Smrtná zima | Kate A. Boorman

listopadu 03, 2015

Uprostřed hlubokých lesů žije uzavřená společnost. Opustit pevnost totiž znamená nejen porušení pravidel, ale i jistou smrt. Pokud po zemi nechodí krutá zima, tak za stromem číhá děsivý nepřítel. Patnáctiletá Emmeline pravidla porušuje. Až příliš často. Příliš často se toulá za hranicí. Cosi, jakési hlasy, ji neustále přitahují a podvědomě ji nutí jít dál a dál. Emmeline si ale musí dávat pozor, aby ji nikdo neviděl. Její babička za svou vzpurnost už kdysi dávno zaplatila a Emmeline tak na sobě nese poskvrnu. A té se zbaví jen tehdy, když se provdá za významného muže.

Smrtná zima je první díl z nové young adult série od kanadské autorky Kate A. Boorman. Nejen obálka, ale i anotace dává příběhu lehký tajemný nádech a ten se ho drží téměř celou dobu. Poutavé prostředí lesů, skrytý nepřítel nebo podivná komunita dodržující starověká a až za vlasy přetažená pravidla. A uprostřed toho všeho se nachází hlavní hrdinka Emmeline, která by si tak docela ráda žila po svém a chodila si, kam chce. Ale to vše je proti pravidlům. Navíc ji za pár dní bude šestnáct a to znamená, že se bude moci vdát.

Kniha je po celou dobu vyprávěna z pohledu hlavní hrdinky Emmeline. A jelikož je Emm velmi mladá, nedospělá a životem nezkoušená, odráží se to i na celém příběhu. Emm je na jednu stranu chytrá a dokáže o věcech přemýšlet logicky, ale na druhou stranu je zase tvrdohlavá a svéhlavá. Tím si ale většinou projde každá mladá dívka. Ale ne v této komunitě. Tady totiž každý bere všechno tak, jak je. Nikdo se nad ničím nepozastavuje, nikdo nic neřeší. Když to tak šlo před lety, proč by to nešlo i teď. Pravidla jsou jasně stanovená a kdo je poruší, musí být náležitě potrestán.

Smrtná zima v sobě nese typické znaky pro young adult sérii - romanci a tři účastníky v tomto vztahu. Hlavní dějová linie se ale netočí jen kolem této romance. Velkou roli zde má i samotné tajemství lesa. Kdo je to děsivé monstrum, které unáší lidi? Odkud se vzalo? Proč nutí všechny obyvatele žít v neustálém strachu? A proč je Emmeline jediná, která se odváží vejít na lesní stezku? Nebo není jediná? Tyto a spousta další otázek se budou čtenáři v průběhu čtení rojit více a více. Na některé autorka odpoví, na některé si budeme muset nejspíš počkat.

Celkový námět ale autorka zpracovala velmi pěkně. Kniha je čtivá a hodně líbivá. Rušivým elementem jsou jen občasné věty ve francouzštině. Díky mladší hrdince a romantické linii je ale nejlépe vhodná pro mladší čtenáře, kterým nebude tak moc vadit samotné odhalení zmíněného tajemství. Osobně se mi to nezdálo nijak originální a přes všechno to očekávání jsem byla z konce lehce zklamaná. Čekala jsem víc. Nějakou bombu, která mě posadí na zadek. Kniha ale skončila docela melancholicky a s lehce uzavřeným dějem. Ale jen lehce. A pokud to autorka dobře zpracuje, máme se určitě na co těšit. Smrtná zima je jako úvodní kapitola do velkého příběhu a my ho čteme pomalu, po částech.

Český název: Smrtná zima | Originální název: Winterkill | Autor: Kate A. Boorman Série: Smrtná zima 1 Počet stran: 300 Nakladatelství: Host Žánr: Young adult, Romance, Mystery
Hodnocení: 3/5
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Host

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tohohle jsem se bála :D Včera mi Smrtná zima přišla na recenzi a docela jsem se na ní těšila. Nevím ale, jeslti ta klišé zkousnu tak dobře, jako Ty. Navíc mi to celé připomíná film Vesnice a já opravdu nemám ráda vykrádání cizích děl nebo filmů :D Tak uvidíme. Děkuji za super recenzi!

    OdpovědětVymazat
  2. Smrtnou zimu jsem si pořídila na Velký knižní čtvrtek :) No, doufám, že za ten nákup stála a nezklame mě :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat