Anna a Vlaštovčí muž | Gavriel Savit

června 20, 2016

Píše se rok 1939. Sedmiletá Anna žije se svým tatínkem, učitelem lingvistiky a jednoho dne se její táta nevrátí domů z práce. Zůstane v obchodě jednoho známého a čeká. Tatínka se ale nedočká, protože toho odvedlo gestapo. Anna zůstává sama a bloumá po ulicích, kde narazí na podivného muže. Muže, který rozumí vlaštovčí řečí. Rozhodne se proto opustit Krakov a vydá se se záhadným mužem na dlouhou pouť plnou příběhů, přírody, ale také hladu, zimy a skrytého strachu.


Osobně je pro mne velice těžké popsat, jaká kniha je Anna a vlaštovčí muž. Je to svým způsobem trochu pohádka, trochu dobrodružný příběh s prvky magického realismu. Příběh Anny je od začátku poutavý, psaný lehkým až snovým stylem, zároveň také citlivý a plný pohádkových motivů. Rozhraní mezi skutečnosti a fantazií je tu opravdu malé.

Prostřednictvím Anny vidíte svět zasažený válkou. Je to ale pohled dítěte, které ze začátku ani neví, co válka je. Pro Annu je především symbolem ztráty sušenek, postupem času si ale nejen uvědomuje, ale i vidí, jaké hrůzy skrývá. Anna je představena jako velice chytrá holčička, která dokáže člověka odhadnout podle toho jak mluví a díky vzdělanému otci ovládá i několik jazyků. Vlaštovčí muž je ale naopak plný záhad. V průběhu putování vypráví Anně spoustu příběhů, pohádek nebo pověstí a postupně tím holčičce ukazuje podstatu světa.


Jak Anna a Vlaštovčí muž putují dál a dál, mění se jejich příběh. Anna totiž pomalu roste a dospívá. A jiný je i Vlaštovčí muž. Pohádkové putování se tak mění na cestu plnou strachu a všudypřítomné smrti. Do popředí se dostává melancholická atmosféra a příběh je plný napětí, zoufalství a smutku. Gavriel Savit svůj příběh ale pojal citlivě, s dětskou lehkostí, trochu i naivitou, ale zároveň se nebojí syrovosti, nebojí se ukázat vnitřní démony.

Je docela složité napsat, komu se kniha může líbit. Je určená spíš mladším čtenářům, ale svým pojetím i způsobem, jak je napsaná, bych ji více doporučila dospělým. A to především takovým čtenářům, kteří mají rádi skryté metafory mezi větami, kteří se nebrání pohádkovým motivům a dokáží pořád snít.

Anna a Vlaštovčí muž | Anna and the Swallow man  | Gavriel Savit 208 stran | nakladatelství Paseka
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Já do ní asi fakt půjdu. Láká mě už pěknou dobu. A po grafický stránce mi přijde moc povedená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paseka má celkově v poslední době hodně povedené knih a to jak po grafické stránce, tak i obsahově a to je super :) Knihu určitě zkus, jedna kniha, milion názorů. Tak snad se ti bude líbit.

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze! A čím více o knize slyším, tím víc mám pocit, že jsem přesně cílovka - určitě si ji chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) určitě knihu zkus a uvidíš, jak se ti bude líbit :)

      Vymazat