Svět knihy 2016 | Pátek

května 05, 2016

Na letošní Svět knihy pojedu už potřetí. Je až neuvěřitelný, jak rychle ten rok letí, protože si pořád dobře pamatuji, jak probíhal ten loňský. Letos jsem se rozhodla pojmout veletrh trochu jinak. Předchozí dva ročníky jsem na veletrhu trávila celou sobotu a se svými kamarády dělala jediné - obcházela stánky a sem tam mrkla na jednu dvě besedy. Bylo to super, ale když jsem si letos prohlížela program, rozhodla jsem se, že dám trochu více přednost samotným akcím, besedám a autogramiádám. A jelikož je to letos opravdu nabité, tak mě na veletrhu uvidíte jak v pátek, tak i v sobotu. 



Ve zbytku tohoto článku najdete akce, které bych ráda viděla v pátek 13. května. Některé besedy se tam kříží, tak uvidím, co mě bude bavit. Je tu někdo z vás, kdo na veletrh zavítá v pátek? Na jaké akce se chystáte? Osobně si nechci ujít hned tu první v 11 hodin - besedu o norské dětské literatuře, protože tam bude jako host autorka Ódinova dítětě Siri Pettersenová! Pokud máte rádi mangu, tak určitě bude zajímavá beseda ve 13 hodin a pak v 17 hodin bude povídání o severské krimi, kde bude mezi hosty i Yrsa, autorka, o které jsem slyšela samou chválu.


S201 - Střední hala - 11:00 - 11:50

Norská dětská literatura

Beseda s nejpřekládanějším norským spisovatelem Josteinem Gaarderem („Sofiin svět“), autorkou úspěšné fantasy trilogie „Havraní kruhy“ Siri Pettersenovou („Ódinovo dítě“) a autorem krimi pro mládež Jørnem Lierem Horstem („Záhada mloka“).

S201 - Střední hala - 12:00 - 12:25 

Jostein Gaarder, Siri Pettersenová a Jørn Lier Horst

autogramiáda

VELKÝ SÁL - Střední hala - 12:00 - 12:50

Dmitry Glukhovsky

Úspěšný ruský spisovatel a žurnalista Dmitry Glukhovsky si svými sci-fi romány "Metro 2033", "Metro 2034", "Metro 2035" a "Budoucnost" získal miliony fanoušků po celém světě. V Praze osobně představí poslední část trilogie "Metro", na kterou fanoušci netrpělivě čekali řadu let.

AUTORSKÝ SÁL - Levé křídlo - 13:00 - 13:50 

Japonský fenomén jménem manga

Povídání o japonském komiksu a jeho vítězném tažení světem. Co japonský komiks charakterizuje a formuje, čím oslovuje zejména mladší čtenářskou obec. Jak se mu daří u nás.

VELKÝ SÁL - Střední hala - 15:00 - 15:50 

Temné vize budoucnosti

Beseda s populárními severskými autory dystopických románů, dánským spisovatelem Kasparem Collingem Nielsenem („Dánská občanská válka 2018–2024“) a finskými autory Johannou Sinisalo („Ne před slunce západem; Jádro Slunce“) a Anttim Tuomainenem („Léčitel“).


KOMORNÍ SÁL - Pravé křídlo (balkon vlevo) - 15:00 - 15:50

Markus Heitz a Trpaslíci popáté

U příležitosti vydání nového, v pořadí pátého dílu populární fantasy ságy „Trpaslíci“, navštíví veletrh německý bestsellerista Markus Heitz. Bude se křtít nejen román „Triumf trpaslíků“, který si čtenáři budou moci zakoupit poprvé právě na veletrhu, ale rovněž se bude besedovat a po „trpaslicku“ se veselit.

S201 - Střední hala - 16:30 - 16:55

Křest antologie finské fantastiky Lesní lišky a další znepokojivé příběhy

Antologii šesti povídek současné finské fantastiky, která vznikla jako projekt studentů finštiny na FF UK v Praze a jejich pedagogů, představí a pokřtí finská autorka Johanna Sinisalo a redaktorka knihy Lenka Fárová.


LITERÁRNÍ SÁL - Pravé křídlo - 17:00 - 17:50

Hvězdy severské krimi

Proč nás při severských detektivkách mrazí nejvíc? V čem tkví fenomenální úspěch severské krimi? Setkání s islandskou spisovatelkou Yrsou Sigurðardóttir („Mrazivé světlo“, „Led v žilách“, „Ohnivý anděl“, „Pamatuji si vás všechny“ aj.), norským autorem Jørnem Lierem Horstem („Na zimu zavřeno“) a finským autorem thrillerů Anttim Tuomainenem („Léčitel“, „Moje temné srdce“).

FANTASY & SCI-FI - Pravé křídlo - 17:00 - 18:00

S Pevností nejen do světa Hry o trůny

Seriálová rubrika nám dělá radost a rádi se podělíme. Pod taktovkou Dana Storcha, našeho muže v televizním světě, se tak dozvíte ty nejžhavější novinky, zákulisní drby i tajemné šeptačky, co nás všechno čeká a nemine ve světě fantastických seriálů.

S201 - Střední hala - 18:00 - 18:20

Jørn Lier Horst, Yrsa Sigurðardóttir a Antti Tuomainen

Své knihy podepisují autoři severské krimi.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Já se tam dostavím v sobotu, tak doufám, že tě tam potkám :).

    OdpovědětVymazat
  2. Na Dmitryho bych šla též, ale nakonec jdu pouze v sobotu:). Třeba se uvidíme:)

    OdpovědětVymazat