nás velice populární spisovatel Robert Fulghum. Aktuálně u nás vyšla novinka Poprask v sýrové uličce a právě díky tomu zavítal oblíbený spisovatel k nám do České republiky. Celkově je to jeho už devátá návštěva našich končin. V rámci Listování pak herci společně s panem Fulghumem objedou prakticky celou Českou republiku a včera byli v Šumperku. 

Celá akce se konala v Zahradě přátelství a porozumění a na to, že jsem se v Šumperku narodila, tak jsem o tomto místě nevěděla. A byla jsem mile překvapena, jak krásné to tam je. Je to zahrada plná květin, posezení a hlavně příjemné atmosféry a myslím, že pro takovou akci, je to naprosto dokonalé místo. Před samotným představením si mohli návštěvníci nakoupit pár knih z knižního bazaru a s kamarádkou jsme akci - kniha za 5 kč - využily naplno. Do sbírky mi tak přibylo už třetí vydání Hobita (tentokrát ve slovenštině) a objevila jsem i knihu Literární toulky světem, která se pyšnila titulem "něco pro knihomoly".


Samotné představení mne milo překvapilo. Bylo totiž skvělé. Osobně jsem divadlu nikdy nepřišla na chuť, ale tohle bylo něco jiného. Tohle bylo vtipné, zajímavé a i k zamyšlení. Příběh se točil okolo tance a herci byli opravdu dobří. Nechyběla improvizace, vynikající hudba i komunikace s publikem. A samotný pan Fulghum je až neskutečný milý pán. Takový dědeček, který se mile a česky omluvil, že neumí česky. Nevím, jestli to bylo jen mé zdání, ale z něho prostě bylo na první pohled poznat, jak si to tady užívá a jak má Českou republiku rád.

LiStOVáNí pro mne bylo velice pěkným zážitkem a určitě ne prvním. A pokud máte rádi tvorbu Roberta Fulghuma nebo samotné scénické čtení, určitě na některé představení zajděte, bude jich ještě hodně. Mrkněte na jejich stránky, kde najdete nejen spoustu informací, ale i samotný program, něco málo o hercích a i jiných zajímavostech.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Dneska přijel i do našeho města, zrovna teď jsem z LiStOVáNí došel. Sice jsem od něho ještě nic nečetl, ale to představení bylo perfektní a pan Fulghum je vážné moc sympatický. Koupil jsem si tam tři jeho knížky a už se těším, až si je všechny přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý koncept a spojení divadelních her a čtení. Knihy Roberta Fulghama mám v plánu číst, protože jsem na ně četl mnoho pozitivních ohlasů a recenzí. Pěkný článek!


    cernobilydenik.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. O ničem podobném jsem ještě neslyšela, ale musel to být skvělý zážitek :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat