Recenze: Útok titánů 2 a 3

října 10, 2015

Titáni jsou zpět. A vyžádali si už stovky mrtvých. A to boj o město teprve začal. Vojenská jednotka rekrutů postupně přichází téměř o všechny své členy. Titánům totiž dokáží čelit jen ti nejlepší. Ale i ti nejlepší mají co dělat. Strach je totiž pronásleduje na každém kroku. A naději nikdo nevidí. Je vůbec možné, aby lidé dokázali porazit takové zlo?


„Říká se, že před příchodem titánů se lidé zabíjeli navzájem – kvůli rozdílnosti ras a ideologií. A tehdy prý někdo pravil… Kdyby se tak objevil nějaký vnější nepřítel, lidstvo by jistě přestalo bojovat mezi sebou a semklo se v jeden šik proti společnému protivníkovi. Co si o tom myslíš?“

Pokračování populární mangy Útok titánů začíná těsně po velkém šoku, který si autor Hadžime Isajama připravil pro své čtenáře. Než ale budou moci všichni vědět více, musí se podívat na to, co se dělo na jiné straně bitevního pole. Prakticky po celé druhé pokračování tak pokračuje krvavá bitva o to, kdo vlastně bude vládnout městu. Budou to titáni nebo lidé? Do popředí se tentokrát dostává postava z ústřední trojice - Mikasa, která hravě dokazuje, proč se stala nejlepším rekrutem. 

Druhý svazek série ale není jen o krvavém boji. Pro své čtenáře si autor připravil i pár flashbacků v podobě důležitých a zlomových události v životech hlavních hrdinů. Tyto události jsou pak důležité při poznávání samotných postav. Právě hlavní a také i ty vedlejší postavy se v tomto díle stávají více živější, uvěřitelnější. Jak postupuje děj, tak postupuje i vývoj samotných charakterů. A stejně jako v první díle, i tady najdete tu největší gradaci opět na konci s docela (ne)čekaným překvapením.

Třetí svazek se pak nese na podobné vlně, jen s tím rozdílem, že se tu do popředí dostane jeden nečekaný spojenec. Nebo je to nepřítel? Na čí stranu se vlastně přidá? Pokud za sebou nemáte první a druhý svazek, nechci prozrazovat více. Chci totiž, aby jste si ten moment uvědomění užili co nejvíce. Jen možná naznačím to, že Hadžime Isajama se svých hlavních postav nezbavuje tak lehce, jak někteří jiní autoři.


Oba dva svazky jsou, stejně jako ten první, prodchnuty značnou brutalitou nebo násilnými výjevy. Není tak problém na stránkách vidět napůl sežraného muže, kterého se jeho milovaná v záchvatu strachu, paniky a naprosté dezorientace snaží vzkřísit. Vůbec si neuvědomuje situaci a její mysl je na pokraji šílenství. Nebo můžete vidět jak člověk bojuje ze všech sil o svůj život, i když už je napůl zaživa požírán. Titáni ale nejsou nemilosrdní, je to jejich životní cíl, jejich věčná a nikdy nekončící touha - vyhubit a sežrat celé lidstvo.

Příběh pak skvěle dokresluje samotné jeho ztvárnění. Kresba je velmi realistická, občas sice nesourodá, jakoby zrychlená, ale skvěle vystihující danou situaci. Pro některé čtenáře se tak může zdát nepřehledná, ale jak chcete zachytit útoky vojáků a titánů v nepřirozené rychlosti. Nic tu není zpomalené, ale prostě takové, jaké má být. Bonusem v obou svazích jsou i dvoustránkové vysvětlivky, kde autor do detailů popisuje samotnou výstroj vojáků, rozdíly ve velikostech titánů, mapy nebo rozložení jednotlivých zdí.

Hadžime Isajama má svůj příběh zatím promyšlený opravdu dobře. Příběh je zajímavý, poutavý a pokud to srovnáte i s jinými mangami, je jiný. Odlišuje se. Nejvíce je to pak vidět v zachycení ženských hrdinek, které jsou úplně jiné, než můžete vidět v jiných mangách. Nejlepším příkladem je přímo samotná Mikasa, která se sice na první pohled jeví jako zakřiknutá mladá žena, tiše stojící, bez názoru. Opak je ale pravdou. Je tvrdá, a to nejen na sebe, ale i na ostatní. Prožila si už mnoho a přese všechno se dokázala postavit na vlastní nohy a bojovat. A proto patří mezi nejlepší.

Podlehla jsem tomu. Útok titánů mě baví na všech frontách. Tedy kromě filmového zpracování s živými herci. Na ten se fakt nedívejte, je strašný. Ale o tom se snad rozepíšu někdy jindy. Oba dva svazky jsou jako droga, prostě potřebujete vědět dál a dál, co se bude dít. A pokud jste neviděli anime, tak bude vaše touha po tomto příběhu ještě větší. Příběh je to strhující, akční a nemilosrdný. Objevuje se zde spousta flashbacků, které ale ději jen napomáhají a některé dokonce naznačují, že se máme do budoucna na co těšit. A taky že jo.

Český název: Útok titánů 2, 3 | Originální název: Shingeki no Kyojin, Vol. 2, 3 | Autor: Hajime Isayama Série: Útok titánů 2, 3 Počet stran: 196, 196 Nakladatelství: Crew Žánr: Dystopia, Horror, Sci-fi, Manga
Hodnocení: 4/5, 4/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Taky jsem četla, že se film nepovedl. Škoda, protože ukázky vypadaly dobře. Manga mě zatím moc baví, víc než seriál. Hlavně seriálový Eren mě hrozně iritoval, ale tady mi nevadí a Mikasa je moje oblíbená postava.

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád jsem se k filmu neodhodlala... nicméně mangu zbožňuju a Mikasa je skvělá bad ass... Brala bych víc takových hrdinek.

    OdpovědětVymazat