Recenze: Etta a Otto a Russell a James

července 28, 2015

Etta nikdy neviděla moře a ve svých tři a osmdesáti letech se rozhodla, že to změní. Prostě si sbalila pár věcí a šla. Pro svého milého, Ottu, zanechala na stole kartičky s recepty a nejrůznějšími radami. A šla, šla a šla. V průběhu své cesty potkávala nespočet lidí, posílala Ottovi dopisy a postupem času se stala slavnou. Její pouť a touha po tom, spatřit moře, uhranula všem. A mezitím, doma, na ni trpělivě čeká Otto, který se podle jejích kartiček naučil péct a ve svém volném čase vyrábí sochy. A během těchto dní nejen Etta a Otto, ale i jejich společný kamarád Russell vzpomínají na svou minulost.

Etta a Otto a Russell a James je na první pohled obyčejná kniha o pár starých lidech. Příběh je ale naopak velmi zvláštní a pokud jste se už někdy setkali s pojmem magický realismus, budete vědět, co tím myslím. Kniha vypráví příběh o Ettině cestě a její minulosti. Po celou dobu je ale prodchnut lehkým nadpřirozenem, který ale z knihy nedělá nic bláznivého. Všechno je spleteno dohromady lehce a hlavně přirozeně. Magický realismus totiž nemá specifikované přesné rysy, které se musí dodržovat. Autoři tak mají větší a svobodnější pole působnosti.

Kniha není ale zvláštní jen svým příběhem, ale i stylem, jakým je psána. V příběhu totiž najdete jen minimum dialogů, které jsou dány do uvozovek. Pro některé čtenáře to může být docela obtížné, pro některé zase příjemné z toho důvodu, že čtou něco jinak, než bývá zvykem. Není ale na škodu vymanit se z zažitého řádu a zkusit občas něco nového a zajímavého. Člověk pak může objevit něco, o čem si dříve myslel, že by ho nikdy nebavilo a nakonec je opak pravdou.

Celý příběh je vyprávěn nejen z několika pohledů, ale také i ve dvou časových rovinách. Můžeme tak sledovat osudy Otta, který vyrostl ve velmi početné rovině nebo Etty, která žila se svou sestrou ve městě a vyučila se učitelkou ve vesnické škole. A pak tu je ještě Russell, chlapec, který žil v osamění a většinu svého času tak trávil ve společnosti Otty a jeho sourozenců. Hrdinové si ve svých vzpomínkách připomínají nejen to dobré, ale i špatné. Strach z války, smutek nebo neopětované lásky.

Jen v málokteré knize se setkáte s hrdinkou, která má přes osmdesát let. Na svůj věk je ale Etta obdivuhodná postava. Jde si za svým snem a je jedno, kolik let ji je a jaké překážky ji na cestě čekají. Člověk pak musí obdivovat její odhodlání a nadšenost. Její cesta ale není nic lehkého. Občas se objeví i smutné věci. Zapomnění nebo také i velká únava. Etta není nejmladší a občas se jí realita plete se snem. Přes to všechno ale ví, že musí jít dál, najít svůj cíl, protože jinak by mohla ztratit víru v sama sebe.

Etta a Otto a Russell a James není kniha pro každého, ale pokud se na ni správně naladíte, tak v ní objevíte spoustu zajímavých postřehů ze života a nejen to. Je to lehké čtení, které ale v sobě nese ukryté hluboké myšlenky o lásce a přátelství. Z toho důvodu je důležité knihu vnímat naplno a s největší pozorností. Není tu žádné klišé, ani dramatické nebo vypjaté scény. Příběh sice je více komplexní, ale všechno má svůj důvod.

Myslíš, že se mnou zůstaneš celou cestu až do konce? 
Uvidíme. 

Český název: Etta a Otto a Russell a JamesOriginální název: Etta and Otto and Russell and James | Autor: Emma Hooperová Počet stran: 324 Nakladatelství: Jota Žánr: Adult, Historical, Magical Realism, Contemporary
Hodnocení: 3/5
Za recenzní e-book děkuji knihkupectví Knihcentrum.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ani jsem nevěděla, že kniha vyšla i v českém překladu nějak mi to uniklo. Musím si knihu co nejdříve pořídit, protože jsem na ni hodně zvědavá a zajímá mě jak se mi bude líbit. :)
    Blog:Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat