Jiskra v popelu | Sabaa Tahir

ledna 29, 2016

On je nejlepší voják, nejlepší v celé akademii. A čekala ho zářivá budoucnost. Tato představa ho ale znechucuje. Stejně tak je zhnusen nejen sám sebou, ale i celou společností. Chtěl by dezertovat, už měl dokonce i vymyšlený plán, ale někdo změnil jeho rozhodnutí. A jeho teď čekají Zkoušky. Zkoušky, kde se vítěz stane novým císařem.

Ona žila se svým bratrem a prarodiči. Byla svobodná, ale patřila mezi Učence. Utlačovaný národ žijící pod krutou a nelítostnou vládou Impéria. Pak ale jejího bratra zajali za velezradu a zabili všechny, které milovala. Rozhodne se proto prodat jako otrokyně k nejkrutější ženě, kterou Impérium má. A za to, že ji bude špehovat, ji odboj zachrání bratra.


Jiskra v popelu je první díl z plánované fantasy série od autorky s velice neobvyklým, ale zajímavým jménem. Sabaa Tahir je nováček, ale svou knihou dokázala zaujmout a upoutat velkou pozornost. Jedná se o příběh odehrávající se ve světě, který tak trochu připomíná starověký Řím. Je to místo plné písku, kde vládnou Válečnici neboli Impérium v čele s císařem. A pak jsou tu Učenci, zotročení, porobení a zlomení lidé, kteří Válečníkům slouží. 

Příběh je vyprávěn z pohledu dvou hlavních postav - Laia a Elias. Dva odlišní lidé, kteří žijí v odlišných sférách společnosti.  Ale jak už to tak bývá, osud je postaví vedle sebe nebo také proti sobě. Šerosráz je totiž místo, kde se s otroky zachází jak s největší spodinou. Mučí je hlady, znásilňují a za jakýkoliv hloupý prohřešek jim klidně vypíchnou oko nebo znetvoří obličej. Laia věděla do čeho jde, pro svého bratra je totiž schopná položit život. Elias naproti tomu patří mezi Masky, vojáky cvičené jako gladiátory a který byl společně se svou nejlepší kamarádkou Helenou a dvěma dalšími vojáky vybrán jako uchazeč o místo nového císaře. Projít čtyřmi Zkouškami ale není jen tak. Všichni uchazeči musí prokázat, že se dokáží postavit svému strachu, bojovat s tajemným nepřítelem a hlavně, že se dokáží postavit a zabít i osobu, která stojí po jejich boku.

Hlavní postavy ale nejsou jediné, které hýbou celým dějem. Laia je totiž ze začátku hodně ustrašená, nevýrazná, tak trochu žijící ve stínu své matky. Čtenáři se tak hlavou může honit myšlenka, jak vůbec může přežít? Laia v sobě ale nese krev velké bojovnice a ta se v ní začala pomalu ale jistě probouzet. Stejně nevýrazný byl ze začátku i Elias. Rozvoj jeho charakteru byl ale natolik výrazný, že jeho části jsou pak nejlepší z celé knihy. Bojuje nejen proti systému, proti tyranii, ale hlavně proti sobě samému, své víře a přesvědčení. Jako dítě byl pohozen v poušti a pak musel dennodenně snášet nenávistné pohledy své kapitánky, která se v knize ukázala jako nejvíce krutá až sadistická žena. Výraznou roli má ale i Eliasova nejlepší kamarádka Helena, u které čtenář nikdy neví, na čem je. V jednu chvíli je z ní oddaná kamarádka, vstřícná, ochotná pomoci. Pak se v ní ale probudí ta pravá Maska, nemilosrdná, smrtící, slepě následující pravidla a rozkazy. 

Jiskra v popelu představuje originální svět, kde na vrcholu žije vyšší šlechta, vládne císař a vojáci se ohání svými meči. Svět, který ukrývá děsivá tajemství, ve stínu číhají ghúlové a nesmrtelné bytosti v sobě nosí vidinu blížící se války. Brutalita, oddanost, krev za krev. Žádné přátelství, víra v lepší svět ani odpuštění. Hlavní slovo tu má tyranie.

Čtivý příběh, hrdinové, kteří jsou zajímaví a vyvíjí se, originálně představený svět a systém. Dobrá zápletka, překvapivé momenty, realistické zobrazení příběhu. Převaha akcí nad romantickou linkou, která je nenásilná a umírněná. Startující série, která v sobě nese velký potenciál. Fantasy, která sice spadá do young adult, ale klidně ji mohou číst i starší čtenáři. Jako každá kniha má ale i svoje nedostatky, ale ty se převážně ztrácejí a převažuje jen to dobré. Jiskru v popelu si totiž musíte hlavně přečíst vy sami, aby jste si na ni udělali vlastní názor.

Český název: Jiskra v popelu | Originální název: An Ember in the Ashes | Autor: Sabaa Tahir Série: Jiskra v popelu 1 Počet stran: 450 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Jezisi, to zni hrozne drsne! Ja teda nevim, co ted. Byla jsem rozhodlá do ní jít :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nalákala jsi mě. Myslím, že si knihu musím taky přečíst. :-)
    http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano určitě. A klidně pak napiš, jak se ti líbila ;)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Vypadá to drsně, ale toho jsem se nezalekla :) Naopak, jsem na knihu ještě zvědavější :)

    OdpovědětVymazat
  4. No, tak teď se mé nadšení pro tuto knihu ještě zvýšilo. :) Těším se na ni jako dítě na Vánoce už od doby, než jsem zjistila, že vyjde v češtině. Chtěla jsem si ji pořídit v angličtině s tou božskou obálkou, ale vydržela jsem (čemuž se sama divím) počkat na překlad a nemůžu se dočkat, až si ji konečně přečtu. Věřím, že mě nezklame.

    OdpovědětVymazat