Recenze: Zaklínač - Skleněný dům

srpna 15, 2015

Geralt z Rivie. Tohle jméno, ve světě fantasy, znamená mnohé. Jen málokterý čtenář o něm neslyšel a některé jeho příběhy jsou už legendární. Polský spisovatel Andrzej Sapkowski vytvořil zajímavého a neobvyklého hrdinu, kterého si oblíbil téměř každý fanoušek tohoto žánru. Zaklínač už ale není jen záležitostí knižní. 

Skleněný dům je první z řady komiksů. Vypráví příběh rybáře Jakuba, který ztratil svoji ženu. Unesly ji bruxy a proměnily ve svůj druh. Své pozice milujícího manžela se ale vzdát nechce, a proto svou ženu všude doprovází. I na ty nejnehostinější místa. Jeho trápení je velké, ale oddanost a především láska se porazit nedá. Jednou na své cestě potká zvláštního muže - zaklínače a rozhodnou se, že spolu stráví nějaký čas. Oba dva na svých toulkách postrádají společnost lidí, z toho důvodu se rozhodnou putovat společně. Cesta je tak zavede do temného lesa, kde žijí nejen hrůzná stvoření, ale stojí tam i skleněný dům.


Tento komiks je dobrý v jedné a velmi podstatné věci. Může ho číst i ten, kdo není seznámený se světem zaklínače Geralta. Myslím si ale, že si ho více užije znalec tohoto hrdiny. To ale není jediný plusem knihy. Příběh je docela prostý, jednoduchý a díky povedeným kresbám je i tajemný. Právě kresby jsou u komiksů ty prvky, které čtenář vnímá jako první. Až potom je příběh. Tady se povedlo obojí. 

Malíř Joe Querio si s příběhem dobře pohrál a svým pojetím skvěle zachytil temnou atmosféru i jednotlivé charaktery. Ve svých obrazech se moc nezaměřuje na detaily, ale zachycuje spíše jednoduché obrazy, kde převládají temné barvy. Kresba pak vypadá, jako by se ponořila do mlhy. Samotný příběh pak měl na svědomí scénárista Paul Tobin. Komiks pojal způsobem, aby se čtením neměl problém i začátečník. Geraltův osud tak odhaluje postupně během příběhu v jednotlivých kapitolách. Neznalec Sapkowskiho knih si tak může udělat obrázek o tom, kdo to ten Geralt vlastně je. Na pár stranách, které komiks má, se Tobinovi podařilo vybudovat zajímavý příběh, vystavět tu správnou atmosféru a především se mu povedlo dobře propracovat charaktery postav.

Komiksové zpracování Zaklínače se povedlo. Příběh sice není nejoriginálnější, ale zpracování je, po grafické i obsahové stránce, vysoce kvalitní. Čtenář se u komiksu nenudí, protože už v průběhu příběhu si určitě každý všimne, že ne všechno je takové, jak to vypadá a samotné rozuzlení je pak pro ty, kteří ho neodhadnou, docela překvapením. Komiksy jsou a vždycky budou takové čtecí "jednohubky" a Skleněný dům určitě patří mezi ty, které stojí za přečtení.

Český název: Zaklínač - Skleněný dům | Originální název: The Witcher Volume 1: House of Glass | Autor: Paul Tobin Počet stran: 136 Nakladatelství: Crew Žánr: Fantasy, Comics, Horror
Hodnocení: 4/5

 

You Might Also Like

1 komentářů