Cesta králů | Slova paprsků | Brandon Sanderson

února 28, 2016

Na poli fantasy literatury se už drží delší dobu. Do podvědomí se dostal díky strhující a originální sérii Mistborn. Brandon Sanderson ale patří k autorům, kteří ve své hlavě nenosí jen jeden, ale více příběhů. A ten nejrozsáhlejší je plánovaný deseti-dílný cyklus Archiv bouřná záře. Cesta králů a Slova paprsků jsou první dva.


Rošár je země zmítaná bouřemi. Nejsou to ale normální člověku známé bouře. Tyto bouře obsahují zvláštní energii zvanou bouřná záře. Bouřná záře skýtá několik výhod. Dokážou se díky ní "nabít" fabriály, věci, které usnadňují lidem život. A pokud patříte mezi předurčené jedince, dokáže vám bouřná záře propůjčit prakticky nadlidské schopnosti. Doba, kdy takových vyvolených chodilo po zemi spousta, už ale skončila. Rytíři Paprsku po sobě ale něco zanechali. Střepkordy a střepláty jsou mystické zbraně a ovládat je dokáže jen málokdo.

Nacházíme se v době, kdy svět žije ve válce. Ve válce lidí a paršendů. Před několika lety paršendi zabili aletského krále a lidé se jim to rozhodli vrátit. Uběhlo už ale spousta let a mír je v nedohlednu. Na pozadí této události se setkáváme s několika hrdiny tohoto velkolepého příběhu. Mladičká Šalán se po smrti svého otce rozhodne ucházet o studium u Jasny Kholinové, známé kacířky, badatelky a neteře slavného vojenského velitele Dalinara Kholina. Dalinar naproti tomu usiluje o sjednocení všech rodů a dodržování zásad podle starodávné knihy Cesta králů. Nikdo jeho žádost ale nebere vážně a navíc se musí potýkat s podivnými vizemi, které přichází za každé velebouře. Trojici hlavních postav pak uzavírá lékařův syn Kaladin, který se kvůli bratrovi vzdal kariéry a vstoupil do armády. Shoda okolností ho ale přivede na úplné dno mezi tu nejhorší spodinu, mezi otroky.


Shrnout na pár řádků hlavní zápletku těchto dvou knih je prakticky nemožné. Archiv bouřné záře je už ve svém začátku neskutečně propracovaný, rozsáhlý a velmi komplikovaný. Sanderson totiž vytvořil úplně nový svět, který má svou vlastní historii, bohy nebo legendy. Čtenáři je ale všechno odhalováno postupně, v průběhu čtení. Na začátku je prostě vhozen do děje a je jen na něm, jak se s tím popere. Jestli to je nebo není dobrý úvod, to už posoudí každý sám.

Tato série se ale, stejně jako jiné fantasy série, setkala už v době svého vydání s nejrůznějším porovnáním nebo přirovnáním. V tomto případě se hodně zmiňuje Martinova Píseň ledu a ohně. Dějově se jedná o naprosto dvě odlišné věci, které se nedají srovnat. Co se týče rozsáhlosti a přemíru vedlejších postav, komplikovanosti děje, to už se srovnávat dá. Sandersonovi čtenáři ale mají jistou výhodu. Sanderson vydává prakticky každý rok nějakou knihu.

První díl Cesta králů je jedním velkým úvodem. Příběh asi do první půlky knihy plyne pozvolna a nenásilně. Postupně se setkáváme se všemi hrdiny, s jejich osudem a také i s jejich minulostí, především tou Kaladinovou. Ze tří zmiňovaných je Kaladin asi nejvýraznější postava. Jeho cesta budoucího lékaře, přes vojáka po lidskou spodinu je zachycena realisticky a velmi drsně. Kaladin si totiž neprošel jen velkým utrpením, ale i ztrátou, která ho bude pronásledovat po celý život. Díky ní se ale dokázal postavit překážce a pomoci nejen sobě, ale i své skupině otroků. Jeho duševní rozvoj a postup kupředu je až fascinující. Podobný, ale méně násilný, je i vývoj Šalán a Dalinara. I tyto dvě postavy patří mezi ty nejzajímavější v celé knize. Oni na těch stránkách prostě žijí a slova, který Sanderson použil, to dokonale vystihují.


