Recenze: Cizinka (1. série)

června 01, 2015

Minulý rok v srpnu to začalo a na konci května letošního roku to skončilo. První řada seriálu Cizinka (Outlander) už je za námi. Uběhlo to opravdu rychle. 16 hodinových epizod, rozdělení na půlku, půlroční čekání. Tato série, která vznikla na motivy knih od Diany Gabaldon na sebe upoutala velkou pozornost a brzo nejspíš znovu upoutá. 

Tato série je mi opravdu velmi blízká. První čtyři díly jsem přelouskala před více jak rokem v průběhu jednoho měsíce a to se nejedná o žádné hubeňoury. Nejobsáhlejší díl má okolo 1200 stran. Pátý díl byl dokonce pro svoji tloušťku (1400 stran) rozdělen na dvě části. Knihy jsou ale knihy a seriál je seriál. Zachovat původní kouzlo knih se povede jen málokdy. Když si tak shrnu, jaké seriály sleduji a které jsou podle knih, vyjde mi opravdu kraťoučký seznam. Za poslední 4 roky jsem považovala za nejzdařilejší Game of Thrones. S přibývajícími se sériemi ale dochází k větším změnám, které jsou ale podle mého ku prospěchu. Jsem ale opravdu zvědavá, jak se bude celá tato show vyvíjet, až seriál dožene dosud vydané knihy. Na seriál Outlander jsem tak byla zvědavá od samotného začátku. Diana Gabaldon se totiž po dočtení česky vydaných knih řadí mezi moje nejoblíbenější autory.

Hlavní dějová zápletka je jednoduchá. Mladý manželský pár - Claire a Frank se po druhé světové válce, která je rozdělila na několik let, rozhodne obnovit svoje sliby a odjedou do Skotska na druhé líbánky. Frank se hodně zabýval svoji historií a právě v městečku Inervess najde stopy po svém předkovy Jonathanu Randallovi. Shodou všech okolností se Claire při svých toulkách dostane na kopec Craigh na Dun. Seskupení kamenů, které Claire na kopci najde, ji pak přenesou o dvě stě let zpátky do minulosti. A právě tady, v 18. století, objeví, že její budoucnost je v minulosti.

Cizinka se od začátku tváří jako historický seriál s nádechem nadpřirozena. Po pravdě se to konkrétní cestování v čase řeší jen okrajově. Do popředí se dostává Skotsko a především dvojice Claire a Jamie. Jedná se totiž o epický a strhující příběh o velké lásce, který se odehrává na pozadí významných historických událostí. Je to ale příběh, který bude bavit nejen ženy, ale i muže. A právě tohle se tvůrcům podařilo zachytit na jedničku.

Atmosféra Skotska tu dýchá doslova z každé scény. Všudypřítomná nádherná hudba to už jen dokresluje. Příběh je navíc zachycen velmi autenticky. Jak kostýmy, tak i samotné reálie vypadají, jako by vypadly z 18. století. Velmi oceňuji i výběr hlavních i vedlejších představitelů, kteří jsou sami většinou původem ze Skotska. Jejich nářečí a samotný jazyk dělá z televizní show úžasnou podívanou. Pro diváky je to krásná ukázka toho, jak lidé v tehdejší době žili, jaké měli zvyky, historii a jak drsná doba to byla.

Největší pozornost ale poutá ústřední dvojice, kterou ztvárnili Catriona Balfe a Sam Heugham. Po pravdě, nedokážu si už ani představit, že by Claire a Jamieho hrál někdo jiný. Oba herci mají mezi sebou úžasnou chemii a své postavy zahráli skvěle. Jejich společné scény, ať už ty romantické, nebo plné vzteku a zloby, si budete užívat. Co se týče hlavního záporáka - kapitána Randalla, tak mě herec nejednou překvapil. Pokud znáte knižní předlohu, určitě víte, o čem mluvím. Jack Randall je v podání Tobiase Menziese opravdu mrazivý, zvrácený a krutý muž, který se rád vyžívá v sadismu a utrpení.

Ať už jste knihy četli nebo ne, Cizinka je skvělý seriál. Někteří seriálu vyčítají jakousi rozvleklost a pomalost, ale věřte tomu nebo ne, ono to k tomu patří. Není to jen o soubojích a scénách plných napětí a dramat. Autorka knih se snažila ukázat i tu poklidnou část života, plnou lásky, rodinného zázemí a každodenních strastí. A v seriálu se jim to podařilo zachytit opravdu zdařile. Jak samotná televizní show, tak i knižní předloha je totiž velmi naturalistická. A to opravdu ve všem. Jsou tu tak k vidění mučená těla, krev nebo i velmi časté sexuální scény.

Za mě osobně dávám Cizince plný počet. Popravdě jsem nečekala, že se mi televizní zpracování bude tolik líbit. Ani nepočítám kolik epizod mě dohnalo k pláči a to znám příběh díky knihám. Tvůrci se na něm opravdu vyřádili a připravili divákům opravdu vypjaté chvíle plné emocí, bolesti a i utrpení. Ale také radosti, smíchu a lásky, která dokáže překonat i čas. Cizinku musíte vidět a určitě mi dáte za pravdu, že za to stojí.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Před Outlanderem bych nikdy nevěřila, že můj nejoblíbenější seriál a knižní sérii Game of Thrones ještě něco překoná a stalo se. Jamie převálcoval Jona na plné čáře a odsunul jej na čestné druhé místo. Ze začátku se mi ale Outlander nějak nepozdával a pořád jsem váhala, jestli se budu dívat dál, dokonce jsem si dala i chvíli pauzu a sledovala jiné seriály. Pak jsem se ale někde "omylem" dočetla o svatbě Claire a Jamieho, tak jsem začala sledovat znovu a už jsem se podruhé neodtrhla. Od toho dílu už byla každá scéna jednoduše epická, čím víc se Jamie a Claire oddávali jeden druhému a jejich láska se prohlubovala. Zatím mám přečteny čtyři díly z knižní předlohy a co nejdřív se pustím do dalších dílů. Jamieho prostě nejde nemilovat po tom všem co musel a ještě musí vytrpět a nikdy se nevzdá kvůli Claire.

    OdpovědětVymazat
  2. Cizinku jsem nedávno dočetla a celkem mě bavila. Do seriálu se pořád zdráhám pustit, ale po tvojí recenzi si na něj čas udělám. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten seriál vypadá skvěle! Nějak jsem se k němu ještě nedostala, ale měla bych to co nejdříve napravit:)

    OdpovědětVymazat
  4. Hrozně jsi mě nalákala, teď váhám, začít koukat nebo vydržet, až se (někdy) dopracuju ke knihám, dilemaa :D ale napsala jsi to opravdu moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na seriál už se dlouho chystám, ale zatím jsem se k němu nedostala. Což je podle tvých řádků nehorázná škoda, takže bych to chtěla co nejdříve změnit. Na knihy si hned tak netroufnu, napřed si omakám seriál, jak se mi bude zamlouvat, a pak se třeba uvidí. :)

    OdpovědětVymazat