Cesta králů má téměř tisíc stran. Sanderson si svým světem velmi pohrál a pro své čtenáře si připravil opravdu výživnou půdu. Dozvíte se nejen něco z historie, poznáte ale i samotnou magii, strasti války, vojenské taktiky, způsob boje se Střepkordem nebo lidskou zkaženost. Dopodrobna se seznámíte s každou bitvou, s každým úderem meče, s každou myšlenkou. Válečná strategie, podrobná geografie, politika, společenský systém. Čtenář tu najde všechno a pěkně do detailů. Jen samotná magie by se mohla řešit na desítky řádků. Sanderson přišel s naprosto originální a údernou věcí. Jeho představivost je neuvěřitelná a velice rozsáhlá.

"Život před smrtí. Síla před slabostí. Cesta před cílem."

Slova paprsků se pak vezou ve stejném duchu jako Cesta králů. S menšími rozdíly. Příběh už není tak rozvláčný a chvílemi až pomalý jak to bylo u Cesty králů. Autor vynechal přespříliš zdlouhavé pasáže a nahradil je strhujícími pasážemi. Sanderson je jako vypravěč na vrcholu a jestli se na této vlně ponese i dalších osm dílů, máme před sebou asi nejlepší fantasy sérii současnosti.

Příběh hravě navazuje na první díl a i tady mají čtenáři před sebou osudy tří hlavních hrdinů - Kaladina, Šalán a Dalinara. Do popředí se pak dostává i pár dalších vedlejších postav, které svým postavením a působením v knize příběh obohacují a rozšiřují. O nováčky ale také není nouze, jen se jim nedostává tolik prostoru. Ústřední trojice ale dokáže hravě utáhnout i dalších tisíc stran. Jejich společenský i duševní vývoj stále postupuje kupředu naprosto přirozeně a uvěřitelně. Ve vykreslení svých postav je Sanderson mistr a je nádherné, co dokáže se slovy a jaké myšlenky dokáže vložit do úst svým hrdinům.


Po dějové stránce jsou Slova paprsků nacpaná k prasknutí. A není vůbec nadsazené mluvit o tom, že se jedná o mistrovské dílo. Tam kde byla Cesta králů nedokonalá, tak tam jsou Slova paprsků dotáhnutá do naprosté harmonie. Kniha je nejen velmi čtivá, zábavná a strhující. Je ale především úderná svým příběhem a svými myšlenkami a narážkami. I tady totiž Sanderson ukazuje, jak neskutečně vzdělaný člověk to musí být. Jeho rozhled je obrovský. Jeho fantazie a představivost nekonečná.

Cesta králů je skvělá kniha, Slova paprsků je nejlepší fantasy knihou za poslední 2 roky. Každému čtenáři, který se zamiluje do tohoto světa, pak bude tisíc stran připadat neskutečně málo. Archiv bouřné záře se představil naprosto nezapomenutelně a ve svém pokračování si jede svou zlatou cestou na vrchol. Pro fanoušky klasické fantasy literatury je číst tyto knihy požitek. Budete si užívat každou pasáž, každou bitvu, za své hrdiny budete dýchat a ty zvraty vás zvednou ze židle. Brandon Sanderson se pomalu ale jistě staví do pozice nejlepšího fantasy autora současné doby a vám by neměl uniknout.

Český název: Cesta králů | Originální název: Way of Kings | Autor: Brandon Sanderson Série: Archiv bouřné záře 1 Počet stran: 912 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 5/5

Český název: Slova paprsků | Originální název: Words of Radiance | Autor: Brandon Sanderson Série: Archiv bouřné záře 2 Počet stran: 984 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Na tohoto autora jsem před nedávnem taky narazila, ale zaujala mě od něho spíše série Mistborn.
    Jak ale koukám, nejspíš jsem každopádně zvolila dobrého autora :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukáš určitě dobře. Prakticky cokoliv, co jsem četla od Sandersona je luxusní četba. Já začala Ocelovým srdcem, pak trilogií Mistborn a teď Archiv bouřné záře :)

      Vymazat
  2. Dobrý deň Nemáte niekto na predaj cesta králu?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň Nemáte niekto na predaj cesta králu?

    OdpovědětVymazat